Ελλάδα

Κόβεται με νόμο η άδεια για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Δημόσιο

pc.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει αλλαγές στο δημόσιο τομέα, εκτός διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καταργούνται μια σειρά από άδειες, προσδιορίζονται θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων και επιταχύνονται οι διαδικασίες, προκειμένου να προσληφθούν επιτυχόντες στο ΑΣΕΠ, των οποίων η πρόσληψη είναι σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα, καταργείται η άδεια χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η συγκεκριμένη άδεια έφτανε τις έξι ημέρες το χρόνο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου κόστιζε στο Δημόσιο 1,8 εκατ. εργατοώρες.

Αλλαγές σημειώνονται, επίσης, στις αναρρωτικές και εκπαιδευτικές άδειες των υπαλλήλων:

– Οι αναρρωτικές των δέκα ημερών, οι λεγόμενες «βραχυχρόνιες», μειώνονται στις οκτώ ημέρες, ύστερα από ιατρική γνωμάτευση.
– Οι άδειες των τεσσάρων ημερών που δίνονταν με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου, μειώνονται στις δύο ημέρες, χωρίς αυτές να είναι συνεχόμενες.
– Οι άδειες εξετάσεων για φοιτητές-δημοσίους υπαλλήλους μειώνονται από 20 σε 10 ημέρες
– Από την ψήφιση του νόμου και μετά, για κάθε μία ημέρα εξετάσεων θα χορηγείται μία ημέρα άδειας και όχι δύο, όπως ισχύει σήμερα.
– Για όσους δημοσίους υπαλλήλους συμμετέχουν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα εντός της χώρας, πλέον η εκπαιδευτική τους άδεια θα περιοριστεί σε τρεις ημέρες την εβδομάδα. Μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα για άδεια έως τεσσάρων ετών.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, ωστόσο, περισσότερες γονικές άδειες στις περιπτώσης γέννησης διδύμων. Έτσι, η μητέρα διδύμων δικαιούται επιπλέον άδεια τριών μηνών για κάθε παιδί, ενώ και ο πατέρας θα έχει δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο ή, στην περίπτωση που η μητέρα είναι άνεργη, θα δικαιούται 9μηνη άδεια.

Σε σχέση με τα Πειθαρχικά Συμβούλια, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αποδεκτό το αίτημα της ΑΔΕΔΥ και ο δημόσιος υπάλληλος που έχει τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αναστολή.

Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών του Γ’ Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες.

Τέλος, όσον αφορά στο ΑΣΕΠ, ανοίγει ο δρόμος πρόσληψης στο Δημόσιο όλων των επιτυχόντων των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί και οι προσλήψεις τους εκκρεμούν, σε κάποιες περιπτώσεις για χρόνια.

Οι επιτυχόντες σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα ενισχύσουν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008 και σε φορέα του υπουργείου Εργασίας οι επιτυχόντες της 9Κ/2008.

Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής:

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δημοσίου. Βάζουμε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές που κρατούσαν δέσμιο το δημόσιο τομέα και δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του με τον πολίτη. Ταυτόχρονα αποκαθιστούμε -όπως οφείλουμε- αδικίες ετών απέναντι σε συμπολίτες μας. Δέσμευσή μου η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δημοσίου, το οποίο θα “χτίσουμε” με τους άξιους και ικανούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μαζί με τους πολίτες».

πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα