Παιδί Υγεία

Κοξάκι στα παιδιά – Έξαρση στον Πύργο

Με ήπια συμπτώματα η εξέλιξη της νόσου.
Ακούστε το άρθρο

Έξαρση φαίνεται να παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο εντεροϊός κοξάκι (coxsackie) στην περιοχή του Πύργου, με αρκετά παιδιά και κυρίως νήπια να νοσούν από την επονομαζόμενη νόσο των χεριών, των ποδιών και του στόματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο – εποχή που διατηρεί τις συνθήκες επιβίωσης του ιού – άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα στον Πύργο ωστόσο τα κρούσματα που εμφανίστηκαν ειδικά τον τελευταίο μήνα ήταν περισσότερα στον Πύργο από ότι στην Αμαλιάδα που ο συγκεκριμένος εντεροϊός βρισκόταν σε έξαρση την προηγούμενη χρονιά.

Όπως ανέφεραν παιδίατροι και δερματολόγοι στην εφ. Πατρίς, ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω σταγονιδίων ενώ ιδιαίτερο γνώρισμά του είναι ότι «αντέχει» σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οπότε και η ασθένεια διαρκεί για αρκετές ημέρες. Από την άλλη ο κοξάκι, που στην περιοχή της Ηλείας, έχει εμφανιστεί το στέλεχος που προκαλεί ήπια συμπτώματα, εξαπλώνεται εύκολα σε «κλειστούς πληθυσμούς» όπως παιδικοί σταθμοί και σχολεία και γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί, καθώς αν το παιδί τους νοσήσει θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι μέχρι και την εξάλειψη όλων των συμπτωμάτων.

«Παράταση» λόγω καλοκαιρίας

Και ενώ ο συγκεκριμένος εντεροϊός όπως εξήγησαν οι επιστήμονες στην εφ. Πατρίς, έχει συνήθως εξάρσεις θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες καθώς «αγαπά» τον καλό καιρό, φαίνεται πως η παράταση της καλοκαιρίας και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων εβδομάδων, έδωσαν την δυνατότητα παραμονής του στελέχους για μεγαλύτερο διάστημα στην κοινότητα. Αυτό έχει παρατείνει και το διάστημα που η νόσος ταλαιπωρεί μικρά παιδιά και κυρίως στην πόλη του Πύργου, όπου το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο.

Ποια τα συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε ασθενή με κοξάκι, είναι συνήθως πονόλαιμος, φαρυγγίτιδα και δερματικές βλάβες που εκφράζονται με ελκώδεις κοκκινίλες αρχικά στο στόμα και επεκτείνονται στα χέρια, στα πόδια και στους γλουτούς ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από επτά περίπου ημέρες.

Χωρίς φάρμακα

Επίσης, οι ιοί κοξάκι, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσω κάποιας φαρμακευτικής αγωγής καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κάποια αντιβιοτική θεραπεία ή εμβόλιο, ωστόσο ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφήσει και την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή π.χ. σε πυρετό αναλγητικά – αντιπυρετικά και αντιισταμικό σκεύασμα για την έντονη φαγούρα.

Εκείνο που επεσήμαναν οι επιστήμονες ιατροί, είναι ότι θα πρέπει να ακολουθείται σωστή και καθημερινή υγιεινή καθώς ο ιός επιβιώνει και «δραστηριοποιείται» για αρκετές ημέρες τόσο σε επιφάνειες όσο και σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Ευθυμία Χρηστάκου, Παιδίατρος Πύργος

«Υπάρχει έξαρση στον Πύργο καθώς έχουμε αρκετά περιστατικά σε νήπια και παιδιά. Είναι εντεροϊοί που μεταδίδονται με την στοματοπεπτική οδό και την αναπνευστική οδό. Συχνότερα έχουμε λοιμώξεις από ιούς κοξάκι τους θερινούς και τους φθινοπωρινούς μήνες καθώς είναι η κατάλληλη εποχή που χρονικά ευδοκιμούν. Όμως βασικό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι το γεγονός ότι οι ιοί αυτοί είναι δραστήριοι για ημέρες και μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία, αντιθέτως είναι υποστηρικτική ανάλογα με τα συμπτώματα. Μια συμβουλή είναι η καλή υγιεινή για τα έλκη στο δέρμα και επειδή ο ιός είναι ανθεκτικός και επιβιώνει και μεταδίδεται τουλάχιστο για επτά ημέρες θα πρέπει όσοι νοσούν να παραμένουν στο σπίτι μέχρι να εξαλειφθούν όλα τα συμπτώματα ακόμα και τα δερματικά. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η έξαρση είναι γιατί στα παιδιά δεν μπορούν να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης ενώ δεν υπάρχει μόνιμη ανοσία καθώς ο ιός έχει κι άλλα στελέχη».

Κώστας Τσαούσης, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Αμαλιάδα

«Πέρυσι ήταν περισσότερα τα περιστατικά που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Αμαλιάδας και ειδικά μέχρι την άνοιξη του 2023. Φέτος με την έναρξη των σχολείων δεν έχω δει πολλά περιστατικά στο δικό μου ιατρείο. Όσο για τα χαρακτηριστικά της νόσου αυτά είναι το κόκκινο εξάνθημα σε σημεία του σώματος και το έλκος στόματος που μπορεί να διαρκέσει έως πέντε ημέρες και ύστερα περνά μόνη της. Η νόσος ονομάζεται και νόσος χεριών, ποδιών και στόματος. Μεταδίδεται πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί μέσω των σταγονιδίων ενώ ο χρόνος επώασης είναι από 2 έως 12 περίπου ημέρες. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα είναι ότι για να έχουμε περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, θα πρέπει να γίνεται καλός αερισμός των χώρων και συχνό πλύσιμο των χεριών καθώς αντιβιοτικά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν δράση παρά μόνο αν εμφανιστεί πυρετός η θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά. Επίσης ο ασθενής κατά την διάρκεια της νόσου καλό είναι να ακολουθεί κάποια δίαιτα με ελαφριά φαγητά».

Ευσταθία Καραβούλια, δερματολόγος-αφροδισιολόγος Αμαλιάδα

«Περιστατικά υπάρχουν αλλά όχι τόσα πολλά στην περιοχή μας σε σύγκριση με την περσινή χρονιά που παρατηρήθηκε έξαρση στην Αμαλιάδα. Πρόκειται για εντεροϊό που μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων και μέσω κοπρανοστοματικής οδού. Συνήθως έχει έξαρση σε παιδάκια μέχρι 10 ετών και εξαπλώνεται εύκολα σε κλειστούς πληθυσμούς όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.α. Η αντιμετώπισή του είναι συντηρητική καθώς δεν παίρνεις φάρμακα εκτός κι αν πρόκειται για ανοσοκατασταλμένο ασθενή ή μπορεί να έχει δημιουργήσει πολύ έντονη βλάβη με έλκη στο στόμα οπότε μπορεί να χρειάζονται αντιϊσταμινικά και κορτιζονούχα τοπικά ή συστηματικά. Αποδράμει συνήθως εντός μίας εβδομάδας χωρίς να αφήνει σημάδια ενώ οι βλάβες παρουσιάζονται στις παλάμες, στα πέλματα και στο στόμα. Ενίοτε μπορεί ο ασθενής να εμφανίσει πυρετό. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι επειδή παραμένει πολύ καιρό στις επιφάνειες χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση στους χώρους αυτούς».

Όλη η επικαιρότητα