Ηλεία

«Κούφια» λόγια για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα!(VIDEO)

12399323_10153678032027034_2145249612_n.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Κούφια» λόγια αποδεικνύονται στην πράξη οι μεγαλόστομες δεσμεύσεις και εξαγγελίες για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, αφού τη δεδομένη στιγμή το σπουδαίο αυτό μνημείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, τόσο ως προς την επαρκή φύλαξή του, όσο και ως προς τη συνέχιση των εργασιών.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.Πατρίς, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (από τις 15 Οκτωβρίου του 2015), σύμφωνα με την οποία κατανέμονται 5 υπάλληλοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (ένας υπάλληλος ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης και 4 ΔΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων).

Το μνημείο εξακολουθεί να λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως το 3 το μεσημέρι -και τα Σαββατοκύριακα κλειστό-, ενώ όπως μεταφέρουν κάτοικοι της περιοχής στην εφ.Πατρίς «πολλοί είναι αυτοί που πηδάνε τα κάγκελα για να μπουν μέσα, διότι έχουν κάνει τόσο δρόμο για να επισκεφθούν τον ναό και δεν θέλουν να φύγουν άπρακτοι».

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Μίλτος Γεωργακόπουλος δήλωσε στην εφ.Πατρίς ότι «από τις αρχές του Δεκεμβρίου περιμένουμε το προσωπικό, αλλά ακόμα δεν έχει έλθει κανένας. Σαν δήμος προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προσέχουμε τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, αλλά καθημερινά βιώνουμε την εγκατάλειψη από την κεντρική εξουσία. Πρέπει κάποια στιγμή να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις».

Υπενθυμίζεται ότι και στις 30 Οκτωβρίου του 2015, το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας, Γιάννη Κουτσούκου για τη φύλαξη του ναού, λέγοντας ότι «για την κάλυψη των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε προσωπικό, ανακοινώθηκε η πρόσκληση για μετάταξη προσωπικού (…)» και για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα αποφασίστηκε «να καλυφθούν με μετάταξη δύο θέσεις, μία ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης και μία ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων».

«Δυστυχώς κάποιοι  κυβερνητικοί βουλευτές έσπευσαν να προκαταβάλουν τις αποφάσεις του υπουργείου για λύση του προβλήματος, ενώ στην ουσία λάμπουν διά της απουσίας τους και το μόνο που κάνουν μέχρι στιγμής, είναι να τάζουν με τακτικές Μαυρογιαλούρου χωρίς να υλοποιούν τίποτα», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο περιφ.σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Μητρόπουλος.

Απενταγμένη η αλλαγή του στεγάστρου!

Την ίδια στιγμή, εκτός από το ζήτημα της φύλαξης, oι εργασίες στον  ναό του Επικούριου Απόλλωνα έχουν μείνει ημιτελείς και κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι με τα εκτελούμενα έργα αλλά και με την πολυπόθητη αντικατάσταση του στεγάστρου.

Όπως μεταφέρθηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού στην εφ.Πατρίς «το υποέργο της αντικατάστασης του στεγάστρου απεντάχθηκε, καθώς καθυστέρησαν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και όταν επρόκειτο να υπογραφεί η σύμβαση με τον υποψήφιο ανάδοχο, δεν επαρκούσε πλέον ο χρόνος για την υλοποίησή του».

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν επίσημα στην εφ.Πατρίς από το υπουργείο Πολιτισμού,

«Το έργο στον Επικούριο Απόλλωνα είχε αρχικό προϋπολογισμό 3.000.000. ευρώ. Υπήρχαν δύο Υποέργα: α) ένα Υποέργο αρχαιολογικής αυτεπιστασίας με προϋπολογισμό 1.650.000 και β) ένα υποέργο με εξωτερική ανάθεση για την αντικατάσταση του στεγάστρου του μνημείου. Το έργο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας ολοκληρώθηκε με μειωμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο (1.100.000 ευρώ) καθώς εκτελέστηκε μόνο η πρώτη φάση (η δεύτερη φάση δεν υλοποιήθηκε, λόγω καθυστερημένης έγκρισης της σχετικής μελέτης)».

Ο παραμελημένος θησαυρός

Παρότι έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα για τον ναό από την κεντρική εξουσία, η επισκεψιμότητά του παραμένει αξιοσημείωτη. Το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, 22.385 πολίτες αψήφησαν τις δυσκολίες του οδικού δικτύου και πέρασαν την είσοδο του μνημείου. Ο Αύγουστος ήταν ο καλύτερος μήνας με 6.057 επισκέψεις. Τα κρατικά έσοδα από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα ήταν 40.353 ευρώ για το συγκεκριμένο 9μηνο, συνυπολογίζοντας πάντα ότι είναι προσβάσιμος και επισκέψιμος μόνο τις καθημερινές από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες οι ανυποψίαστοι τουρίστες φεύγουν άπρακτοι έχοντας παρηγορηθεί με την ιδέα της μακρινής φωτογραφίας του στεγάστρου… Το εισιτήριο σήμερα κοστίζει 3 ευρώ (2 ευρώ μειωμένο). Από την Πρωταπριλιά η τιμή του θα αυξηθεί στα 6 ευρώ (και στα 3 ευρώ το μειωμένο), αφού από τις Αρχές η συγκεκριμένη παρέμβαση αξιολογήθηκε ως η βασικότερη…

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα