Ηλεία

«Κραχ» στα έργα λόγω ανατιμήσεων! – Ποια είναι η κατάσταση στην Ηλεία

Οι συνεχείς αυξήσεις των οικοδομικών υλικών, οι οποίες λόγω της συνέχισης της γεωπολιτικής κρίσης δεν έχουν αποκλιμακωθεί στο ελάχιστο, επηρεάζουν δραματικά την ομαλή εξέλιξη και πορεία μικρών και μεγάλων έργων σε ολόκληρη τη χώρα και στην Ηλεία.
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχείς αυξήσεις των οικοδομικών υλικών, οι οποίες λόγω της συνέχισης της γεωπολιτικής κρίσης δεν έχουν αποκλιμακωθεί στο ελάχιστο, επηρεάζουν δραματικά την ομαλή εξέλιξη και πορεία μικρών και μεγάλων έργων σε ολόκληρη τη χώρα και στην Ηλεία.

Των Παναγιώτη Παυλόπουλου, Χρήστου Κανελλοπούλου, Γιάννη Τσουκαλά και Πηγής Γιακουμέλου

Η κατάσταση προκαλεί οικονομική ασφυξία στους εργολήπτες που διαπιστώνουν καθημερινά αλλαγές τιμών προς τα πάνω των οικοδομικών υλικών. Υποστηρίζουν, ότι καλούνται να ολοκληρώσουν συμβάσεις που κοστολογήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, με αποτέλεσμα νομοτελειακά να οδηγούνται σε αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων, λόγω αδυναμίας απορρόφησης των αυξήσεων αυτών .

Πέρα όλων των άλλων είναι ορατός και ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ο προγραμματισμός και η υλοποίηση κρίσιμων έργων που αντλούν πόρους από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ήδη η πλειοψηφία των εργοληπτών ζητάει αναθεώρηση των προϋπολογισμών των υπό δημοπράτηση έργων, ενώ πολλοί εξ αυτών , λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των υλικών μιλούν ακόμη και για  εξάμηνη αναστολή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την απασχόληση.

Επίσης όπως γίνεται αντιληπτό η κατάσταση αυτή δημιουργεί και αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών αφού τα έργα αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την δημιουργία βασικών υποδομών σε Δήμους και Τοπικές Κοινότητες.

Γιάννης Αργυρόπουλος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πύργου

«Πάγωμα των έργων για έξι μήνες ζητούν οι εργολάβοι»

Τρία έργα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο στο Δήμο Πύργο, απόρροια της αύξησης της ενέργειας, των πρώτων υλών και των καυσίμων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Αργυρόπουλος. Πρόκειται για το έργο της ανάπλασης στο λόφο του Επαρχείου, το Δημοτικό Κολυμβητήριο και την πεζογέφυρα της Σκαφιδίας. Το πρώτο έργο έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, ο εργολάβος έχει καταθέσει αίτημα για τη διακοπή των εργασιών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα δύο έργα, οι ανάδοχοι έχουν κάνει «πίσω» και αναμένονται οι ενέργειες του Δήμου Πύργου για τη λύση των προβλημάτων αυτών.

«Η ραγδαία αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στα καύσιμα έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις δαπάνες για τα δημόσια έργα. Όπως είναι γνωστό, πολλά έργα έχουν σταματήσει και στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι εργολάβοι – ανάδοχοι επιζητούν τρόπους για να διαλύσουν τις εργολαβίες. Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση, από το Υπουργείο Υποδομών ή να γίνει αναθεώρηση των τιμών των πρώτων υλών ή ακόμα να ‘’παγώσουν’’ για τουλάχιστον έξι μήνες όλα τα δημόσια έργα. Κάτι το οποίο προφανώς θα φέρει μεγάλη αναταραχή στον τομέα των υποδομών και της υποδομής» δήλωσε ο κ.Αργυρόπουλος, αναφορικά με την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.

Τι γίνεται με τα έργα στον Πύργο

«Όσον αφορά το Δήμο Πύργου, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το αντιμετωπίζουμε με το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, δηλαδή το έργο ανάπλασης και θωράκισης του Επαρχείου», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Όπως είπε ο κ.Αργυρόπουλος «παρά το γεγονός ότι ο εργολάβος πληρώθηκε τους δύο λογαριασμούς που είχε καταθέσει, με ένα ποσό της τάξης των 220 χιλιάδων, περίπου, ευρώ. Όμως, ο εργολάβος επιμένει στα αίτημα για διάλυση της εργολαβίας. Εμείς, ως πολιτική αρχή του Δήμου αλλά και ως τεχνική υπηρεσία δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη διάλυση της εργολαβίας. Ήδη, την επόμενη εβδομάδα θα τους ζητήσουμε να επανεκκινήσει άμεσα τις εργασίες, γιατί θεωρούμε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Θα δούμε ποια θα είναι η δική του αντίδραση, εμείς όμως σκοπεύομε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου.  Άλλα έργα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με την αύξηση των τιμών είναι το έργο της κατασκευής του κολυμβητηρίου. Ο πρώτος από τους ανάδοχους δεν κατέθεσε τα δικαιολογητικά. Τώρα έχουμε ζητήσει από τον δεύτερο να καταθέσει δικαιολογητικά και οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ούτε αυτός θα καταθέσει και θα πάμε στον τρίτο με την μεγαλύτερη έκπτωση. Αν δεν καταθέσει και αυτός, ο διαγωνισμός θα κηρυχτεί άγονος. Το πιθανότερο είναι να αναθέσουμε το έργο με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουμε με την πεζογέφυρα της Σκαφιδιάς, όπου και εκεί ο πρώτος από τους υποψηφίους ανάδοχους δεν κατέθεσε δικαιολογητικά γιατί η έκπτωση ήταν πάρα πολύ μεγάλη  και όπως μας είπε, με τις νέες τιμές δεν μπορούσε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Και εδώ έχουμε ζητήσει από τον δεύτερο ανάδοχο να παρουσιάσει τα δικαιολογητικά».

Παναγιώτης Φλέσσας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αρχ. Ολυμπίας

«Συνεχιζόμενες αυξήσεις θέτουν σε κίνδυνο έργα»

Η αγροτική οδοποιία και η τουριστική διαδρομή είναι ανάμεσα στα έργα που τίθεται σε κίνδυνο λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των αδρανών υλικών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ Παναγιώτης Φλέσσας.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε συνέχεια των προβλημάτων που πέρασε η Ελληνική κοινωνία λόγω της δεκαετούς οικονομικής κατάστασης, αλλά και της COVID 19 έρχεται  να προστεθεί και το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης το οποίο έγινε εντονότερο μετά το πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Εξετάζοντας το θέμα της αύξηση της τιμής  των καυσίμων και των υλικών στο τομέα των Δημόσιων έργων είναι φανερό ότι σε πανελλήνιο επίπεδο και όχι μόνο δημιουργούνται δυσμενείς συνθήκες για την υλοποίηση και την αποπεράτωση του. Είναι σε όλους μας γνωστό σε πολλά και κυρίως στα μεγάλα έργα το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της μελέτης τους έως τη στιγμή της υλοποίησής τους είναι τουλάχιστον δύο με τρία έτη. Σε μία μελέτη που συντάχθηκε πριν από δύο χρόνια η τιμή μονάδας κάθε υλικού που περιγράφεται να χρησιμοποιηθεί στο έργο έχει κοστολογηθεί με τιμές που ισχύουν σύμφωνα με τα συγκεκριμένα άρθρα του τιμολογίου δημοσίων έργων που δεν είναι επικαιροποιημένα. Κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας που μπορεί να έχει λάβει χώρα έτος ή και έτη πριν την υλοποίηση ο εκάστοτε εργολάβος έχει δώσει προσφορά με βάση αυτές τις τιμές και όχι αυτές που ισχύουν στην αγορά σήμερα. Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου εργολήπτες να έχουν υπογράψει συμβάσεις εκτέλεσης δημοσίων έργων με μεγάλες εκπτώσεις και αυτή τη στιγμή να είναι οικονομικά αδύνατο να τις εκτελέσουν.  Οι υποδομές στη χώρα μας θα υποστούν τεράστιο πλήγμα από το γεγονός αυτό αν δεν βρεθεί λύση σε κεντρικό επίπεδο είτε με συμπληρωματικές συμβάσεις είτε με υψηλές αναθεωρήσεις. Τέλος η κατάσταση αυτή εγκυμονεί και το κίνδυνο δικαστικών διενέξεων μεταξύ Δημόσιων φορέων και εργοληπτών αφού οι δεύτεροι θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μην υλοποιούν αυτό που έχουν ανυπόγραφα δεσμευτεί μέσω των συμβάσεων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα έργα που αφορούν την Βελτίωση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων με προϋπολογισμό 832.000 ευρώ, η τουριστική διαδρομή με 1.074.000 ευρώ και η Αγροτική Οδοποιία που είναι από το πρόγραμμα Α Τρίτσης με 3.961.000 ευρώ».

Γιάννης Δάγκαρης : «Όλα τα έργα στο δήμο μας προχωρούν κανονικά»

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Γιάννης Δάγκαρης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα με τα υπό κατασκευή τεχνικά έργα του Δήμου, τα οποία εξελίσσονται κανονικά, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν με την αύξηση κόστους των οικοδομικών υλικών.

«Όλα τα έργα στο δήμο μας προχωρούν κανονικά και δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δάγκαρης.

Κώστας Αλεξανδρόπουλος : «Τα έργα προχωρούν κανονικά»

Ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος τόνισε και αυτός ότι όλα τα τεχνικά έργα στο δήμο του εκτελούνται κανονικά και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει θέμα με τα έργα που εκτελούνται στο δήμο μας. Όλα προχωρούν κανονικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Διονύσης Κεκάτος, αντιδήμαρχος Τεχν. Υπηρεσίας Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης έχει εκτινάξει τις τιμές των υλικών σε δυσθεώρητα ύψη»

«Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συνεχίζονται απρόσκοπτα, να ολοκληρωθούν τα εν εξελίξει έργα και να δρομολογηθούν τα νέα έργα, που υλοποιεί, σύμφωνα με το εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα του. Οι προσπάθειες του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής μας μέχρι τώρα αποδίδουν καρπούς και τα έργα μας προχωρούν κανονικά. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των υλικών και του κόστους των έργων σε όλη τη χώρα, πριν οι επιπτώσεις για όλους του Δήμους και για όλα τα έργα γίνει μη αντιστρέψιμη, με μεγάλες συνέπειες για τις κατασκευές, την απασχόληση και την οικονομία.

Οι τιμές των οικοδομικών υλικών, λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και πολλών άλλων στρεβλώσεων της αγοράς και της αλυσίδας εισαγωγών ακολουθούν ανοδική πορεία εδώ και ένα χρόνο. Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, λόγω της εισβολής της Ρωσίας και του πολέμου στην Ουκρανία έχει πλέον εκτινάξει τις τιμές των υλικών σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν δραματικά την ομαλή εξέλιξη και πορεία μικρών και μεγάλων έργων, που υλοποιούν οι Δήμοι αλλά και όλοι οι δημόσιοι φορείς και ιδιώτες επενδύτες σε όλη τη χώρα.

Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώνει ότι θα προωθήσει λύση ίδρυσης Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, προκειμένου οι αναπροσαρμογές να γίνονται αυτόματα. Μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις της πολιτείας δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ανεξέλεγκτη και διογκούμενη πορεία του, εδώ και ένα χρόνο.

Οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες και οι λύσεις αντάξιες του μεγάλου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Τα έργα που κοστολογήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, νομοτελειακά οδηγούνται σε αδυναμία ολοκλήρωσης τους, ενώ δημιουργούνται εμπόδια για τη δημοπράτηση και ανάθεση των νέων έργων».

Δημήτρης Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχος Τεχν. Υπηρεσίας Δήμου Πηνειού

«Δικαιολογημένα οι εργολάβοι κάνουν αναθεώρηση των τιμών»

«Έγινε σχετική αναθεώρηση τιμών από την Κυβέρνηση μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων λόγω των μεγάλων αυξήσεων των υλικών που έχουν γίνει. Όσον αφορά τον Δήμο Πηνειού, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πρόβλημα διάλυσης κάποιας εργολαβίας λόγω των ανατιμήσεων. Υπάρχει ένα αίτημα για αναθεώρηση τιμών για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης από τον κ. Σάκη Σταυρόπουλο. Θέλω να τονίσω όμως ότι ζητάμε πάντα αιτιολόγηση της προσφοράς στις μελέτες όταν είναι πολύ μεγάλη η έκπτωση για να πάρουμε τα μέτρα μας, γιατί έχουμε το κακό προηγούμενο με παλιότερα έργα. Έτσι ο εργολάβος τον οποίο τελικά ύστερα από την διαδικασία της αιτιολόγησης και των όλων διεργασιών που γίνονται ανταποκρίνεται στο έργο το ανάλογο που έχει δώσει την προσφορά. Έργο στον δήμο μας που κινδυνεύει να απενταχθεί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Δικαιολογημένα οι εργολάβοι κάνουν αναθεώρηση των τιμών και είναι λογικό ως αίτημα, όπως ανέφερα για τον κ. Σταυρόπουλο ο οποίος όταν πήρε και το έργο των αποθηκών του ΑΣΟ Γαστούνης, μας αιτιολόγησε την έκπτωση που μας έδωσε».

Χρήστος Γεωργακόπουλος : «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για νέα έργα»

Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το μόνο έργο στην Ηλεία που έχει σταματήσει να υλοποιείται είναι η ανάπλαση της κεντρικής Πλατείας Πύργου. Υπάρχει όμως θέμα με τα έργα που είναι υπό δημοπράτηση, όπου οι εργολάβοι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τα αναλάβουν και αυτό λόγω της μεγάλης αύξησης των υλικών κατασκευής. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή το μόνο έργο το οποίο έχει σταματήσει, είναι η ανάπλαση της κεντρικής Πλατείας του Πύργου. Κανένα άλλο έργο στην Ηλεία δεν έχει σταματήσει να υλοποιείτε. Απλώς υπάρχει ένα θέμα με τα έργα τα οποία είναι να δημοπρατηθούν αυτή την περίοδο ή θα δημοπρατηθούν στο μέλλον. Εκεί υπάρχει θέμα, με τους εργολάβους, που δεν δείχνουν μεγάλη διάθεση πλέον να αναλάβουν νέα έργα».

Μηχανισμός αναπροσαρμογής

Με μόνιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής τιμών στα  οικοδομικά υλικά σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το μπαράζ των αυξήσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή πορεία και ολοκλήρωση των τεχνικών έργων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υιοθετώντας σχετική πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Με αυτόματη αναδιαμόρφωση τιμών στα οικοδομικά υλικά  μέσω Παρατηρητηρίου Τιμών και συνακόλουθα με την ίδρυση Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών  που πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η  πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε για το ζήτημα: «Προτείνω τη δημιουργία μόνιμου εργαλείου – μηχανισμού αναδιαμόρφωσης τιμών ώστε όταν υπάρχουν έντονες πληθωριστικές πιέσεις (και το αντίστροφο, αν και μη σύνηθες…) να γίνεται αυτόματα αναπροσαρμογή, χωρίς ξεχωριστές κάθε φορά νομοθετικές ρυθμίσεις, με περιοδική εξέταση του ύψους των τιμών ανά υλικό, εργασία κλπ ανά τρίμηνο, για παράδειγμα».

Υπό έκδοση η ΚΥΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό νομοθέτηση βρίσκεται η ίδρυση Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών προκειμένου οι αναπροσαρμογές να γίνονται αυτόματα. Ειδικότερα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υφυπουργός Υποδομών  Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε: «ήδη αυτό που έχουμε προβλέψει είναι η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών και η ίδρυση Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών προκειμένου οι αναπροσαρμογές να γίνονται αυτόματα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ.  Έχουμε κάνει ήδη μία συνάντηση με εκπροσώπους των εργοληπτών, οι τεχνικές συναντήσεις συνεχίζονται και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσουμε λύση με βάση τα δημοσιονομικά της χώρας». Όπως είπε στις συναντήσεις που γίνονται εκπροσωπούνται όλοι οι εργολήπτες χωρίς εξαιρέσεις, ενώ απώτερος στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να επουλωθούν παθογένειες ετών και να εξορθολογιστεί το σύστημα.

Όλη η επικαιρότητα