WEB tv Εκκλησία Ηλεία

«Κρατάω το διαμάντι στην καρδιά μου!..» – Συγκίνησε με την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός

«Μπορεί να αποχωρώ από αυτή την θέση, αλλά θα είμαι πάντα δίπλα σας» τόνισε χθες ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, στην τελευταία θεία λειτουργία του, όπου για ακόμα μία φορά τόνισε ότι επιθυμία του είναι να τον διαδεχτεί ο Επίσκοπος Ωλένης κ.  Αθανάσιος.
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία των αρχών του τόπου, πολλών κληρικών και πιστών, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ετέλεσε χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Πύργο, ημέρα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτη των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος, την τελευταία Θεία λειτουργία του, ως ποιμενάρχης των Ηλείων, αφού όπως είναι γνωστό, έχει υποβάλει την παραίτησή του και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, η Ιερά Σύνοδος Ελλάδος θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του στην μητρόπολη Ηλείας.

Η τελευταία ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας, καθήλωσε τους πιστούς που την παρακολούθησαν, με τον κ.κ. Γερμανό να εκφράζει και πάλι την προτίμησή του προς το πρόσωπο του επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, έτσι ώστε αυτός να είναι ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας, ενώ γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει τοποτηρητής της Μητρόπολης μέχρι να ορκιστεί ο νέος ποιμενάρχης, ενώ ακολούθως θα αποσυρθεί στην Ιερά μονή της Παναγίας της Καθολικής στην Γαστούνη, όπου εκεί θα μπορεί να δέχεται πλέον τους πιστούς, για να μιλάει μαζί τους και να τους δίνει τις ιερές και σοφές συμβουλές του.

Χαρακτηριστικά στην τελευταία ομιλία του ως Μητροπολίτης Ηλείας ο κ.κ. Γερμανός τόνισε:

“Σήμερα πριν από 41 χρόνια, ανήμερα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου χειροτονήθηκα επίσκοπος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας. Τα χρόνια όμως πέρασαν και η δικιά μου ηλικία πέρασε και τώρα αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να συνεχίσω το έργο που μου ανέθεσε η εκκλησία, γι’ αυτό υπέβαλα την παραίτησή μου η οποία έγινε αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο. Και όπως έμαθα αργά την Παρασκευή δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ όπου το Υπουργείο επιβεβαίωσε την παραίτησή μου. Η σύνοδος αποφάσισε να μείνω τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας μέχρι την εκλογή του νέου Μητροπολίτου.

Εγώ έχω προτείνει στην Ιερά Σύνοδο, διάδοχος μου να είναι ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, που εγώ χειροτόνησα και είναι ο πρώτος συνεργάτης μου. Ελπίζω και ο Θεός να δεήσει να φωτίσει τους Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου και την ιεραρχία, και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου όπου θα γίνει η διαδοχή, να είναι ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας.

Μέχρι τότε εγώ θα είμαι τοποτηρητής. Από την Παρασκευή και μετά ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης, θα είναι αυτός που θα αναλάβει. Εγώ όμως θα μείνω τοποτηρητής μέχρι την ενθρόνιση του. Θα παραμείνω όμως εδώ, αφού και εγώ Ηλειώτης είμαι, στον Καρδαμά γεννήθηκα και στην Ηλεία μεγάλωσα.

Επομένως εδώ θα μείνω, ως γέρος πλέον, στο γηροκομείο της Παναγίας της Καθολικής στη Γαστούνη. Όποιος θέλει μπορεί να έρχεται να με βλέπει, πάντα βέβαια με τις προφυλάξεις που πρέπει να υπάρχουν στα γηροκομεία. Γιατί εμείς φυλαχτήκαμε στα γηροκομεία από την ασθένεια του κορωνοϊού”.

Πρωτοστάτησε η Μητρόπολη στην αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού

Ακολούθως ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η Μητρόπολη Ηλείας προκειμένου να μην έχουμε διάδοση του ιού μέσα στους ναούς και στα μοναστήρια και μάλιστα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και σε δύο ιερωμένους που δεν θέλανε να κάνουν το εμβόλιο, τονίζοντας ότι πάνω απ’ όλα πρέπει όλοι να βάζουμε την υγεία των πιστών.

“Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε και πάντα πρέπει να πειθαρχούμε στις αρχές” τόνισε χαρακτηριστικά ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας.

Επίσης στάθηκε στην Ευαγγελική περικοπή που ακούστηκε χθες για έναν έμπορο που έψαχνε να βρει ένα διαμάντι και όταν το βρήκε πούλησε όσα είχε και αγόρασε αυτό το διαμάντι για να το έχει για πάντα.

“Αυτός πρέπει να είναι ο απώτερος δικός μας σκοπός, ότι δηλαδή το διαμάντι της Σωτηρίας μας, το διαμάντι της εκκλησίας μας το κρατάμε πάντοτε στην καρδιά μας και με αυτό θα μείνουμε μέχρι να φύγουμε από αυτόν τον κόσμο”.

Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι θα προσεύχεται πάντα στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, τον προστάτη των δικαστικών, για  να τους έχει όλους καλά, να τους στηρίζει, να τους δυναμώνει.

Κατάμεστος ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου

Το παρών στην χθεσινή τελευταία λειτουργία του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας, έδωσε φυσικά ο επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου κ.κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ενώ παρόντες ήταν ακόμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου κ. Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού κ. Σπύρος Βασιλείου, ο πρώην δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο υπεύθυνος Τύπου Αυτοδιοίκησης Ν.Δ. κ. Λευτέρης Βαρουξής, ο υποψήφιος για τον Δήμο Ήλιδας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, οι αστυνομικές, πυροσβεστικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και φυσικά ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και πολλοί δικηγόροι και νομικοί, που τίμησαν με την παρουσία τους τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και φυσικά τη μνήμη του προστάτη τους Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Δεν θα σταματήσετε ποτέ να είστε ο πνευματικός μας πατέρας»

Με λόγια καρδιάς, γεμάτα αγάπη και σεβασμό μίλησε ο Δήμαρχος Πύργου τελευταία Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του απερχόμενου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, για την προσωπικότητα και τα έργα του Σεβασμιότατου.

«Το έργο σας Σεβασμιότατε δεν χρειάζεται να παρουσιαστεί γιατί φαίνεται! Το έχουμε ζήσει όλοι μας. Σταματάτε να είστε πνευματικός μας πατέρας απ’ αυτή τη διοικητική θέση αλλά ουσιαστικά δεν θα σταματήσετε ποτέ να είστε. Διότι η θρησκεία μας είναι κατ’ εξοχήν πνευματική-θεολογική. Κλείνοντας όμως αυτός ο κύκλος, πρέπει όλοι εμείς, τα πνευματικά σου τέκνα να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αν σ’ αυτά τα 40 χρόνια έχουμε ανταποκριθεί σωστά στον Δάσκαλό μας.

Είμαι σίγουρος ότι δεν θα σταματήσετε να ασχολείστε με την πνευματική ευεξία των πολιτών της Ηλείας και τη Χριστιανική συμπεριφορά. Δε νομίζω ότι άνθρωποι σαν εσάς ησυχάζουν ποτέ από την αγωνία να σώζουν ανθρώπους. Αυτό είναι σίγουρο, γι’ αυτό χαίρετε πανελλαδικής εκτιμήσεως. Και αυτό αποτελεί σίγουρα το διαβατήριο για τον επόμενο Ποιμενάρχη μας. Είναι μια πρόταση με καθολικότητα απ’ όλη την τοπική κοινωνία όπου για πρώτη φορά εκφράστηκε με τόση θέρμη και με τέτοια απαίτηση να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα».

Μετά το τέλος της σύντομης ομιλίας του, ο δήμαρχος Πύργου έδωσε το λόγο σε ένα από τα παιδιά της πόλης, τον γνωστό σε όλους μας Νίκο Φραγκούλη, που έχει δεχτεί την απλόχερη βοήθεια της Ι.Μ. Ηλείας και του Σεβασμιότατου. «Τα έργα σας μιλούν και ο Νίκος είναι ένα από τα παιδιά που έχετε βοηθήσει. Έχει βοηθήσει πολύ τους αδύναμους , τους συλλόγους των ΑμεΑ με δομές που λειτουργήσατε ακόμη και σε δύσκολες εποχές με φοβερή υποχρηματοδότηση» κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος .

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος: «Απολαμβάνει την εκτίμηση, το σεβασμό, αλλά και την ευγνωμοσύνη μας»

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε για την προσφορά του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού.

“Η σημερινή ημέρα δεν μπορεί παρά να είναι συγκινησιακά φορτισμένη. Για μας τους νομικούς είναι μία μέρα όπου γιορτάζουμε τον προστάτη Άγιο μας, τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, που όντας μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου του Αρείου Πάγου ασπάστηκε τον χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο. Αυτή όμως τη γιορτή εδώ και 40 χρόνια την συνγιορτάζουμε με την επέτειο της εκλογή του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη μας, ο οποίος πριν από 41 χρόνια ανέλαβε τα ποιμαντικά του καθήκοντα, συνεχίζοντας την μακρά διακονία που είχε στο πλαίσιο της εκκλησίας μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολίτης στην Ηλεία, αλλά και εκτός της Ηλείας που θα μπορούσε σήμερα ναι έχει αντίθετη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Απολαμβάνει την εκτίμηση και το σεβασμό μας, αλλά και την ευγνωμοσύνη μας, για όλα όσα προσέφερε στην μακρά πορεία ποιμαντορία του. Η οποία διακρίθηκε για πολλά και σημαντικά επιτεύγματα. Είναι αλήθεια ότι όταν ανέλαβε αυτά τα ποιμαντορικά καθήκοντα, διαδέχτηκε έναν άλλον άξιο ποιμενάρχη που έχει γίνει γνωστός σε όλη την Ελλάδα, για το πλούσιο κοινωνικό έργο που είχε. Αλλά και για τις δομές που είχε δημιουργήσει στο νομό μας, όπου προσέφευγαν αυτοί οι οποίοι είχαν ανάγκη και δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τα οποία είχαν. Η πρόκληση λοιπόν ήταν μεγάλη προκειμένου να παραμείνουν αυτά τα ιδρύματα ζωντανά και ενεργά και να συνεχίσουν να παρέχουν έργο. Και νομίζω ότι στην πρόκληση αυτή ανταποκρίθηκε επάξια”.

Στην συνέχεια ο κ. Δημητρουλόπουλος στάθηκε στο μεγάλο έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας όλα αυτά τα χρόνια και ιδίως αυτά τα τελευταία δύσκολα που περάσαμε, με οικονομικές κρίσεις, αλλά και με πολέμους στη γειτονιά μας, με πολλούς πρόσφυγες, όπου βρήκαν εδώ ένα καταφύγιο για να επουλώσουν τις πληγές τους.

Τελειώνοντας τόνισε ότι υπάρχει η ελπίδα η Ιερά Σύνοδος να αποδεχτεί την επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας, για το ποιος πρέπει να είναι ο διάδοχος του και συγκεκριμένα κάποιος ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του Ηλειακού λαού και γνωρίζει τα ζητήματα εκ των έσω, ουσιαστικά φανερώνοντας την προτίμησή του προς το πρόσωπο του επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου.

Λευτέρης Βαρουξής: «Από τους αξιότερους ιεράρχες της χώρας»

Ο Λευτέρης Βαρουξής Υπεύθυνος Τύπου Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ στις δηλώσεις του για τον 41 χρόνια ποιμενάρχη μας τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το έργο του Μητροπολίτη μας και ποιμενάρχη μας κ.κ. Γερμανού είναι τόσο σημαντικό και τόσο μεγάλο που τον κατέστησε έναν από τους αξιότερους ιεράρχες της χώρας.

Είναι γνωστό σε όλους μας το πόσο σημαντικός είναι και για την αρχιεπισκοπή, αλλά και για τον ελληνικό λαό.

Ευχόμαστε όλοι από καρδιάς, ο ποιμενάρχης μας να ζήσει πολλά χρόνια ακόμα στην Παναγία στην Καθολική όπου επέλεξε να αποσυρθεί και να μας χαρίζει με λόγους και την καθοδήγηση του, την οποία έχουμε πολύ ανάγκη τα επόμενα χρόνια που έρχονται».

Γιάννης Λέντζας: «Είναι ένας άξιος ποιμενάρχης με τεράστιο έργο στην κοινωνία»

Ο κ. Γιάννης Λέντζας δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης στάθηκε και αυτός στο τεράστιο έργο που πρόσφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας.

«Το ποιμαντορικό έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη είναι γνωστό σε όλους. Είναι ένας άξιος ποιμενάρχης με τεράστιο έργο στην κοινωνία, αφήνει έντονο το στίγμα του και ήταν το ελάχιστο σήμερα το ότι εμείς οι δήμαρχοι ήμασταν εδώ για να “τιμήσουμε” την αποχώρηση του. Σίγουρα υπάρχει συγκίνηση, είναι βαρύ το αποτύπωμα το οποίο αφήνει και ευελπιστούμε ότι ο καινούργιος Μητροπολίτης θα είναι ο θεοφιλέστατος κ. Αθανάσιος που θα συνεχίσει αυτό το έργο, τόσο όσον αφορά τις κοινωνικές δομές, όσο και σε παροχή φροντίδας. Να είναι δίπλα στον πονεμένο, δίπλα στην κοινωνία, σε ότι χρειάζεται για να συνεχιστεί αυτό το έργο της εκκλησίας, της μητροπολίτης Ηλείας, πού είναι ένα τεράστιο έργο.

Γιάννης Λυμπέρης: «Ο λαός της Ηλείας ήταν τυχερός, που τον είχε  ποιμενάρχη για 41 χρόνια»

Ο κ. Γιάννης Λυμπέρης Δήμαρχος Ήλιδας δήλωσε πως αυτός και ο λαός της Ηλείας στάθηκαν τυχεροί που είχαν για ποιμενάρχη 41 χρόνια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας.
«Ο λαός της Ηλείας ήταν τυχερός, διότι πριν πολλά χρόνια, ένα μικρό φτωχό παιδί, ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος από τον Καρδαμά, φωτίστηκε, σπούδασε, απέκτησε ελληνική παιδεία και έγινε ποιμενάρχης μας πριν από 41 χρόνια. Εμείς συνεργαστήκαμε απόλυτα όλα αυτά τα χρόνια που είμαι δήμαρχος, διότι υπήρξε εκτός από ποιμενάρχης και ένας έξυπνος άνθρωπος, που μπορούσε να αντιληφθεί τις καταστάσεις, μπορούσε να θέσει τα όρια των καταστάσεων, μπορούσε να διαμεσολαβήσει σε αντιδικίες και ίντριγκες, οι οποίες υπήρξαν στα πλαίσια της πολιτικής που ασχολούμαστε. Επίσης μπορούσε να πει ευθαρσώς στην άποψή του για μεγάλα ζητήματα, τα οποία αφορούσαν το λαό μας και όλοι τα ξέρουμε. Εγώ προσωπικά υπήρξα ευλογημένος στη θητεία μου που είχα αυτόν τον ποιμενάρχη και πιστεύω και ελπίζω ο Θεός να τον έχει καλά και να συνεχίσει όσο ακόμα αντέχει πνευματικά και σωματικά να είναι ορόσημο για το νομό μας».

Βασίλης Γιαννόπουλος: «Αποτελεί μια σημαντική και ξεχωριστή προσωπικότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας»

O Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, μετά το πέρας της τελευταίας Θ. Λειτουργίας του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η σημερινή ημέρα είναι συγκινησιακά φορτισμένη, καθώς ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, τέλεσε την τελευταία του Θεία Λειτουργία, ως εν ενεργεία Μητροπολίτης Ηλείας. Αναμφισβήτητα, αποτελεί μια σημαντική και ξεχωριστή προσωπικότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας. Είμαστε τυχεροί, και θεωρώ ότι πρέπει να αισθανόμαστε και ευγνώμονες, για όσα μας προσέφερε, καθώς αποχωρεί, αφήνοντας στην Ιερά Μητρόπολη και στους Ηλείους πολίτες σημαντικό έργο, από όλα τα χρόνια της Ιερατικής και Αρχιερατικής διακονίας του.

Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να εισακούσει την επιθυμία και προτροπή του, να εκλέξει ως διάδοχό του, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο».

Όλη η επικαιρότητα