Ηλεία

Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες στο Μουζάκι: «Φτιάξτε το αυλάκι να σώσουμε ότι σώζεται!»

Κραυγή απόγνωσης έρχεται από την ορεινή κοινότητα Μουζακίου του δήμου Πύργου και τους αγρότες που καλλιεργούν στην περιοχή που ζητούν μια –έστω- προσωρινή λύση για να «ελευθερωθεί» το αρδευτικό κανάλι από το οποίο ποτίζουν τις καλλιέργειές τους που, πλέον, κινδυνεύουν να ξεραθούν!

Ένα μεγάλο κομμάτι του καναλιού έχει υποστεί ζημιές από κατολίσθηση που έγινε τον περασμένο  Φεβρουάριο, χωρίς όμως να έχει γίνει αποκατάσταση γεγονός που καθιστά αδύνατο το πότισμα των χωραφιών τους…

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, ανάλογο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και στο παρελθόν πλην όμως, όλα διορθώνονταν έγκαιρα και μπορούσαν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους απρόσκοπτα. Φέτος δεν συνέβη το ίδιο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως καλαμπόκι και τριφύλλι, να κινδυνεύουν να ξεραθούν αφού παραμένουν απότιστα (σ.σ. και με δεδομένη την ανομβρία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα).

Όλα τα παραπάνω ανησυχούν βαθύτατα τους αγρότες-κατοίκους της περιοχής αφού αν δεν συμβεί κάτι πολύ σύντομα για ν` αλλάξουν τα δεδομένα υπάρχει κίνδυνος για μεγάλη οικονομική καταστροφή και ανάλογο πλήγμα στην τοπική οικονομία.

Ο παράγοντας που μπορεί ν` αλλάξει τα δεδομένα ακούει στο όνομα… προσωρινή λύση, που –όπως οι κάτοικοι προτείνουν- μπορεί να είναι η τοποθέτηση πλαστικών κανελέτων στο επίμαχο κομμάτι του αρδευτικού καναλιού…

Δηλώσεις κατοίκων

Γιώργος Καλατζής (πρόεδρος ΤΚ Μουζακίου)

«Οι συγχωριανοί έχουν απόλυτο δίκαιο να διαμαρτύρονται. Πρέπει όμως να έχουν υπ` όψιν τους πως λειτουργού τα Διοικητικά και οι Υπηρεσίες του δήμου. Η Τεχνική Υπηρεσία έχει ενημερωθεί από έμενα προσωπικά από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι υπήρχε κατολίσθηση που δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα στον υδραύλακα της κοινότητας μας. Η απαιτούμενη μελέτη για την αποκατάσταση προχώρησε και τον περασμένο Απρίλιο που ρώτησα για ποιο λόγο δεν ξεκινά ο εργολάβος τις εργασίες μου εξήγησαν ότι περιμένουν τις εγκρίσεις για τα Περιβαλλοντικά, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Δασική Υπηρεσία… μετά από λίγες ημέρες μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και νέκρωσαν τα πάντα! Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω εγώ… Προκειμένου να δοθεί μια προσωρινή λύση πήρα το περιστρεφόμενο όχημα από τον Πύργο, σκάψαμε με τον χειριστή του δήμου με σκοπό να διευκολυνθεί η κατάσταση και όποιος εργολάβος αναλάμβανε να έριχνε κατ` ευθείαν τα μπετά. Μακάρι αύριο το πρωί να βρεθεί ο εργολάβος και να λυθεί το πρόβλημα».

Σπύρος Κωνσταντόπουλος (νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος)

«Μιλάμε για ένα θέμα επιβίωσης για το χωριό. Οι διαδικασίες που αναφέρεται ο πρόεδρος είναι σωστές. Η υπόθεση είναι να δοθεί μια προσωρινή λύση και να ποτίσει ο κόσμος τις καλλιέργειες του… να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα και να εξυπηρετηθούν οι αγρότες μας. Να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους, αραποσίτι, τριφύλλι και άλλα. Μιλάμε για 600-700 στρέμματα. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας για το χωριό μας. Δεν θα επιβιώσουμε αλλιώς. Θα πάμε στο δήμαρχο για να ζητήσουμε μια προσωρινή λύση για να περάσει το νερό από αυτό το κομμάτι των 30 μέτρων που είναι το πιο επίφοβο… κι όταν τελειώσει η αρδευτική περίοδος ας αποκατασταθεί με εργολάβο. Έχει ξανασυμβεί ανάλογο θέμα στο παρελθόν όμως το ξεπερνούσαμε γιατί η εργολαβία δινόταν έγκαιρα».

Άγγελος Κουλοχέρας (κάτοικος Μουζακίου, αγρότης)

«Καλλιεργώ καλαμπόκια και τριφύλλια κι έχω καταστραφεί. Έχει καταστραφεί το αραποσίτι μου, τέρμα η σεζόν φέτος! Δεν πρόκειται να θερίσω, έχω χάσει τη σοδειά μου. Έχω σπείρει 40 στρέμματα αραποσίτι κι έχω κάνει πολλά έξοδα… η καλλιέργεια αυτή την ώρα ξεραίνεται! Αν δεν βρεθεί λύση μέσα στην επόμενη εβδομάδα βγαίνω έξω από τα χωράφια μου».

Αλέξης Διονυσακόπουλος (κάτοικος Μουζακίου, αγρότης)

«Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα, συνέβαινε και στο παρελθόν, όμως τώρα είναι απαράδεκτο να μην έχει διορθωθεί το πρόβλημα. Και είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα γιατί ο κόσμος δεν έχει να ποτίσει τα καλαμπόκια του, τα τριφύλλια του. Κάποιοι μάλιστα που γνώριζαν το πρόβλημα δεν έβαλαν καν καλλιέργειες… ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, δεν έχει βάλει κανείς φέτος. Ο υδραύλακας έπρεπε να έχει φτιαχτεί από τον περασμένο Μάιο. Απευθύνω μήνυμα στους αρμόδιους να βρεθεί μια προσωρινή λύση τουλάχιστον να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί».

Όλη η επικαιρότητα