Ηλεία

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους στο Μαζαράκι Πηνείας: «Φέρτε μας νερό…»

«Το νερό- νεράκι» λένε οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Μαζαρακίου του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι απεγνωσμένα ζητούν λύση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους.

«Να πεθάνουμε για νερό το 2017;» είναι η φωνή απόγνωσης μιας 80χρονης από τον συνοικισμό ‘Κολοβέϊκα’, η οποία ζητά το αυτονόητο σε μια περιοχή που μοιάζει πλέον ξεχασμένη από όλους και όλα…

Γι’ αυτό άλλωστε και στην πρόσφατη συνεδρίασή του το τοπικό συμβούλιο πήρε απόφαση, εάν δεν ανταποκριθεί ο δήμος Ήλιδας, να προχωρήσουν σε έρανο οι κάτοικοι έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν το ποσό των 20.000 ευρώ περίπου που απαιτείται για να αντικατασταθεί ο αγωγός που φαίνεται ότι είναι η λύση στο πρόβλημα.

Τραγική κατάσταση

Ένα πρόβλημα το οποίο κρατά χρόνια, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες ώρες της ημέρας το μεγαλύτερο τμήμα του Μαζαρακίου, κυρίως το βορεινό, να μένει χωρίς νερό. Οι κάτοικοι δεν έχουν νερό να κάνουν ένα μπάνιο, δεν έχουν νερό να μαγειρέψουν, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινότητας, σε ένα χωριό που ο βασικός οικονομικός πόρος είναι η κτηνοτροφία.

Παρ’ όλα αυτά, ίσως αναγκαστούν να συνεισφέρουν από το πενιχρό εισόδημά τους για να κάνουν αυτό που οφείλει να κάνει η πολιτεία…

Το πρόβλημα

Το Μαζαράκι, που βρίσκεται στην δημοτική ενότητα Πηνείας, υδροδοτείται από τις πηγές Κακοταρίου. Για να φτάσει το νερό εκεί έχει εγκατασταθεί σωλήνα F63 και από τη στιγμή που το νερό μοιράζεται με τον οικισμό της Απιδούλας, λόγω της μικρής χωρητικότητας δεν είναι εφικτό να φτάσει στο χωριό.

Αυτό που υποστηρίζουν οι κάτοικοι είναι να τοποθετηθεί μία σωλήνα F90 από τον Πρόδρομο έτσι ώστε το νερό να μπορεί να φτάνει με ευκολία και το Μαζαράκι.

Κουβαλούν από λαγκάδια!

Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα στον συνοικισμό ‘Κολοβέϊκα’, όπου ζουν πέντε οικογένειες, 21 άτομα περίπου, και έχουν πολύ καιρό να δουν νερό να τρέχει από τις βρύσες.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο, ενώ για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως είναι το μαγείρεμα, το πλύσιμο των ρούχων, ένα μπάνιο, αναγκάζονται να μεταφέρουν νερό σε δοχεία από παρακείμενα λαγκάδια με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αφού το νερό είναι ακατάλληλο.

Και φυσικά στον συνοικισμό διαβιούν παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και αυτή τη στιγμή στερούνται το βασικό αγαθό.

«Το βασικό πρόβλημα το έχει αυτή τη στιγμή το Μαζαράκι και τα Κολοβέϊκα, αλλά και οι συνοικισμοί ‘Ξιδέϊκα’, ‘Αντωνέϊκα’ και Μουσκέϊκα’. Έχουν βάλει μία σωλήνα F63 από το Κακοτάρι που υδρεύει το Μαζαράκι και την Απιδούλα. Με τέτοια σωλήνα δεν μπορούν να υδροδοτηθούν δύο χωριά. Δεν επαρκεί στην δεξαμενή. Ζητώ από τον Δήμαρχο να φέρει σωλήνα F90 από το Κακοτάρι. Το κόστος είναι γύρω στις 20.000 ευρώ. Και θέλουμε και μία σωλήνα γύρω στα 400 μέτρα από το υδραγωγείο προς το κοινοτικό γραφείο, ειδικά για τα ‘Κολοβέϊκα’. Αν δεν μας βοηθήσει ο Δήμαρχος θα κάνουμε έρανο σαν Τοπικό Συμβούλιο και θα απευθυνθούμε και στην Περιφέρεια. Δεν πάει άλλο η κατάσταση» ανέφερε στην ‘Π’ ο πρόεδρος του Μαζαρακίου κ. Νίκος Αυγερινόπουλος.

Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου για τη διενέργεια εράνου μεταξύ των κατοίκων έχει ήδη κοινοποιηθεί στον δήμο Ήλιδας και αναμένονται ενέργειες από την δημοτική αρχή.

Όλη η επικαιρότητα