Ηλεία

«Κραυγή αγωνίας» από καταστηματάρχες – Οι αυξήσεις στην ενέργεια απειλούν με «λουκέτο»

Οι αυξήσεις στην ενέργεια απειλούν με λουκέτο καταστήματα και επιχειρήσεις
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές τιμές ενέργειας δεν θα είναι παροδικό φαινόμενο, εκτιμούν αναλυτές διεθνών οίκων, προβλέποντας ότι θα παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, προκαλώντας ανατιμήσεις και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Ανατιμήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν επαγγελματίες της αγοράς, που μετά την υγειονομική κρίση, καλούνται να ανταπεξέλθουν και στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος το οποίο προσπαθούν να απορροφήσουν οι ίδιοι, για να
μην χάσουν τον καταναλωτή…

Το έντονα ασταθές περιβάλλον στην αγορά ενέργειας που επιμένει ήδη τους πρώτους μήνες του 2022, αναμένεται να κάνει την ενεργειακή κρίση, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα του νέου έτους για τις κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά και τις
κεντρικές τράπεζες, «απειλώντας» την ανάπτυξη καθώς και πολλές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην εφ. «Πατρίς», στελέχη της αγοράς,
μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει αυξήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει δημιουργηθεί, αλλά οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έρχονται εξαιτίας της κρίσης που
υπάρχει στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτό, σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά επώδυνοι για την τσέπη του καταναλωτή και του επαγγελματία, που δέχονται τα «πυρά» μιας άνευ προηγουμένου έκρηξης στην οικονομία. Από τη μία η οικονομική κρίση των μνημονίων, ύστερα η Πανδημία και τώρα η ενέργεια, αποτελούν το τρίπτυχο της οικονομικής κατάρρευσης των νοικοκυριών. Εξάλλου, επαγγελματίες αλλά και καταναλωτές, δηλώνουν πως η Πανδημία αποτέλεσε την μεγαλύτερη σε μέγεθος οικονομική κρίση που βίωσαν ποτέ.

Αν και η τιμή του φυσικού αερίου έχει αποκλιμακωθεί από το ιστορικό υψηλό των 180 ευρώ/MWh που είχε φτάσει τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ημερήσιες διακυμάνσεις είναι έντονες. Ανάλογες διακυμάνσεις παρατηρούνται και στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν αναμένεται να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Σε τετραπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι πληρώνουν το ρεύμα οι βιομηχανίες μέσης τάσης της χώρας και σε πενταπλάσια το φυσικό αέριο. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνη Κοντολέοντα, έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής των βιομηχανικών προϊόντων κατά 20% έως και 40%. «Το υπερβάλλον κόστος ρεύματος που πληρώνουμε ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Δαπάνη που αφορά όλες τις βιομηχανίες μέσης τάσης», είπε ο κ. Κοντολέων, περιγράφοντας τη δεινή κατάσταση της εγχώριας βιομηχανίας, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Η ενέργεια στην Ελλάδα: Η ενεργειακή κρίση και ο ρόλος της βιομηχανίας». Ο ίδιος εξήγησε ότι το κόστος αυτό η βιομηχανία δεν μπορεί να το απορροφήσει, αλλά ούτε και να το μετακυλήσει στην κατανάλωση γιατί θα χάσει σημαντικά μερίδια αγοράς, ιδίως στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ συνέδεσε το πρόβλημα των υψηλών τιμών ρεύματος και με τη δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, την οποία περιέγραψε ως αγορά με έλλειμμα ανταγωνισμού και χωρίς δυνατότητες σύναψης διμερών συμβολαίων και αντιστάθμισης κινδύνου καθώς, όπως υπογράμμισε, δεν λειτουργεί ουσιαστικά η προθεσμιακή αγορά ενέργειας. Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ζήτησε από το υπουργείο να παρέμβει, ώστε η βιομηχανία να προμηθευθεί φθηνό φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP.

Η άνοδος του ενεργειακού κόστους –και όχι μόνον– ήδη αποτυπώνεται στις αυξημένες τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατέγραψαν αύξηση 23,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020. Η αύξηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν επίσης σημαντική, 3,3%.
Το παραπάνω σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε νέες ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, με πολλές βιομηχανίες να δηλώνουν πλέον ότι δεν μπορούν να απορροφούν το σύνολο της αύξησης του λειτουργικού κόστους.

Βάζει φωτιά η ενέργεια

Εκτός από τα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες με τις αυξήσεις στο κόστος των μεταφορικών, την μη λειτουργία των μαγαζιών τους εξαιτίας της πανδημίας αλλά και την έλλειψη ρευστότητας στους καταναλωτές – που πλέον δεν κάνουν αγορές παρά μόνο στα απαραίτητα είδη – το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), Γιώργος Βαγενάς, «Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα ελάφρυνσης για τις υπερχρεωμένες ΜμΕ, ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους και των εκτεταμένων λουκέτων θα συνεχίσει να υπάρχει. Η οικονομική τους ανάπτυξη όχι μόνο δεν είναι ορατή αλλά αντίθετα απειλείται εδώ και μήνες η βιωσιμότητά τους. Η κυβέρνηση οφείλει επειγόντως να ρίξει βάρος στην ανακούφιση και την προστασία των ΜμΕ οι οποίες έχουν βρεθεί σε τέλμα».

Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν η Ομοσπονδία κατέθεσε στα αρμόδια υπουργεία προτάσεις για το καυτό πρόβλημα της ενέργειας:

1. Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων (π.χ. χρεώσεις Δήμου) πέραν της αξίας του ρεύματος – φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης.

2. Κρατική επιδότηση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αναλογικά με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται.

3. Απαγόρευση απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου (διακοπή ηλεκτροδότησης) για όσο διάστημα επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι λογαριασμοί εκδίδονται με επαυξημένες χρεώσεις.

4. Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα 24 μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν.

5. Επέκταση, για όσο είναι ακόμα αναγκαίο, της παραγωγής λιγνίτη, όπως εφάρμοσαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δυσοίωνο το επόμενο διάστημα

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, η ενεργειακή κρίση αυτή την στιγμή έχει «χτυπήσει» βάναυσα τις επιχειρήσεις και αυτό το κόστος δεν έχει μετακυλήσει στους καταναλωτές καθώς μέχρι τώρα το απορροφούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Ωστόσο το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετά δύσκολο, όπως εκτιμά ο κ. Ξανθούλης, καθώς οι αυξήσεις θα αρχίσουν να φαίνονται σιγά-σιγά.

ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης

«Η ενεργειακή κρίση είναι πιο δύσκολη από την υγειονομική. Και αυτό γιατί ακόμα δεν έχουν έρθει οι αυξήσεις ως συνέπεια του κόστους της ενέργειας. Ακόμα δηλαδή βλέπουμε αυξήσεις εξαιτίας της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα», σημειώνει ο κ. Ξανθούλης και τονίζει πως ήδη αρκετοί επιχειρηματίες σκέφτονται να κλείσουν τα καταστήματά τους.

Ανατιμήσεις συρρικνώνουν το καλάθι της νοικοκυράς

Σε δηλώσεις του στην εφ. Πατρίς, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ηλείας, Φώτης Αλεξόπουλος αναφέρει ότι οι ανατιμήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο το καλάθι της νοικοκυράς ενώ σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το κόστος της ενέργειας που οδηγεί στην εξαθλίωση τα νοικοκυριά.

«Έπειτα από τις τελευταίες ανατιμήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής και διαβίωσης που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID 19, επιβεβαιωθήκαν οι φόβοι μου για μια ακόμη φορά, με την σημαντική μείωση, στο ήδη συρρικνωμένο καλάθι της νοικοκυράς στο Νομό Ηλείας. Άλλωστε, είχα επισημάνει εδώ και καιρό, ειδικά μετά το 2009 ότι θα μειώνεται το καλάθι της Νοικοκυράς στο Νομό μας με ταχείς ρυθμούς της τάξης άνω του 3% ετησίως, εφόσον δεν υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να προστατευτεί το εισόδημα και η αγορά απασχόλησης. Αποτέλεσμα όλων αυτών που είχα επισημάνει είναι η εικόνα από την αγορά της Ηλείας, με τις εκατοντάδες κλειστές επιχειρήσεις και αυτές που σύντομα θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Επίσης εκτός από την “ζημιά” που υπέστη το καλάθι της νοικοκυράς έρχεται να προστεθεί και η συνεχής αύξηση στα τιμολόγια των εταιρειών στην ενέργεια, η Βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης, που με συνδυασμό την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών κάνει την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη και με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι δυσοίωνες.
Οφείλει άμεσα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καθώς και οι Δήμοι να καταθέσουν σχέδιο αντισταθμιστικών μέτρων για την στήριξη των τοπικών οικονομιών και της επιχειρηματικότητας, από την κυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Ηλείας, Φώτης Αλεξόπουλος, επεσήμανε πως χρειάζεται σχέδιο αντισταθμιστικών μέτρων για την στήριξη των τοπικών οικονομιών και της επιχειρηματικότητας.

Ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Ηλείας, Φώτης Αλεξόπουλος

Ο πρόεδρος της Ο.Ε.ΕΣ.Π., Γιώργος Βαγενάς, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει επειγόντως να ρίξει βάρος στην ανακούφιση και την προστασία των ΜμΕ οι οποίες έχουν βρεθεί σε τέλμα.

Ο πρόεδρος της Ο.Ε.ΕΣ.Π., Γιώργος Βαγενάς

Όλη η επικαιρότητα