Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Ουκρανίας – Συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού στον Πύργο

Share

Συγκλονιστικά είναι τα όσα μεταφέρει μέσω της εφ. «Πατρίς», ο Ηλείος Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος» Μιχάλης Ροδόπουλος ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τόνισε από χθες το βράδυ δέχεται απανωτά μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο μέσω των οποίων Έλληνες της Ουκρανίας και συγκεκριμένα από την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης ζητούν βοήθεια καθώς οι Ρώσοι έχουν μπει στην περιοχή και σκοτώνουν όποιον βρεθεί στο διάβα τους».

Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίστηκαν χθες για Πέμπτη μέρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν, μεταξύ άλλων, στα περίχωρα του Κιέβου, στην Οδδησό, την Χερσώνα, το Ντνίπρο, τη Μαριούπολη, τη Μελιτόπολη και τη Ζαπορίζια.

Οι σειρήνες ήχησαν στην Μαριούπολη χθες το απόγευμα καθώς οι Ρώσοι έφτασαν στα περίχωρα της με τον θάνατο να θερίζει ζωές μεταξύ άλλων και στο Σαρτανά αλλά και άλλα χωρία πουν ζουν χιλιάδες ψυχές ελληνικής καταγωγής οι οποίες άθελα του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.

«Ελλάδα βοήθεια, μας σκοτώνουν, πες τους να κάνουν ότι μπορούν για να μας σώσουν», είναι ένα από τα πολλά μηνύματα που δέχτηκε ο κ. Ροδόπουλος το οποίο εκφράζει την κραυγή αγωνίας των συμπατριωτών μας που μένουν στην Ουκρανία και πλέον έχουν παγιδευτεί αφού δεν πρόλαβαν να φύγουν.

«Μένουν πίσω και πολεμούν για την πατρίδα μας»

Την ίδια ώρα, κάθε σπίτι, κάθε άνθρωπος έχει και μια δική του πονεμένη, μαρτυρική ιστορία να διηγηθεί είτε για τον ίδιο είτε για κάποιον δικό του άνθρωπο που βρίσκεται στην εμπόλεμη ζώνη.

Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του Ουκρανού Βίκτορ Κοπίλοφ στην ΟΡΤ ο οποίος μένει στον Πύργο με την μητέρα του και παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τιε εξελίξεις στην χώρα του αφού συγγενείς του παραμένουν επί ουκρανικού εδάφους ενώ όπως τονίζει, ο αδερφός του αρνείται να φύγει και μένει να πολεμήσει.

«Οι στρατιωτικές βάσεις σε όλη την χώρα δέχονται επιθέσεις. Εμείς είμαστε μόνιμοι εδώ αλλά στην Ουκρανία έχουμε τα αδέλφια και τα ξαδέρφια μας τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα καταφύγια και τα πράγματα είναι πολύ περιορισμένα. Τρόφιμα στα μαγαζιά δεν υπάρχουν και γενικώς το κλίμα δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Υπάρχει αβεβαιότητα για το αύριο και ειδικά στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Θέλουν να ρίξουν τα αεροδρόμια για να μην υπάρξει βοήθεια.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας θεωρεί ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση γιατί δεν βγήκε με νόμιμο τρόπο. Από το 2007 έχουμε αλλάξει 4 κυβερνήσεις και θεωρεί ότι δεν είναι νόμιμες και πρέπει να φύγουν για να βάλει δικούς του».

Η μητέρα του Βίκτορ, Ναταλία μιλώντας για τον άλλον γιο της που βρίσκεται στο Λβιβ τόνισε στην ΟΡΤ πως τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά δεν θέλουν να φύγουν από εκεί και προτιμούν να μείνουν και να πολεμήσουν το καλό της πατρίδας τους.

Συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού στον Πύργο

Την ίδια ώρα, η ουκρανικής καταγωγής Ναταλία Κουζμένκο που ζει στον Πύργο αποφάσισε να συγκεντρώσει ιατροφαρμακευτικό υλικό το οποίο θα σταλεί στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της στο τηλ. 6906751026 μέχρι και την Παρασκευή αφού την επόμενη μέρα, ό,τι υλικό έχει συγκεντρωθεί θα αναχωρήσει με λεωφορείο για την Αθήνα και από εκεί για τα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας, όπου θα το παραλάβουν εθελοντές για να το διοχετεύσουν στις «πληγωμένες» περιοχές.

Η λίστα με το ιατρικοφαρμακευτικό υλικό που χρειάζεται να συγκεντρωθεί περιλαμβάνει τα εξής:

Αυτοκόλλητα ράμματα

Pulvo

Οξυζενέ

Βetadine

Οινόπνευμα καθαρό

Ντεπόν χάπια

Ponstan χάπια

Algofren χάπια

Voltaren χάπια

Φυσιολογικοί Οροί

Πεταλούδες με λάστιχο

Οφθαλμολογικά κολύρια

Aerolin για παιδιά

Plixotide για παιδιά

Βαμβάκι

Ελαστικοί Επίδεσμοι

Αυτοκόλλητες γάζες

Χειρουργικές γάζες

Χειρουργικά γάντια

Σύριγγες

Ισχυρές εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά το τέλος των συνομιλιών

Την ίδια ώρα, η συνεχίζεται η ρωσική προέλαση, με νέες εκρήξεις να σημειώνονται στην χθες ανατολική πλευρά του Κιέβου. Όπως μετέδωσαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για ισχυρές εκρήξεις, ενώ παράλληλα δεν σταματούν να ηχούν και σειρήνες πολέμου. Οι κάτοικοι ζουν υπό ένα συνεχιζόμενο καθεστώς τρόμου αγωνιώντας για το κάθε λεπτό ενώ τρέχουν σε καταφύγια για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς.

Σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος, που είναι ενδεικτική της επιθετικής της διάθεσης, προχώρησε η Μόσχα λίγο μετά το πέρας των συνομιλιών στη Λευκορωσία για την οποία ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κρατούσε εξ αρχής μικρό καλάθι.

Στο μεταξύ, ώρα που διεξάγονταν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στη Λευκορωσία, η ρωσική πλευρά προέβαινε σε απειλές είτε λεκτικές, διαμηνύοντας ότι έχει θέσει σε ετοιμότητα το πρόγραμμα πυρηνικών είτε στην πράξη προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες επιθέσεις.

Η Ουκρανία μετρά τις πληγές της εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας καθώς μεγάλες πόλεις υφίστανται πυρά. Η κομβικής σημασίας πόλη Χάρκοβο φιλοξένησε για ακόμη ένα 24ωρο το πιο σκληρό πρόσωπο του δράματος της σύρραξης, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται διαρκώς.

Από τους τελευταίους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε μια γυναίκα ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 31.

Ανάμεσα στους τραυματίες 15 στρατιωτικοί και 16 άμαχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν επτά νεκροί και  44 τραυματίες, ανάμεσά τους 20 στρατιώτες.

Το Χάρκοβο, το οποίο έχει βιώσει μερικές από τις σκληρότερες μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής, χτυπήθηκε από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από ρωσικές θέσεις χθες ενώ ενδεικτικό της αλλαγής τακτικής του Πούτιν είναι ένα βίντεο που δείχνει περιοχή γύρω από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο να καλύπτεται από εκρήξεις.

Ενώ την περασμένη Κυριακή, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Χάρκοβο με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους πραγματοποιώντας στοχευμένες επιθέσεις με τους Ουκρανούς να διατηρούν τον έλεγχο της πόλης τελικά, σήμερα η Ρωσία, εν μέσω των διαπραγματεύσεων στην Λευκορωσία χρησιμοποίησε τακτικές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το λεγόμενο «carpet bombing» μην αφήνοντας αμφιβολία πως θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα με μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση.