Categories: Ηλεία

Κρεοπωλεία Ηλείας: Προετοιμάζονται για την περίοδο του Πάσχα

Share

Στην φάση της προετοιμασίας μπαίνουν σιγά-σιγά οι ιδιοκτήτες κρεοπωλείων της Ηλείας, που αναμένουν το φετινό Πάσχα η κίνηση να είναι μεγαλύτερη, αν και η τιμή των αμνοεριφίων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά. Όπως ανέφεραν στην εφ. Πατρίς, ακόμα είναι νωρίς για να ξεκαθαριστεί ακριβώς η τιμή των αρνιών που θα βγουν στην αγορά, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι φέτος τα αμνοερίφια θα πωληθούν ακριβότερα σε συνδυασμό και με το Πάσχα των Καθολικών που φέτος είναι μια εβδομάδα νωρίτερα.

Πάντως σε ότι αφορά την επάρκεια, εκεί δεν φαίνεται να υπάρξει πρόβλημα, καθώς ήδη οι μονάδες της Ηλείας, έχουν ξεκινήσει και προμηθεύονται αρνάκια και κατσικάκια για το Πάσχα, ενώ περίπου μία εβδομάδα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, θα υπάρξει και πιο ξεκάθαρη εικόνα σε ότι αφορά την τιμή που θα πουληθεί το αρνί και αντιστοίχως το κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνο που λένε οι επαγγελματίες, είναι ο κόσμος που έχει αποφασίσει να εορτάσει οικογενειακά το φετινό Πάσχα και θέλει να ψήσει τον καθιερωμένο οβελία, να κάνει την παραγγελία του νωρίς καθώς φέτος, οι κρεοπώλες, θα προσπαθήσουν να κάνουν τις προμήθειές τους ανάλογα με τις παραγγελίες που θα έχουν αλλά και πιο συγκρατημένα, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Το ίδιο συγκρατημένα, φαίνεται πως θα ψωνίσουν και οι καταναλωτές, οι οποίοι θα κοιτάξουν να αγοράσουν αρνί και κατσίκι ανάλογα με τον φετινό οικονομικό προϋπολογισμό τους. Από την άλλη, εκτιμήσεις λένε, ότι τα αμνοερίφια φέτος θα πουληθούν με τιμή 20% παραπάνω, κάτι που όμως μένει να φανεί στην πορεία καθώς όσο πλησιάζει ο καιρός, θα υπάρχει και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση το έθιμο θα τηρηθεί, ειδικά φέτος πιο ελεύθερα από τις προηγούμενες χρονιές της πανδημίας και των μέτρων, με τους ιδιοκτήτες των κρεοπωλείων να ετοιμάζονται ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που θα κάνει τις αγορές του.

Στάθης Παπανδρέου, πρόεδρος Κρεοπωλών Ηλείας

«Πλησιάζουμε προς τις ημέρες για το Άγιο Πάσχα, ο κόσμος έχει αρχίσει τις ερωτήσεις για το αν υπάρχουν ντόπια κρέατα και αν θα υπάρχει επάρκεια. Για την αγορά είμαστε καλυμμένοι από ντόπια αμνοερίφια και όλα θα κυλήσουν ομαλά. Παρά την οικονομική κρίση ο κόσμος θα το τηρήσει το έθιμο του Πάσχα και του ψησίματος του οβελία. Από επάρκεια κρέατος πάντα όταν μεριμνούμε νωρίτερα είναι καλύτερα για όλους. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρχει επάρκεια αλλά και οι παραγγελίες θα παίξουν ρόλο να γνωρίζει ο άλλος τι θα χρειαστεί. Για τις τιμές είναι λίγο νωρίς να πούμε πώς θα κυμανθούν, είναι λίγο αυξημένα τα πράγματα παντού αλλά και εμείς σαν επαγγελματίες θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο και να απορροφήσουμε τις τιμές όπως πάντα».

Παναγιώτης Μαλλιόπουλος, κρεοπωλείο, Πύργος

«Επειδή υπάρχει μεγάλη φοβία ότι θα έχει ανοδική τιμή το αρνί οι περισσότεροι συνάδελφοι μου θεωρώ ότι θα λειτουργήσουν με μειωμένες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι. Εμείς πάντα προσπαθούμε να είμαστε εντός του ανταγωνισμού οπότε θα ακολουθήσουμε τις τιμές, για τις οποίες είναι νωρίς να μιλήσουμε ή να κάνουμε εκτίμηση. Ωστόσο το Πάσχα είναι μια γιορτή την οποία ο Έλληνας τιμά και τηρεί το έθιμο του οβελία, οπότε πιστεύω πως φέτος θα γίνουν οικογενειακές συγκεντρώσεις και θα είναι και αφορμή να μαζευτούν οικογένειες μετά από αρκετό καιρό. Επάρκεια προϊόντων θα υπάρχει και πεποίθησή μου είναι πως η περίοδος αυτή θα έχει ζήτηση σε αμνοερίφια».

Γιάννης Μαλλιόπουλος, κρεοπωλείο, Πύργος

«Στην περιοχή μας υπάρχουν αμνοερίφια και φαντάζομαι πως δεν θα υπάρξει έλλειψη σε ότι αφορά την ποσότητα. Σίγουρα οι τιμές εκτιμάμε πως θα είναι ελαφρώς αυξημένες, όμως όχι ιδιαίτερα. Καλό είναι ο καταναλωτής να φροντίσει να δώσει νωρίς την παραγγελία του στα καταστήματα που ψωνίζει γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα που θέλει και αυτό γιατί τα καταστήματα δεν ξέρουμε τις προμήθειες που θα κάνουμε και την ποσότητα που θα πάρουμε. Θα εξαρτηθεί αυτό από την τιμή που θα έχει το αμνοερίφιο αλλά και από τις παραγγελίες που θα έχουμε».

Απόστολος Μαλλιόπουλος, κρεοπωλείο, Πύργος

«Ακόμα τις τιμές που θα έχει το αμνοερίφιο δεν τις ξέρουμε. Υπάρχει σχετική επάρκεια αλλά θα είναι πιστεύω λόγω των τιμών χαμηλή η ζήτηση και εμείς δεν θα προμηθευτούμε πολλά αμνοερίφια αν δεν υπάρξουν παραγγελίες. Οπότε θεωρώ ότι θα πρέπει οι καταναλωτές που θέλουν αμνοερίφιο για το Πάσχα και έχουν αποφασίσει να τηρήσουν το έθιμο του οβελία να κάνουν τις παραγγελίες τους ώστε κι εμείς να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τις προμήθειές μας ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι θελήσουν να κάνουν τις αγορές τους».

Χαράλαμπος Βαλσαμίδης, κρεοπωλείο, Πύργος

«Για τις τιμές δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα. Αναμένουμε να δούμε που θα κυμανθούν και πόσο θα έχει φέτος το αρνί και το κατσίκι. Είναι νωρίς και για παραγγελίες αλλά και για τιμές. Πιστεύω πάντως πως θα έχουμε αύξηση της τιμής σε σχέση με πέρυσι. Εμείς πάντως θα κάνουμε προμήθειες με βάση τις παραγγελίες που θα έχουμε, τι ανταγωνισμός θα υπάρχει και λοιπά. Το Πάσχα από την άλλη έχει ιδιομορφία καθώς αν δεν καταναλωθεί εκείνη την περίοδο το αρνί, δεν ξανατρώγεται γιατί το Πάσχα δεν είναι περίοδος όπως τα Χριστούγεννα που ακολουθεί και η Πρωτοχρονιά π.χ.».

Θοδωρής Αντωνόπουλος, κρεοπωλείο, Πύργος

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε ένα ξεκάθαρο τοπίο σε ότι αφορά την τιμή που θα έχει το αμνοερίφιο. Έχουν νοιαστεί να παραγγείλουν μέχρι στιγμής αυτοί που θέλουν να τιμήσουν το Πάσχα με τον καθιερωμένο οβελία και είναι σίγουροι για τα οικονομικά τους. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμα συμπέρασμα, καθώς ακούγεται ότι το αρνί θα είναι λίγο πιο ακριβό τη φετινή χρονιά. Αυτό θα εξαρτηθεί και σε συνδυασμό με το Καθολικό Πάσχα που είναι μια εβδομάδα νωρίτερα. Εμείς κάνουμε τις προμήθειες με βάση τις παραγγελίες που έχουμε. Δεν θα ρισκάρουμε να βάλουμε πολύ περισσότερα αρνιά. Θα δουλέψουμε και με παραπάνω ποσότητες φυσικά για όσους θελήσουν να αγοράσουν την τελευταία στιγμή αλλά αν είναι ακριβό το αρνί εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη κατανάλωση».

Αντώνης Μαυροειδής, κρεοπωλείο, Ανδραβίδα

«Ακόμα είναι νωρίς για να ξέρουμε τι τιμές θα έχουν τα αμνοερίφια. Θεωρώ ότι θα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Η ζήτηση από την άλλη για παραγγελίες για το Πάσχα δεν έχει ξεκινήσει. Εμείς με παραγγελίες αναλόγως θα προμηθευτούμε και τα προϊόντα μας. Αναλόγως την ποσότητα παραγγελιών που θα έχουμε θα προσπαθήσουμε να προμηθευτούμε και αρνί και κατσίκι για το Πάσχα. Από την άλλη παίζει ρόλο και ο ανταγωνισμός καθώς άλλη τιμή έχει το αρνί στην Ανδραβίδα, άλλη στα Λεχαινά, άλλη στην Αμαλιάδα και άλλη στον Πύργο. Πάει αναλόγως τις περιοχές. Πιο ξεκάθαρη εικόνα πάντως και για παραγγελίες και για τιμές θα έχουμε από την Κυριακή των Βαΐων. Και ύστερα θα κάνουμε και τις παραγγελίες μας».

Θάνος Τσόπελας, κρεοπωλείο, Επιτάλιο

«Είναι νωρίς να ξέρουμε για τιμή του αμνοεριφίου. Αυτές θα γίνουν γνωστές μία εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα για το Πάσχα. Θα παίξει ρόλο η τιμή κυρίως για τις παραγγελίες και υπάρχουν κάποιοι που ήδη έχουν παραγγείλει αμνοερίφιο. Εμείς θα προμηθευτούμε βάσει των παραγγελιών μας και σίγουρα θα έχουμε και παραπάνω προϊόντα για όσους θελήσουν να κάνουν τις αγορές τους τελευταίοι. Επάρκεια θεωρώ ότι θα υπάρχει και ήδη κάποιες μονάδες έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν αμνοερίφια».

Κώστας Βυθούλκας, κρεοπωλείο, Πελόπιο

«Δεν ξέρουμε ακόμα τις τιμές σίγουρα όμως το αρνί θα είναι ακριβό, ενώ και το καθολικό Πάσχα είναι νωρίτερα και αυτό θα επηρεάσει και την τιμή του ελληνικού αρνιού. Σαφώς οι προμήθειές μας θα γίνουν με βάση τις παραγγελίες των πελατών οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ωστόσο θα υπάρχουν και παραπάνω ποσότητες για τους πιο αργοπορημένους. Είναι μια δύσκολη περίοδος, πάντως εμείς θα προετοιμαστούμε ώστε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες μας».

Παναγιώτης Βυθούλκας, κρεοπωλείο, Αμαλιάδα

«Οι τιμές των αμνοεριφίων θα είναι ακριβές όπως δείχνουν τα πράγματα. Θα υπάρχει αύξηση 20% στα αμνοερίφια οπότε θεωρώ ότι θα επηρεάσει τον κόσμο και τη ζήτηση. Από την άλλη θα είναι συντηρητικές και προσεγμένες οι προμήθειες μας γιατί εξαιτίας της τιμής η ζήτηση θα είναι και χαμηλότερη. Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος θα γιορτάσει ελεύθερα φέτος το Πάσχα, δυστυχώς η αγορά στα αμνοερίφια εκτιμώ ότι θα είναι χαμηλή, ακριβώς εξαιτίας της υψηλής τιμής που αυτό θα έχει. Σε κάθε περίπτωση εμείς σαν επαγγελματίες θα είμαστε προετοιμασμένοι για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας».

Διονύσης Κουτσογιαννόπουλος, κρεοπωλείο Λεχαινά

«Ακριβώς τιμή δεν έχουμε για τα αμνοερίφια του Πάσχα αλλά σίγουρα θα είναι ακριβά. Στις 9 Απριλίου είναι το Καθολικό Πάσχα και θα ξεκινήσει η πώληση αρνιών για την Ιταλία. Αυτό θεωρώ πως θα φέρει ανατιμήσεις. Οι προμήθειές μας θα γίνουν συντηρητικά δεν θα έχουμε πρόβλημα με επάρκεια προϊόντων αλλά λόγω ακριβών τιμών δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί η ζήτηση. Τις τελευταίες δέκα ημέρες πριν το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες από πελάτες και από εκεί και πέρα θα κινηθούμε κι εμείς ανάλογα για να προμηθευτούμε τον καθιερωμένο οβελία».