Ηλεία

Κρεοπωλεία: Υπερεπάρκεια και καλές τιμές εν όψει Πάσχα

Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη ετοιμότητα – παρά τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπα στην εποχή του Κοροναϊού – βρίσκονται τα κρεοπωλεία της Ηλείας, ενόψει του Πάσχα, που δέχονται παραγγελίες από πελάτες τους, για το καθιερωμένο αρνάκι, κατσικάκι και τα εδέσματα της ημέρας του Πάσχα.

Οι παραγγελίες τη φετινή χρονιά είναι μειωμένες σε ότι αφορά την ποσότητα των αμνοεριφίων που θα καταναλωθούν, ωστόσο κάποιες οικογένειες έχουν ήδη αποφασίσει να ψήσουν τον οβελία στη σούβλα όπως έκαναν κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Πρόκειται για τις πολυμελείς οικογένειες που, όπως επεσήμαναν κρεοπώλες στην εφ. Πατρίς, έχουν ήδη παραγγείλει μικρά αρνάκια ολόκληρα ή κοκορέτσι για την ημέρα του Πάσχα.

Εκείνο, που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο πλήγμα, στην καταναλωτική δύναμη, αυτή τη φορά, είναι η έλλειψη των ετεροδημοτών που άλλες χρονιές μετέβαιναν μαζικά στα χωριά τους και περνούσαν το Πάσχα με τις οικογένειές τους, κάτι που φέτος δεν θα συμβεί, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων της Κυβέρνησης για την μη εξάπλωση του Κοροναϊού. Ακόμα κι έτσι όμως, τα κρεοπωλεία της Ηλείας, δέχονται παραγγελίες, από πελάτες τους, που αν και δεν θα τηρήσουν το έθιμο της σούβλας, τον …οβελία θα τον ψήσουν στο φούρνο σε απόλυτα οικογενειακό περιβάλλον.

Εξάλλου, τα προϊόντα που πωλούνται στα κρεοπωλεία της γειτονιάς, είναι ποιότητας, ντόπια και με τις κατάλληλες διατροφικές επισημάνσεις με τους κρεοπώλες, να δηλώνουν πανέτοιμοι για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη πολλοί έχουν κάνει τις παραγγελίες τους ακόμα και τηλεφωνικά στα κρεοπωλεία της περιοχής τους, ενώ εκείνα που επιλέγονται περισσότερο φέτος είναι, αρνάκια σε κομμάτια ή μισά για φούρνο, κοκορέτσια μικρά, γαρδούμπες και άλλα πασχαλινά εδέσματα που έχουν την τιμητική τους.

Κάποιοι θα βάλουν σούβλα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφ. Πατρίς, φαίνεται πως ορισμένοι έχουν προαποφασίσει να ανάψουν και φέτος τα κάρβουνα ψήνοντας τον οβελία τους στη σούβλα, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά τα αρνάκια και τα κοκορέτσια θα είναι μικρότερα σε ποσότητα σε σχέση με άλλες χρονιές. Αυτό άλλωστε δεν το απαγορεύει κανείς, να ψήσει δηλαδή κάποιος στην αυλή του ή στον προσωπικό του χώρο, αρκεί να μην υπάρξει συνωστισμός. Και επειδή ο Έλληνας, κρατά τα έθιμά του, πολλές οικογένειες θα ψήσουν ακόμα και στα μπαλκόνια τους, τηρώντας τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν. Έτσι, ένα ποσοστό της τάξης 5% με 10% στην Ηλεία, θα ψήσει αυτό το Πάσχα στη σούβλα τον οβελία, ποσοστό που ανήκει κυρίως σε πολυμελείς οικογένειες.

Παραγγελίες μέσω τηλεφώνου

Από τα μέσα της εβδομάδας αρκετοί έχουν προπαραγγείλει τα εδέσματα που χρειάζονται και θέλουν για την ημέρα του Πάσχα, με τις παραγγελίες να γίνονται κυρίως μέσω τηλεφώνου στους κρεοπώλες της γειτονιάς. Επίσης και την Μεγάλη Εβδομάδα, που ξεκινά από αύριο, τα κρεοπωλεία θα παραμένουν ανοικτά από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ προκειμένου να εξυπηρετήσουν και τους τελευταίους πελάτες τους, οι οποίοι θα παραλάβουν τα προϊόντα τους, είτε στο σπίτι είτε κατευθείαν από τα κρεοπωλεία χωρίς να χρειαστεί να αναμένουν στη σειρά.

Στάθης Παπανδρέου, πρόεδρος Συλλόγου Κρεοπωλών

«Δειλά, δειλά ο κόσμος κάνει παραγγελίες, κυρίως τηλεφωνικά ενώ συνήθως μας ζητούν αρνί, πατσές για μαγειρίτσα σε λίγες ποσότητες και κατσίκι, κοκορέτσι, γαρδούμπες που θα ψήσουν στον φούρνο. Οι τιμές στα προϊόντα μας είναι ικανοποιητικές και όλα τα είδη μας προέρχονται από παραγωγούς της περιοχής μας».

Δημήτρης Διαμαντόπουλος, κρεοπώλης Πύργος

«Όσοι μπορούν θα πάρουν μικρά αρνιά για σούβλα. Τα περισσότερα νοικοκυριά παίρνουν σε κομμάτια τα προϊόντα τους, αντεράκια, κοκορέτσια κλπ. Φέτος δεν θα έρθουν και ετεροδημότες και οι ποσότητες είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές ωστόσο θεωρώ πως ένα ποσοστό της τάξης του 5% θα ψήσει ολόκληρο το αρνί φέτος στη σούβλα».

Χαράλαμπος Βαλσαμίδης, κρεοπώλης Πύργος

«Υπάρχει επάρκεια στα προϊόντα μας και οι τιμές είναι αρκετά χαμηλά από πέρυσι. Επειδή ο κόσμος θα μείνει σπίτι του φέτος, οι παραγγελίες που έχουμε είναι για μικρές ποσότητες ενώ κάποιες πολυμελείς οικογένειες θα ψήσουν στη σούβλα φέτος. Στο γεγονός πως φέτος δεν θα τηρηθεί από όλους ή τουλάχιστο από το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών το ψήσιμο του οβελία, παίζει ρόλο και η μη έλευση των ετεροδημοτών».

Παναγιώτης Κλημαντίρης, κρεοπώλης Ζαχάρω

«Οι παραγγελίες που έχουμε φέτος είναι σε μικρές ποσότητες τα αμνοερίφια και ο κόσμος επιλέγει να το πάρει σε κομμάτια και όχι ολόκληρο όπως έκανε πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως τη φετινή χρονιά οι περισσότεροι θα ψήσουν στον φούρνο ενώ ακόμα κι αυτοί που ήθελαν να ψήσουν στη σούβλα δεν θα το κάνουν. Οι τιμές πάντως είναι περίπου ίδιες με πέρυσι και όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς».

Γιάννης Μαλλιόπουλος, κρεοπώλης Πύργος

«Λόγω έλλειψης των ετεροδημοτών φέτος, που θα παραμείνουν στους τόπους κατοικίας τους εξαιτίας των μέτρων, οι παραγγελίες που δεχόμαστε είναι σε περιορισμένες ποσότητες για αμνοερίφια και οι ποσότητες αυτές θα είναι σε κομμάτια που μπορούν να μπουν στο φούρνο. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ζητήσει και μικρά κοκορέτσια για σούβλα ή μικρά αρνάκια και κατσίκια. Εμείς έχουμε επάρκεια στα προϊόντα μας και περιμένουμε τους καταναλωτές να κάνουν τις παραγγελίες τους».

Απόστολος Μαλλιόπουλος, κρεοπώλης Πύργος

«Έχουμε ήδη κάποιες παραγγελίες για την ημέρα του Πάσχα, σε κομμάτια όμως και όχι ολόκληρα αρνιά ή κατσίκια. Ετοιμάζουμε μικρές ποσότητες ώστε να ψηθούν στο φούρνο γιατί φέτος και επειδή δεν θα έρθουν ετεροδημότες οι περισσότεροι θα ψήσουν στο φούρνο τους».

Παναγιώτης Μαλλιόπουλος, κρεοπώλης Πύργος

«Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες ήταν υποτονική η κίνηση και όσο πλησιάζαμε στην Μεγάλη Εβδομάδα οι παραγγελίες αυξάνονταν. Φέτος γενικά οι παραγγελίες για τα αμνοερίφια είναι λιγότερες γιατί δεν έρχονται οι ετεροδημότες που άλλαζαν την εικόνα του Πάσχα στην περιοχή μας. Οι τιμές στο κατάστημά μας είναι πιο χαμηλές σε σχέση με πέρυσι ενώ η προμήθεια των προϊόντων μας γίνεται αποκλειστικά από ντόπιους παραγωγούς. Στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα προς τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τον κρεοπώλη της γειτονιάς τους που θα τους προμηθεύσει με εγκεκριμένα και ποιοτικά προϊόντα».

Θεόδωρος Αντωνόπουλος, κρεοπώλης Πύργος

«Δειλά δειλά έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες μέσω τηλεφώνου και δίνουμε και προϊόντα μέσω delivery. Ακόμα έχουμε λίγες παραγγελίες για ολόκληρα αρνιά ενώ και οι ποσότητες των αμνοεριφίων είναι λιγοστές φέτος αφού οι ετεροδημότες θεωρώ πως ήταν η δύναμη της αγοραστικής κίνησης για το Πάσχα και φέτος δεν θα έρθουν. Επίσης οι περισσότεροι παίρνουν σε κομμάτια τα προϊόντα τους γιατί θα ψήσουν στο φούρνο του σπιτιού τους».

Αντώνης Λαμπρόπουλος, κρεοπώλης Πύργος

«Υπάρχει φέτος επάρκεια στα προϊόντα μας καθώς οι λιγοστές σε ποσότητα παραγγελίες για αμνοερίφια είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Ο κόσμος θα ψήσει στο σπίτι του, στο φούρνο ενώ οι ετεροδημότες που έρχονταν κάθε χρόνο αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη της αγοράς. Υπάρχουν παραγγελίες για κοκορέτσια μικρά και για αρνάκια σε κομμάτια ενώ οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με πέρυσι».

Διονύσιος Κουτσογιαννόπουλος, κρεοπώλης Λεχαινά

«Υπάρχει επάρκεια στα προϊόντα μας και σε όλα τα αμνοερίφια για την ημέρα του Πάσχα. Βέβαια είναι λίγες οι περιπτώσεις για ολόκληρο αρνί που άλλες εποχές θα έψηναν στη σούβλα ωστόσο ο κόσμος περιορίζεται σε ποσότητες αρνιού ή κατσικιού για τον φούρνο και σε ατομικά κοκορέτσια που επίσης θα ψηθούν στο φούρνο φέτος. Οι τιμές μας είναι χαμηλές και αρκετά προσιτές για όλους τους καταναλωτές».

ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ – Ο κορωνοιός «πλήγωσε» την αγορά – Τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και η οικονομική αδυναμία πολλών πολιτών προβληματίζουν τις επιχειρήσεις  

 

Πτώση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 50% έχουν τα καταστήματα τροφίμων (εκτός των SUPER MARKET) στον Πύργο, κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην κυκλοφορία των πολιτών ελέω κορωνοιού.

Αυτή η πτώση είναι δυσβάστακτη για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως φρούτα, λαχανικά, αποτέλεσμα όλοι να μιλούν για μια πολύ άσχημη κατάσταση, και να εύχονται να καλυτερέψουν οι συνθήκες άμεσα, προκειμένου να πάρει μια ανάσα η αγορά.

Πέρα από τον περιορισμό που έχει επιβληθεί στην κυκλοφορία των πολιτών, υπάρχει και ο δικαιολογημένος φόβος για την μετάδοση του ιού, που επηρεάζει την προσέλευση στα καταστήματα, αλλά και η οικονομική αδυναμία πολλών πολιτών να ψωνίσουν σημαντικές ποσότητες τροφίμων, λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης (αφού πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πολλοί εργαζόμενοι έχουν βγει σε αναστολή εργασίας).

Η Εφ. Πατρίς ζήτησε την άποψη ιδιοκτητών, αλλά και υπαλλήλων καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, που ιδού πως περιέγραψαν την σημερινή κατάσταση.

Μιχάλης Αποστολόπουλος, Ιδιοκτήτης οπωροπωλείου και πρόεδρος των οπωροπωλών Πύργου

«Οι ΚΑΔ οι δικοί μας, δηλαδή τα τρόφιμα, δεν εντάσσονται στα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης. Επίσης επειδή είμαστε ο πρώτος νομός στη Δυτική Ελλάδα μαζί με την Αχαΐα και τη Ζάκυνθο που μπήκαμε στα μέτρα, παραπάνω από 10 μέρες από την υπόλοιπη Ελλάδα και λόγω του ότι με την απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο δεν κυκλοφορεί κόσμος, η ζημιά που έχουμε ως μικρά μαγαζιά είναι πολύ μεγάλη. Μπακάλικα, μανάβικα, ψαράδικα και κρεοπωλεία έχουν μεγάλες οικονομικές απώλειες, γιατί ο κόσμος επικεντρώνεται στα μεγάλα περιφερειακά μαγαζιά, στα σουπερμάρκετ, όπου τα παίρνει όλα εκεί και φεύγει. Οπότε η ζημιά είναι διπλή, αφού χάνουμε και τους πελάτες μας, διότι λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας δεν έρχονται άνθρωποι μέσα στην πόλη για να αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα, αλλά και δεν μπαίνουν χρήματα μέσα στα μαγαζιά μας. Οπότε εμείς έχουμε διπλή ζημιά και πτώση του τζίρου και πτώση της πελατείας μας. Η πτώση στον κλάδο το δικό μας είναι πάνω από 50% και όλοι οι συνάδελφοι αυτή τη στιγμή είναι στο χείλος της καταστροφής».

Ιωσήφ Αργυρίου ιδιοκτήτης οπωροπωλείου

«Η κίνηση αυτή τη στιγμή είναι υποτονική, αφού λόγω των περιορισμών ο κόσμος δεν κυκλοφορεί. Ο κόσμος φοβάται να έρθει με τα λεωφορεία, και επειδή δεν μπορούν να έρθουν οι άνθρωποι από τα χωριά, αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μόνο με delivery. Υπάρχει μεγάλος φόβος λόγω του κορωνοιού και γενικά ο άνθρωπος φοβάται να βγει έξω. Επίσης δεν υπάρχουν και χρήματα και αυτό σίγουρα επηρεάζει πάρα πολύ την κίνηση των καταστημάτων. Ο κόσμος ψωνίζει στην αρχή του μήνα ότι είναι να ψωνίσει και μετά σταματάει η κίνηση. Και φυσικά αυτή την περίοδο λόγω του ιού τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα».

Ποικιλία και αφθονία
ψαριών στην τοπική αγορά

 

Αρκετά καλή, όχι όμως όπως αναμενόταν, ήταν χθες το πρωί η αγοραστική κίνηση στα ιχθυοπωλεία του Πύργου με τα νηστίσιμα προϊόντα, τα ψάρια και τους βακαλάους να έχουν την τιμητική τους. Κυριακή των Βαΐων σήμερα κι έτσι ο περισσότερος κόσμος επέλεξε να κάνει τις αγορές του, έστω και τηλεφωνικά στα κατά τόπους ιχθυοπωλεία, με τους επαγγελματίες να εξυπηρετούν από νωρίς το πρωί τους πελάτες τους. Τα είδη που «κινήθηκαν» πιο πολύ χθες ήταν τσιπούρες, λαβράκια, βακαλάος, χταπόδι και σουπιές, κάτι που αποδεικνύει πως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του κόσμου παραμένουν «ζωντανές» ακόμα και στην εποχή του Κοροναϊού.

Ανδρέας Μπαντούνας, κατεψυγμένα Μπαντούνας

«Η αγορά κινήθηκε πιο χαλαρά από την περυσινή χρονιά καθώς λόγω των περιστατικών του Κοροναϊού. ο κόσμος δεν βγαίνει στην αγορά. Πήραμε και τηλεφωνικά παραγγελίες από πελάτες ενώ τα είδη που κινήθηκαν περισσότερο για την Κυριακή των Βαΐων ήταν ψάρια όπως βακαλάος, φαγκριά, σαργοί κλπ».

Γιάννης Τοπιντζής, κατεψυγμένα Τοπιντζής

«Η κίνηση ήταν ικανοποιητική ο κόσμος τηρεί το έθιμο των Βαΐων που είθισται να τρώμε ψάρι. Περισσότερο αυτή την ημέρα κινήθηκαν ψαρικά όπως βακαλάος και ολόκληρα ψάρια ενώ είχαμε αυξημένες παραγγελίες μέσω τηλεφώνου, προϊόντα που παραδόθηκαν στους καταναλωτές από εμάς στο σπίτι τους. Ωστόσο, δεν έλειψαν κι εκείνοι που ήθελαν να πάρουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους κι έτσι επισκέφθηκαν το κατάστημά μας».

 

Σάκης Φιντριλής, ιχθυοπωλείοΦιντριλής

«Η κίνηση ήταν αρκετά καλή καθώς ο κόσμος αγόρασε τα καθιερωμένα ψάρια για την Κυριακή των Βαΐων. Αυτά που κινήθηκαν περισσότερο ήταν τσιπούρα, λαβράκι, βακαλάος, χταπόδι και σουπιές ενώ οι περισσότερες παραγγελίες έγιναν στο ιχθυοπωλείο μας τηλεφωνικά».

Βασίλειος Πολύδωρος υπάλληλος Ιχθυοπωλείου Φιντριλή

«Αυτή τη στιγμή η κίνηση είναι μειωμένη γύρω στο 70% , δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον κανένα και ο κόσμος μένει σπίτι γιατί φοβάται τον ιό. Απλώς κάποιοι έρχονται, ψωνίζουν και φεύγουν γρήγορα. Η κίνηση είναι πάρα πολύ μειωμένη, υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα σε όλη την αγορά. Αυτή τη στιγμή οι μισοί υπάλληλοι έχουν φύγει και μετά από 45 μέρες θα φύγουμε και εμείς και θα μπούμε στο πρόγραμμα. Αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν φτάνουν και θα θέλαμε κάτι παραπάνω να γίνει. Πρέπει η πολιτεία να μας βοηθήσει για να αντέξουμε σε αυτή την κατάσταση».

Γιώργος Κοτσώρης Ιχθυόσκαλα Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

«Η κίνηση αυτή τη στιγμή είναι πολύ πεσμένη. Τον κόσμο δεν τον αφήνουν να βγει να ψωνίσει ή τον αφήνουν μόνο να πάει στο σούπερ μάρκετ. Πηγαίνει εκεί να ψωνίσει μόνο, με αποτέλεσμα δύσκολα να έρχεται πλέον ο πελάτης για να πάρει ψάρια. Τους Έλληνες και ιδίως τους ηλικιωμένους δεν τους αφήνουν να βγαίνουν έξω, οπότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ο τζίρος μας είναι πολύ κάτω. Εμείς πρέπει όμως να κάνουμε αγορές αναγκαστικά μήπως και πουλήσουμε, όμως επειδή την δεύτερη μέρα δεν πουλάμε έχουμε μεγάλες απώλειες. Συνεχίζεται κάθε μέρα αυτή η άσχημη κατάσταση, μπαίνουμε μέσα δηλαδή».

Όλη η επικαιρότητα