Κρέστενα-Ολυμπία για χαλαζόπτωση: «Οι ζημιές μας “εξόντωσαν”» (VIDEO)

ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ.. ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟ..ΧΑΛΑΖΙ..! 

Πρωτοφανή χαρακτηρίζουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας,  την καταστροφή των καλλιεργειών τους από τις ακραίες εναλλαγές της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών, αλλά και το χαλάζι  που έπεσε χθες και ουσιαστικά αποτελείωσε τις καλλιέργειες.

Οι εικόνες από τους αμπελώνες και τους ελαιώνες είναι απογοητευτική, και οι σοδειές για τα δύο αγροτικά προϊόντα, θεωρούνται πλέον  κατεστραμμένες.

Καμμένος ο ανθός της ελιάς από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών, χτυπημένος από χθες από την έντονη χαλαζόπτωση.

Στην ίδια κατάσταση και οι καλλιέργειες αμπελιών και  σταφίδας.

Αυτό που ζητούν πλέον  επιτακτικά είναι  “εδώ και τώρα” συνεργεία του ΕΛΓΑ για αυτοψίες.

Ο καύσωνας και το χαλάζι… τους αποτελείωσαν

Αντί για βροχή…καταστροφή

Περίμεναν μια βροχή για να ποτιστεί η γη… και ήρθε η καταστροφή.

Οι αγρότες της ανατολικής πλευράς του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ούτε 10 ούτε 20, αλλά 45 ολόκληρα λεπτά, το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού, όπως επισημαίνουν, «χτυπούσε» ανελέητα ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και κήπους. Οι παραγωγοί, ανήμποροι να αντιδράσουν, έβλεπαν τους κόπους και τα έξοδά τους να ισοπεδώνονται.

Οι παραγωγοί είχαν να «δουν» βροχή  τόσους μήνες. Και «παρακαλούσαν» να ρίξει λίγο νερό, να ποτιστούν ελιές και αμπέλια.

Αλλά, αυτό που συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης, δεν το είχαν ξαναδεί.

Το μέγεθος του χαλαζιού πρωτόγνωρο, ενώ η ένταση και η διάρκεια της χαλαζόπτωσης δεν είχαν προηγούμενο.

Όλα τα κλήματα στους αμπελώνες της περιοχής είναι τσακισμένα.

Οι κλάρες τους σπασμένες και τα φύλλα τιναγμένα στη γη.

Οι ελιές όλες «ραβδισμένες» από το χαλάζι και ο ανθός τους χτυπημένος σε τέτοιο βαθμό που – όπως σημειώνουν οι παραγωγοί – δεν πρόκειται να σωθεί τίποτα.

Περιμένουν τους εκτιμητές…

Οι παραγωγοί , ζητούν από τον ΕΛΓΑ να στείλει άμεσα  εκτιμητές ώστε να καταγράψουν την πραγματική εικόνα της ζημιάς και να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Τουλάχιστον για να καλύψουν τα έξοδα που έχουν κάνει μέχρι στιγμής και να μπορέσουν να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις μήπως και σώσουν το φυτικό κεφάλαιο.

Γιατί, η παραγωγή, είναι πια πεπεισμένοι ότι έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο ποσοστό.

 

Κρέστενα: Μετρούν τις «πληγές» τους για μία ακόμη φορά οι παραγωγοί

Για άλλη μία φορά μετρούν τις “πληγές” τους οι παραγωγοί στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αφού το προχθεσινό χαλάζι που για 25 και πλέον λεπτά έπεσε στην περιοχή, προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ζημιές υπάρχουν και στις ελιές, αλλά και στα αμπέλια, στην σταφίδα, στα οπωροκηπευτικά και φυσικά και στα εσπεριδοειδή. Ιδίως τα αμπέλια καταστράφηκαν ολοσχερώς και πλέον οι παραγωγοί ελπίζουν ότι θα τους αποζημιώσει η πολιτεία, ειδάλλως θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για αυτούς. Η καταστροφή όπως μας δηλώνουν είναι σχεδόν ολοκληρωτική, δεν πρόκειται να έχουνε σοδειά φέτος, ενώ μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και για την επόμενη χρονιά. Οπότε αν δεν υπάρξει αποζημίωση από το κράτος, τότε θα είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.

Τι αναφέρουν όμως οι παραγωγοί για τις ζημιές που προκάλεσε η προχθεσινή κακοκαιρία, όπως και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, καθώς και ο πρόεδρος της κοινότητας Κρεστένων κ. Κώστας Δρακόπουλος;

Παναγιώτης Τζίφας παραγωγός από Βρίνα
«Οι ζημιές που έχουμε πάθει και από το χαλάζι και από τον καύσωνα είναι πάρα πολλές. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται το ύψος της ζημιάς, αλλά το χαλάζι το οποίο έπεσε ήταν πάρα πολύ. Είχε ασπρίσει όλος ο τόπος, δεν άφησε μπαξέδια, δεν άφησε τίποτα. Τα διάλυσε όλα. Αν δείτε τι έχει γίνει ενδιάμεσα Βρίνα – Κρέστενα θα δείτε τι καταστροφή υπάρχει ιδίως με τη σταφίδα. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ο ΕΛΓΑ τώρα για την αποζημίωση λέει από την πρώτη του μηνός και με καρπούς κιόλας. Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα. Τη στιγμή που πληρώνω πρέπει να είναι για όλα. Τι πάει να πει 1η Μαΐου και 1η Ιουνίου; Αν δεν αποζημιωθούμε η απώλεια θα είναι πολύ μεγάλη. Και πέρυσι είχαμε απώλεια αφού είχαμε πολύ καλό λάδι και μας το πήρανε ένα δίφραγκο το κιλό. Επιτρέπεται το λάδι να έχει τέτοια τιμή; Με τα μεροκάματα, με τα λιπάσματα και το ένα και το άλλο, δεν βγάλαμε τίποτα. Δυστυχώς δεν νοιάζεται κανένας για μας…».

Κώστας Δρακόπουλος πρόεδρος δημοτικής ενότητας Κρεστένων
«Καταρχάς πρώτα είχαμε τον καύσωνα πριν λίγες μέρες, όπου η θερμοκρασία στην Κρέστενα έφτασε τους 41 βαθμούς Κελσίου. Δυστυχώς όπως μάθαμε ότι οι σταθμοί του ΕΛΓΑ δεν έδειξαν τέτοιες θερμοκρασίες, γιατί δεν υπάρχει σταθμός εδώ, ήταν τοπικό το πρόβλημα, εδώ στα γύρω χωριά. Και ήρθε τώρα η κακοκαιρία και το χαλάζι για να δώσει την τελειωτική καταστροφή για τον παραγωγό. Δυστυχώς ο παραγωγός πάντα την πληρώνει, αφού έχουμε προβλήματα και στις ελιές και στη σταφίδα και στα αμπέλια, όπως και στα οπωροκηπευτικά. Ήταν πολύ έντονο το χαλάζι στην Κρέστενα, μισή ώρα συνεχόμενο, δηλαδή μεγάλη χαλαζόπτωση και τώρα θα δούμε τι θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε σε κάποιες αναγγελίες, έχω συνεννοηθεί με το δημαρχείο, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να υπάρχει κάποια αποζημίωση τους αγρότες. Υπάρχει πάντως πολύ μεγάλη γραφειοκρατία, ενώ πρέπει να δούμε και τι προβλέπεται. Κάποια πράγματα όμως και επειδή οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, θα πρέπει να αλλάξουν, αφού πλέον δεν υπάρχουν χρονικά όρια. Κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε και όλο το χρόνο κακοκαιρίες. Θα έχουμε και επαφές με την περιφέρεια για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Χρόνης Κουτσόγιαννης παραγωγός από Κρέστενα
«Και εγώ έχω πάθει μεγάλες ζημιές, όχι τόσο πολύ από τον καύσωνα προηγουμένως, αλλά τώρα από το χαλάζι. Τα αμπέλια μου έχουν πάθει πολύ μεγάλες ζημιές και υπάρχει πολύ μεγάλη καταστροφή δυστυχώς. Τώρα περιμένω από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην αποζημίωση, γιατί φέτος δεν πρόκειται να κόψουμε ούτε ένα σταφύλι όπως βλέπω. Και αυτή η ζημιά δυστυχώς θα είναι και για του χρόνου, δηλαδή μιλάμε για ολική καταστροφή στην παραγωγή».

Βασίλης Θεοχάρης παραγωγός από Καλλίκωμο
«Την Τετάρτη είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα εδώ στην περιοχή μας. Στους Κρουνούς και στην Κρέστενα το χαλάζι πήγε στα τέσσερα δάχτυλα. Μιλάμε για πολύ χοντρό χαλάζι. Τώρα δεν ξέρω τι έγινε σε άλλες περιοχές, δεν πέρασα από κει, πάντως εδώ έχει κάνει πολύ μεγάλες ζημιές και σε κηπευτικά, σταφίδες, ελιές, Περιβόλια, γενικά σε όλη την παραγωγή. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, και πότε θα έρθει αυτή η αποζημίωση. Το κακό είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει όπως πρέπει. Γίνανε τόσες ζημιές, αν περνούσατε θα βλέπατε τις σταφίδες εδώ, αλλά και τα περιβόλια και τις ελιές να έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά».

Σάκης Μπαλιούκος δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
«Οι καταστροφές που έκανε το χαλάζι ήταν πάρα πολλές. Η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιεργητές μας ήταν τεράστια κυρίως στα αμπελοειδή, στα αμπέλια και σταφίδες δηλαδή, αλλά και στα εσπεριδοειδή, σε πορτοκαλιές, λεμονιές ,αλλά και σε όλα τα φρούτα. Μιλάμε για πολύ μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς μας. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας μετά από αυτή την πολύ μεγάλη ζημιά που έπαθαν από την προχθεσινή κακοκαιρία».