Ηλεία

Κρέστενα: Θλίψη για την απώλεια του Θεόδωρου Παπαδά

Ακούστε το άρθρο

Θλίψη σκόρπισε στην ιατρική κοινότητα η είδηση του θανάτου του καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Θεόδωρου Παπαδά, με καταγωγή από την Κρέστενα όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει.

Ο Θεόδωρος Παπαδάς, κατέληξε το βράδυ της Δευτέρας, σε ηλικία 64 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διακομισθεί επειγόντως από την Λάρισα στην Αθήνα με οξύ πρόβλημα υγείας και χειρουργήθηκε εκτάκτως αλλά κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Ο εκλιπών ήταν ένας καταξιωμένος ιατρός ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην ευρύτερη κοινωνία της Κρέστενας, έχοντας σταθεί στήριγμα σε αμέτρητους συντοπίτες που είχαν ζητήσει την βοήθεια του. Μάλιστα διέθετε εξοχική κατοικία στην περιοχή την οποία επισκεπτόταν ανελλιπώς περνώντας εκεί –κυρίως- τα Σαββατοκύριακα.

Ο Θεόδωρος Παπαδάς ήταν απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με Διδακτορικό Δίπλωμα («Μεταστάσεις των καρκινωμάτων του λάρυγγος στου  πλαγιοτραχηλικούς λεμφαδένες»). Μιλούσε 3 ξένες γλώσσες και είχε μετεκπαιδευτεί στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Rochester της Νέας Υόρκης καθώς και στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής Χάρβαρντ της Βοστώνης των Η.Π.Α. Διετέλεσε επίσης επισκέπτης Καθηγητής στο University Department of John Hopkins Hospital Baltimore, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Στη νοσοκομειακή σταδιοδρομία θήτευσε σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας (Γενικό Πειραιά “Μεταξά”, Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αθηνών “Η Ελπίς”, Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου Πατρών).

Στην Ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ο Θεόδωρος Παπαδάς διετέλεσε Λέκτορας, Καθηγητής επί θητεία και Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής ΩΡΛ του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ από το 2009 ήταν αναπληρωτής Καθηγητής ΩΡΛ του συγκεκριμένου Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είχε δημοσιεύσει 51 άρθρα σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και 30 άρθρα σε ελληνικά περιοδικά ενώ στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται 54 προφορικές επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 67 σε ελληνικά συνέδρια.

Πολυπράγμων και δραστήριος ο Θεόδωρος Παπαδάς ήταν μέλος της Ω.Ρ.Λ. Εταιρείας Αθηνών, της Γερμανικής Ω.Ρ.Λ. Εταιρείας, μέλος της Εταιρείας Ιατρικών σπουδών, μέλος του Κέντρου “ΙΑΤΡΟΤΕΚ”, μέλος της Εταιρείας Κοινωνικής Ιατρικής, μέλος της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την εκπαίδευση για τον καρκίνο, μέλος της Ευρωπαϊκής Λαρυγγολογικής Εταιρείας (E.L.S.), μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ω.Ρ.Λ. Εταιρείας, αντιπρόεδρος στην Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου, μέλος τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής για τις εξετάσεις ειδικευομένων ιατρών προς απόκτηση τίτλου ειδικότητας Ωτορινολαρυγγολογίας στη Νοτιοδυτική Ελλάδα, από το 2003 μέχρι σήμερα, καθώς και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Π.Α.Λ.Ο. (Πανελλήνιας Αντικωφωτικής και Λογοθεραπευτικής Οργάνωσης Ακοής- Λόγου- Φωνής και ολικής Επικοινωνίας).

Τέλος υπήρξε μέλος δευτεροβαθμίου της Υγειονομικής Επιτροπής για τους νομούς Αχαΐας – Ηλείας από τον Ιανουάριο 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2013 και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Αγωνιστής της ζωής και της επιστήμης…

Ο καλός του φίλος και συμμαθητής, σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε τα παρακάτω:

«Θλιβερή και απίστευτη είδηση. Ο γιατρός Θοδωρής Παπαδάς, καθηγητής ΩΡΛ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Ένας αγωνιστής της ζωής και της επιστήμης. Το 1967 που έγινε η δικτατορία ο Θοδωρής ήταν μαθητής 1ης Γυμνασίου. Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος που συνελήφθη στην Κρέστενα και εξορίστηκε για αρκετά χρόνια. Η μητέρα του υπερήφανη μεγάλωνε τα δυο της παιδιά.

Ο Θοδωρής δεν ήταν απλά άριστος μαθητής. Έκφραζε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στους αδύνατους συμμαθητές, σε όσους είχαν οικογενειακά ή προσωπικά προβλήματα. Πρωτοστατούσε στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκδρομών, φιλικών συναντήσεων. Διευθετούσε τις όποιες μικροπαρεξηγήσεις προέκυπταν μεταξύ μας. Δίδασκε ήθος. Αναδείχθηκε σε «αρχηγό» της τάξης, χωρίς ποτέ να επιδιώξει κάτι τέτοιο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν ο Θόδωρος που οργάνωνε κατά τακτά διαστήματα τις συναντήσεις των αποφοίτων του 1972 του Γυμνασίου Κρεστένων.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Βούλα και στα παιδιά τους».

Όλη η επικαιρότητα