Κόσμος

Κρίση στην Ουκρανία: «Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην ανατολική Ουκρανία», λέει το Κίεβο

Αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις από τις δύο πλευρές - Πούτιν: Η Ουκρανία είναι διαφορετική, δεν είναι σαν τα υπόλοιπα μετασοβιετικά κράτη
Ακούστε το άρθρο

Για δέκα χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία μιλούν ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε έδωσε εντολή να μεταφερθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ ότι η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει ήδη στην Ουκρανία, στρατιωτικές πηγές του Κιέβου ισχυρίζονται ότι, η κυβέρνηση της Μόσχας έχει ήδη αναπτύξει μέσα σε διάστημα 12 ωρών 10.000 στρατιώτες σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Η ίδια πηγή που έχει διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι έξι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες είναι ήδη στο Ντονέτσκ , πέντε χιλιάδες στο Λουχάνσκ και 1.500 στην πόλη Χορλίβκα.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι …ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε κινηθεί τόσο γρήγορα – αλλά είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ωστόσο, η  Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, «προς το παρόν», επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει «απειλή».

Η Ουκρανία δεν είναι σαν τα άλλα μετασοβιετικά κράτη, λέει ο Πούτιν

«Η σχέση της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι «διαφορετική» από τα άλλα μετασοβιετικά κράτη , δήλωσε σήμερα από το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν .

Σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία επιδίωξε να συνεργαστεί με όλα τα ανεξάρτητα κράτη που αναδύθηκαν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όμως η κατάσταση στην Ουκρανία «είναι διαφορετική» λόγω της παρέμβασης ξένων χωρών .

«Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία αναγνώρισε όλες τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και, όπως γνωρίζετε, εργάζεται ενεργά για να ενισχύσει τη συνεργασία της με όλες τις ανεξάρτητες χώρες που αναδύθηκαν στη μετασοβιετική εποχή», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Σκοπεύουμε να εργαστούμε με αυτόν τον τρόπο με όλους τους γείτονές μας, αλλά με την Ουκρανία, η κατάσταση είναι διαφορετική»…Αυτό συμβαίνει επειδή, δυστυχώς, το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες με στόχο να απειλήσουν την Ρωσία. Αυτός είναι ο μόνος λόγος».

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Όλη η επικαιρότητα