Κόσμος

Κρίση στην Ουκρανία – Πούτιν: Η καλύτερη λύση είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Οι συμφωνίες του Μινσκ 'πέθαναν' πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, με ευθύνη του Κιέβου, είπε ο Ρώσος πρόεδρος - Θα στείλουμε βοήθεια στο Ντονμπάς, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πεδίο, πρόσθεσε
Ακούστε το άρθρο

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ο Βλαντίμιρ Πούτινενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κινήσεις των σημερινών αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ ‘πέθαναν’ πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο περιοχών με την Ουκρανία στο μέλλον, ενώ ξεκαθάρισε πως θα παρέχει  «όλους τους τύπους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής» στους επαναστάτες της Ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, η αποστολή αυτής της «βοήθειας» θα εξαρτηθεί από τις «συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πέδιο».

Επιπλεον, ο Πούτιν ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας και καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης, που «τροφοδοτεί το Κίεβο με σύγχρονους τύπους όπλων». «Το πιο σημαντικό σημείο είναι ένας ορισμένος βαθμός αποστρατιωτικοποίησης της σημερινής Ουκρανίας»,τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακόμη, ο Πούτιν ανέφερε πως το Κίεβο έχει όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο και μάλιστα μπορεί να το κάνει «ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα, που πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Κι αυτό, αποτελεί απειλή για τη Ρωσία».

«Το Κίεβο έχει έλλειψη μονάχα στο σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά αυτό είναι θέμα τεχνολογίας, δεν είναι ένα άλυτο πρόβλημα, λύνεται πολύ απλά», είπε ο ηγέτης της Ρωσίας.

Πηγή:Πρωώτο Θέμα

Όλη η επικαιρότητα