Πολιτική

Κρίσιμες ώρες για το «Μακεδονικό» – Καθοριστική η σημερινή ημέρα

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η σημερινή ημέρα κρίνεται καθοριστική για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει εντός των επόμενων ωρών το καταληκτικό τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Το τηλεφώνημα θα είναι ουσιαστικό και επί του πρακτέου θα επιβεβαιώνει ότι η πλευρά της πΓΔΜ είναι έτοιμη να επισφραγίσει την συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Εφόσον ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επικοινωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου τότε οι δύο ομόλογοι θα συναντηθούν ως το τέλος της εβδομάδας στις Πρέσπες για να υπογράψουν το κείμενο των 20 σελίδων το οποίο σημειωτέον βρίσκεται στα χέρια του Μάθιου Νίμιτς που ρυθμίζει και τις τελικές διατυπώσεις.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως είτε όλα θα γίνουν ως το τέλος της εβδομάδας που τρέχει, επομένως θα έχει υπάρξει και Συμφωνία των δύο μερών, ή δεν θα γίνει τίποτα και η διαπραγμάτευση θα μπει στον πάγο. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες, ωστόσο εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει το “αποφασιστικό βήμα” και θα ανακοινώσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι κλείνει η συμφωνία . Σε μία τέτοια περίπτωση εικάζεται ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει πρώτον απ’ όλους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπάρχει Συμφωνία για το Σκοπιανό.

Σε περίπτωση Συμφωνίας θεωρείται περίπου δεδομένο ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας θα είναι το “Σεβέρνα Μακεντόνιγια” δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία. Το κείμενό της θα είναι 20 σελίδες και θα περιγράφει αναλυτικά τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές για να επικυρωθεί η Συμφωνία. Η διαδικασία θα κρατήσει μερικούς μήνες, επομένως θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο μόνο εφόσον υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις της Σκοπιανής πλευράς, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση, το δημοψήφισμα και η επικύρωση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Στην Συμφωνία καθοριστικό ρόλο παίζει η αρχή της αιρεσιμότητας που σημαίνει ότι εάν οι γείτονες δεν εφαρμόσουν την Συμφωνία βήμα βήμα, τότε δεν θα ισχύσει η είσοδός τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα