Ηλεία

Κρίσεις Πυροσβεστικού Σώματος – Οι πρώτες δηλώσεις του νεου ΠΥ Ηλείας Βασίλη Σολδάτου

Με νέο σχηματισμό θα πορευτούν το επόμενο διάστημα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, καθώς οι τακτικές κρίσεις των ανώτερων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν φέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις και ανακατατάξεις στις υπηρεσίες τόσο του νομού όσο και της Περιφέρειας γενικότερα, με την Ηλεία να «υποδέχεται» ως διοικητή της τον Πύραρχο Βασίλη Σολδάτο.

Μια σημαντική επιστροφή στη Δυτική Ελλάδα είναι αυτή του υποστράτηγου Γιάννη Πετρούτσου, που αναλαμβάνει το ρόλο του συντονιστή Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως γνωστό πρόσωπο στον ηλειακό λαό, μιας και είχε υπηρετήσει στα μέρη μας ως διοικητής της Π.Υ. Πύργου και των Π.Υ. Ηλείας τη δύσκολη χρονιά του 2017, η οποία αν μη τι άλλο αντιμετωπίστηκε πολύ καλά παρά τις πολλές φωτιές. Από εκεί και πέρα, ένα χρόνο μετά προήχθη σε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και το 2019 σε υποστράτηγο, όπου αντιμετώπισε με επιτυχία τις πυρκαγιές που εκτυλίχθηκαν στην Εύβοια. Περιφερειακός Διοικητής της ΠΥ Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει πλέον ο Νίκος Ρουμελιώτης, ενώ διοικητής του Ν. Αχαΐας ο Ανδρέας Στεμπίλης.

Όσον αφορά την Ηλεία, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης ΝΔ, διαχωρίζεται η κάλυψη της διοίκησης του νομού και της υπηρεσίας του Πύργου από ένα άτομο και δημιουργείται μια ανεξάρτητη θέση διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού, την οποία το ΠΣ όρισε να αναλάβει ο Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος, που υπηρετούσε στην Κεφαλλονιά για 20 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Ακόμα βέβαια δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα αναλάβει διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, ωστόσο προβάδισμα φαίνεται πως έχει ο τωρινός υποδιοικητής της υπηρεσίας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, που προήχθη σε αντιπύραρχος μαζί με τους διοικητές και των υπόλοιπων υπηρεσιών της Ηλείας, όπως αυτή της Αμαλιάδας και των Λεχαινών.

Τώρα όσον αφορά τον μέχρι πρότινος διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Δημήτρη Αντωνάκη, δεδομένη είναι η μετακίνησή του. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Αντωνάκης αναμένεται να μετατεθεί στην Αθήνα, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το νέο πόστο που αναμένεται να αναλάβει.

Οι αποστρατευμένοι

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σημαντικά πρόσωπα στο σώμα τα περασμένα έτη, αποστρατεύτηκαν. Συγκεκριμένα, τη θέση του μέχρι πρότινος διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Ευθύμιου Γεωργακόπουλου αναλαμβάνει ο Αρχιπύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης, ενώ αποστρατεύτηκαν ακόμα ο διοικητής πυροσβεστικής Αττικής, υποστράτηγος Νίκος Σπάης και ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, Αρχιπύραρχος Γιάννης Καραμαλίκης, δυο άτομα με σημαντικό παρελθόν στην Ηλεία. Ανάμεσα σε όσους αποστρατεύτηκαν, είναι οι Αντιστράτηγοι Αναστάσιος  Σωτήρχος και Κωνσταντίνος  Κυριακόπουλος, οι υποστράτηγοι Διονύσιος Κουτσούκος, Αχιλλέας Τζουβάρας και Νικόλαος Σπαής, οι Αρχιπύραρχοι Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, Θεόδωρος Λαρέζος, Ανδρέας Παπαζαχαρίας, Θωμάς Ρίζος, Νικόλαος Λαγουδάκης, Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, Ευάγγελος Παλιός, Χρήστος Σπαθούλας και Ανδρέας Ρίζος και οι Πύραρχοι Γεώργιος  Παπαπολύκαρπος, Θρασύβουλος Ζαγγογιάννης, Αντώνιος Σπανός, Αναστάσιος Μανιάτης, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Χαράλαμπος Πόζογλου, Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, Βασίλειος Αλεξόπουλος, Γεώργιος Ρούτσιας, Γεώργιος Λεονταρίδης, Γεώργιος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Φράγκος, Ευθύμιος Δρόσος και Κωνσταντίνος Κατσαριώτης.

Οι πρώτες δηλώσεις του κ. Σολδάτου

Τις πρώτες του δηλώσεις στην εφ. «Πατρίς» για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Ηλείας, πραγματοποίησε ο Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος.

Παρακάτω οι δηλώσεις του και τα πρώτα μηνύματα:

Είσαστε ικανοποιημένος από την τοποθέτησή σας στην Ηλεία. Ήταν ανάμεσα στους νομούς που θέλατε να βρεθείτε;

– Είμαι ευχαριστημένος, μιας και ο αρχηγός με τιμά στέλνοντάς με στο νομό Ηλείας, μιας και είναι ένας εκ των δυσκολότερων νομών από άποψη πυρκαγιών. Έχω την εμπειρία μιας και βρίσκομαι 20 χρόνια στην υπηρεσία της Κεφαλονιάς, η οποία είναι ένας τόπος που και αυτός δεν πάει πίσω στο θέμα των πυρκαγιών. Και το ότι συνδυάζεται αυτή η μετάθεση και με προαγωγή, είναι ότι καλύτερο.

Έχετε γνώση των απαιτήσεων που έχει η Ηλεία; Ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι που αναμένεται να θέσετε;

– Καταρχήν, με το καλό να παρουσιαστώ εκεί. Επιθυμώ να πάω μια επίσκεψη στις υπηρεσίες και να δω τους υπαλλήλους προκειμένου να καταστρώσουμε το πλάνο για την πυρασφάλεια στο νομό. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν έχω έρθει ακόμα στην Ηλεία για να έχω την επαφή με τις υπηρεσίες, είναι νωρίς για να πούμε κάτι παραπάνω για τους στόχους.

Πότε θα έρθετε στην Ηλεία για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας;

– Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι. Αναμένω διαταγή από το αρχηγείο, καθώς και την έκδοση του φύλλου πορείας. Το χρονικό περιθώριο παρουσίασης στην υπηρεσία από την έκδοση του φύλλου είναι πέντε ημέρες. Οπότε αναμένουμε ακόμα την επίσημη ημερομηνία που θα πρέπει να μεταβώ στο νομό.

Θα επιθυμούσατε να στείλετε ένα μήνυμα προς τους Ηλείους ως ο νέος Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας;

– Έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια. Έχω επισκεφθεί τον τόπο και πιο συγκεκριμένα την Αρχαία Ολυμπία. Επιδίωξή μου είναι να γνωρίσω κόσμο και να δημιουργήσω φιλίες, μιας και δεν έχω σε εκείνα τα μέρη. Οφείλω να ομολογήσω πως δε γνωρίζω καλά την περιοχή, ωστόσο γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι είναι έμπειροι και περιμένω να συνομιλήσουμε από κοντά και να δούμε πως μπορεί ο νομός να βελτιωθεί περισσότερο στον τομέα πυρασφάλειας.

Όλη η επικαιρότητα