Αποδράσεις

Κρήτη: Οι 20 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Ακούστε το άρθρο

Ένας συνοπτικός οδηγός για πρωτάρηδες
στο νησί που τα έχει όλα..

Χωράνε 20 προτάσεις για ένα νησί που ξεφεύγει από τα στενά όρια που έχουμε ορίσει ως ‘νησί’; Προφανώς και όχι. Αν, όμως, θες έναν συνοπτικό οδηγό στην περίπτωση που κατέβεις για διακοπές, 20 πράγματα φτάνουν να ξέρεις για ένα μέρος με πολλές γνωστές και πολυδιαφημισμένες περιοχές και ακόμα περισσότερες άγνωστες τοποθεσίες.

Στην Κρήτη θα διασκεδάσεις, θα ξεκουραστείς, θα φας καλά, θα βγάλεις ωραίες selfies και θα ξαναπάς. Και θα διαπιστώσεις ότι πολλά από τα κλισέ που έχεις ακούσει για την Κρήτη είναι απλώς μύθος.

Ιδανικό νησί για το χειμώνα. Ας ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα. Καλοκαιράκι μπήκε, διακοπές κανονίζετε, μια χαρά η Κρήτη, αλλά την επόμενη φορά να σκεφτείτε να πάτε και χειμώνα. Εξαιρετικές χειμερινές αποδράσεις, με το οροπέδιο Λασιθίου να ‘κλέβει’ την παράσταση.

Το καλοκαίρι έχει και ημερήσια πλοία. Ναι, είναι κουραστικό το βραδινό ταξίδι με πλοίο, ειδικά αν δεν έχεις κλείσει καμπίνα. Το καλοκαίρι και ειδικά σε full season περιόδους, υπάρχουν και τα ημερήσια δρομολόγια. Φεύγεις από Πειραιά πρωί και φτάνεις το απόγευμα. Και το αντίστροφο.

Το αεροπλάνο είναι πιο φτηνό. Αρκεί να έχεις κλείσει νωρίς τα εισιτήρια. Η σύγκριση με το πλοίο γίνεται όσον αφορά στην καμπίνα συν το αυτοκίνητο. Αν ταξιδεύεις σαν φοιτητής και βολεύεσαι με το πάτωμα τότε, ναι, το πλοίο είναι ιδανικό για σένα.

Όχι λιγότερες από 10 μέρες. Η Κρήτη είναι μεγάλο νησί. Δεν είναι απλά ένα νησί που μπορείς να το γυρίσεις σε 2-3 μέρες το πολύ. Βασικά, αν κάτσεις αρκετό καιρό θα καταλάβεις ότι δεν μοιάζει με νησί. Έχει υπέροχα μέρη και χρειάζεσαι χρόνο για να τα γυρίσεις όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα. Κρήτη δεν είναι μόνο αυτά που διαφημίζουν.

Πηγαίνετε στη Σπιναλόγκα. Να σας πω την αλήθεια δεν καταλάβαινα όλη αυτή την παλαβομάρα για την Σπιναλόγκα που γιγαντώθηκε με την προβολή της σειράς ‘Το Νησί’. Μέχρι τη στιγμή που πήγα. Ανατριχιαστικό μέρος -όχι με την τρομακτική του έννοια- και σίγουρα κάτι που θα θυμάσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου. Αν έχεις δει και τη σειρά ή έχεις διαβάσει το βιβλίο, ακόμα καλύτερα. Χάνει πόντους το γεγονός ότι δεν κράτησαν κάποιο από τα σκηνικά της σειράς για να συμπεριληφθούν στα αξιοθέατα. Spoiler alert: Η σειρά δεν γυρίστηκε στη Σπιναλόγκα, αλλά απέναντι, στην Πλάκα.

Το Ρέθυμνο τα έχει όλα. Τα έχουμε ξαναγράψει για το Ρέθυμνο. Είναι η ωραιότερη περιοχή της Κρήτης και μέσα στις κορυφαίες της Ελλάδας. Ένας συνδυασμός νησιού, με ολίγο από Πλάκα, με ολίγο απ’ όλα. Αγαπάς την περιοχή από την έξοδο από την Εθνική, όταν μπαίνεις στον περιφερειακό και βλέπεις το αμφιθεατρικό θέαμα.

Το Ηράκλειο να είναι η βάση. Οταν πάτε Κρήτη θα μείνετε Ηράκλειο. Κάπου στα πέριξ. Έχει μία χαρά ξενοδοχεία, μία χαρά παραλίες, είναι κοντά στο κέντρο της πόλης που είναι και αυτό μια χαρά (μία μικρή Αθήνα, κάτι από Μοναστηράκι και Ερμού) και είναι η ιδανική αφετηρία για να γυρίσετε το νησί. Ο Αγιος Νικόλαος είναι κοντά, το ίδιο και το Ρέθυμνο, η Σητεία όχι πολύ, αλλά παλεύεται, τα Χανιά επίσης.

Πηγαίνετε στο Λουτρό. Βρίσκεται έξω από τα Σφακιά, πας με πλοιάριο, δεν παίρνει αμάξι, ιδανικό για ύπνο, θάλασσα, φαΐ, ηρεμία. Χάνεσαι από τον πολιτισμό στο μικροσκοπικό ‘νησάκι’, ξεχνάς την καθημερινότητα, κλείσε και το wi-fi έστω για μία μέρα και θα καταλάβεις.

Ιδανικό για camping. Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας (το να κοιμάσαι έξω και να μην μπορείς να πλυθείς, είναι περιπέτεια), η Κρήτη είναι ιδανικό μέρος για camping. Ψάξε, ρώτα, μάθε και όταν το επιχειρήσεις θα το διαπιστώσεις.

Έχει εξαιρετικές παραλίες. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωνε. Βάι, Μπάλος, Ελαφονήσι, Φαλάσαρνα, Αγιοφάραγγο, Χρυσή είναι κάποιες από αυτές που πρέπει να επισκεφτείς.

Αν σε καλέσουν σε γάμο, να πας. Αν τύχει και σε καλέσουν σε γάμο στην Κρήτη, συνδύασέ το με τις διακοπές σου. Εντάξει, δεν είναι όλοι οι γάμοι παραδοσιακοί στο νησί ούτε θα δεις ντυμένους τους γαμπρούς σαν τον Βέγγο στον ‘Παπατρέχα’ (πλην εξαιρέσεων), αλλά γενικά ο κρητικός γάμος έχει τα κουζουλά του. Γλέντι, φαΐ, χορός, αλκοόλ, ξανά γλέντι, ξανά φαΐ, ξανά χορός. Όλα στην υπερβολή του.

Πηγαίνετε στο Παλαίκαστρο. Είναι από τα λίγα μέρη στην Κρήτη που φημίζεται για το ψάρι του (να ξέρετε ότι στην Κρήτη δεν τρώνε πολύ ψάρι). Το Παλαίκαστρο είναι ένα ήσυχο χωριουδάκι στο ανατολικό άκρο του νησιού που έχει υπέροχες παραλίες. Ιδανικό μέρος για οικογένειες.

Έχει πολλά μουσεία να δείτε. Θα πάτε στην Κνωσό και μετά θα πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αμφότερα στο Ηράκλειο. Το δεύτερο θα σας εντυπωσιάσει.

Για φαγητό είπαμε; Ε, ναι. Ως γνωστόν η Κρήτη φημίζεται για την κουζίνα της. Έχει αναλυθεί πολλάκις. Εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα, εξαιρετικό κρέας, μην πας Ανώγεια και ζητήσεις ψάρι. Θα επιστρέψεις από την Κρήτη με δύο τρύπες διαφορά στη ζώνη.

Θα φας μπουγάτσα. Οκ, η πλειοψηφία έχει συνδυάσει την μπουγάτσα με τη Θεσσαλονίκη, αλλά αξίζει να φας και στο Ηράκλειο. Να ξέρεις ότι είναι αγαπημένο έθιμο της Πρωτοχρονιάς. Εσύ θα πας καλοκαίρι, έχει και τότε.

Θα πάτε τα παιδιά στο χωριό των δεινοσαύρων. Μία τεράστια έκταση στις Γούρνες, λίγο έξω από το Ηράκλειο προς Άγιο Νικόλαο, με δεινόσαυρους σε πραγματικές διαστάσεις, πολλά αξιοθέατα για παιδιά, μέρος που αγαπούν οι τουρίστες, αλλά δεν το ξέρουν πολλοί ντόπιοι, έχει και virtual reality cinema, τέλος πάντων έχει πολλά πράγματα που δεν θα περίμενες από κάτι… ελληνικό.

Για τα Χανιά είπαμε; Εννοείται ότι τα Χανιά είναι πανέμορφα και ειδικά η Παλιά Πόλη. Είναι αυτή που βλέπεις στις περισσότερες φωτογραφίες όταν γκουγκλάρεις τη λέξη ‘Κρήτη’.

Γίνε Ρένα Βλαχοπούλου. Να πάτε στα Μάταλα να δείτε την παραλία όπου γυρίστηκε η περίφημη ‘θεία μου, η χίπισσα’. Η παραλία έγινε διάσημη ακριβώς για τον τίτλο της ταινίας, γίνονται πολλές εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι για πιο χύμα καταστάσεις, θα δεις πολλούς πιτσιρικάδες, αλλά και ηλικιωμένους τουρίστες με ξεθωριασμένα τατουάζ να αναζητούν τη χαμένη τους νιότη.

Το εντυπωσιακό Δικταίο Άντρο. Το περίφημο σπήλαιο που βρίσκεται στο οροπέδιο Λασιθίου, κοντά στο χωριό Ψυχρό. Εκεί μέσα η Ρέα γέννησε τον Δία Λίγο δυτικότερα υπάρχει και το Ιδαίον Άντρο στον Ψηλορείτη, όπου ανατράφηκε ο πατέρας των Θεών. Μην πας φαγωμένος. Το σπήλαιο είναι στα 1020 μέτρα.

Το φαράγγι της Σαμαριάς. Ιδανικό για τους πεζοπόρους, πανέμορφη διαδρομή που καταλήγει σε παραλία και μπλουμ να σβήσεις την κούραση. Το διασχίζεις μόνο με τα πόδια και υπολόγισε ένα εξαωράκι.

via

Όλη η επικαιρότητα