Ελλάδα

Κρήτη: Ομαδικό βιασμό και ξυλοδαρμό στις φυλακές καταγγέλει 17χρονος

Ο 17χρονος κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Πλέον η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη.
Ακούστε το άρθρο

Θύμα ξυλοδαρμού και ομαδικού βιασμού καταγγέλλει πως έπεσε 17χρονος έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης νέων στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα» καταγγέλει μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα Cretalive.gr. Καταγγέλλει επίσης ότι η ομάδα των ατόμων, τους οποίους και κατονομάζει, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλο παιδί στις φυλακές.

Στις 20 Μαρτίου, τρεις ημέρες αφ’ ότου αποφυλακίστηκε από το ειδικό κατάστημα κράτησης, η μητέρα μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει όσα της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της, μέσα στο αυτοκίνητο, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκιση του.

Ο 17χρονος κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Πλέον η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη.

Ο εγκλεισμός του σε κατάστημα νέων είχε κριθεί αναγκαίος περισσότερο για λόγους σωφρονισμού και αναμόρφωσης μετά από σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του.

Όπως καταγγέλει, την πρώτη μέρα στη φυλακή, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενο του. Ήταν το απαραίτητο τελετουργικό υποδοχής. Το αναπόφευκτο καψώνι του νεοεισερχόμενου. «Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές» υποστηρίζει.

Επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγγενικό του πρόσωπο για να τους αναφέρει τον ξυλοδαρμό, όμως το τηλεφώνημα έγινε αντιληπτό από άλλα παιδιά που τον ξυλοκόπησαν ξανά.

Ο ίδιος από τη δεύτερη μέρα εγκλεισμού του ζήτησε να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας, όμως και αυτό διέρρευσε και δέχθηκε νέο ξυλοδαρμό, μετά τον οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γονείς του ενημερώθηκαν για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του κατόπιν δικής τους επιμονής καθώς το παιδί είχε να επικοινωνήσει μαζί τους τρεις ημέρες και είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

Το αποκορύφωμα ήταν οι αποκαλύψεις για τους συνεχείς βιασμούς, από την ομάδα των πέντε ατόμων.

«Οι υπαίτιοι δράστες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη»

Η μητέρα του 17χρονου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν το γιο της, ενώ εξαπολύει «πυρά» και σε εκείνους που δεν τον προστάτευσαν ως όφειλαν.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κοκοσάλης, παρακολουθεί στενά την πορεία της προανάκρισης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Γίναμε αποδέκτες άλλης μίας υπόθεσης παιδικής κακοποίησης με την έννοια της σεξουαλικής βίας που ασκήθηκε πάνω σε αυτό το παιδί στα πλαίσια ενός ελεγχόμενου φορέα, όπως είναι το ειδικό κατάστημα κράτησης των συγκεκριμένων νέων όπου για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε ο ανήλικος.

Δυστυχώς, αν και έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της εναλλακτικής αντιμετώπισης των νεαρών παραβατών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη έως και τραγική.

Με το που αποφυλακίστηκε το παιδί βρήκε το θάρρος και εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του τα όσα βίωνε. Απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Ηρακλείου που διενεργεί προανάκριση και είμαστε σίγουροι ότι υπαίτιοι δράστες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην ποινική δικαιοσύνη».

Όλη η επικαιρότητα