Αρθρογραφία

Κρουαζιέρες με πολλά γιατί…

Ακούστε το άρθρο

Γεμάτοι ήταν  οι χώροι στάθμευσης χθες στην Αρχαία Ολυμπία από λεωφορεία και ταξί, που μετέφεραν ξένους επισκέπτες από το Κατάκολο στο Ιερό της Ολυμπίας, για την καθιερωμένη επίσκεψη και την γρήγορη επάνοδο στο πλοίο, που πριν ακόμη τελειώσει η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο άρχισε να σφυρίζει για την αναχώρηση.

Τρεις τέσσερις ώρες και πολύ είναι για την παραμονή του στο λιμάνι, ίσα-ίσα και με το ζόρι να πάνε οι επιβάτες σε συγκεκριμένα σημεία της Ηλείας και κυρίως της Ολυμπίας, να αφήσουν την σκόνη τους και να αναχωρήσουν για άλλους προορισμούς οργανωμένους και φιλόξενους, αλλά και για να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα εφόδια για  το ταξίδι.

Μην ενοχληθούμε βέβαια με την έκφραση «να αφήσουν την σκόνη», αφού έτσι γίνεται πάντα, αφήνουν λίγη από την σκόνη τους στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία και μόνο σε όσα καταστήματα είναι τυχερά και βρίσκονται κοντά στους χώρους στάθμευσης και αν υπάρχει χρόνος και εφόσον ο υπεύθυνος το επιτρέψει και αν έχουν μετρητά για να ξοδέψουν, αφού η κρουαζιέρα πάει «πακέτο» και περιλαμβάνει και τα μικροέξοδα.

Άλλωστε το πλοίο διαθέτει όλα όσα ο τουρίστας θα μπορούσε να  αγοράσει από τις τοπικές αγορές και τούτο πάλι είναι στο πακέτο του κόστους της κρουαζιέρας, οπότε ας καθίσουμε σε μία άκρη, αλλά γιατί άκρη μήπως για να τρώμε την σκόνη τους, ας καθίσουμε λοιπόν στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας, μεσημεριάτικα και με σχετική δροσιά και ας απολαύσουμε την ήσυχη, έρημη  και χαλαρή πόλη.

Το πρόγραμμα της κρουαζιέρας, δεν προβλέπει, πλην της περιήγησης στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο, παραμονή στην νέα πόλη της Ολυμπίας, γιατί πιέζει ο χρόνος για αναχώρηση και ήδη η σειρήνα του πλοίου σφυρίζει συνθηματικά προς γνώσιν των υπεύθυνων.

Ενώ λοιπόν στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας μπορεί να βρίσκονται δύο με τρεις χιλιάδες επισκέπτες κρουαζιέρας και στους χώρους στάθμευσης πάνω από ογδόντα λεωφορεία και πολλά ταξί, περιμένοντας να τους παραλάβουν για της αναχώρηση, η πόλη της Ολυμπίας είναι έρημη και απόλυτα φιλόξενη για εμάς τους αυτόχθονες και φυσικά και για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, αν ήταν αλλιώς το πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, ο σταθμός του ΚΤΕΛ και του ΤΡΕΝΟΥ είναι άδειοι και έρημοι, δεν περιμένουν επιβάτες κρουαζιέρας, άγνωστο για πιο λόγο βέβαια, αν και κάποιος λόγος θα υπάρχει για την μη συμμετοχή τους στην εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, θα είναι όμως στην ώρα τους και το λεωφορείο και το τρένου για τα συνηθισμένα δρομολόγια, που εξυπηρετούν κυρίως μαθητές και ελάχιστους από τους αυτόχθονες πολίτες.

Μετά την χθεσινή μας διαπίστωση, δεν νομίζω ότι μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι, επειδή επισκέπτονται την Ηλεία περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες κρουαζιέρας, αφήνοντας κυρίως την σκόνη τους, πρέπει όμως να είμαστε προβληματισμένοι και να ψάξουμε τα πολλά γιατί.

Όλη η επικαιρότητα