Αγροτικά Ηλεία

“Κρυμμένα” τα  τρακτέρ στον Κάμπο – Σε αναζήτηση συντονιστικής επιτροπής

Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι αγρότες άλλων νομών αποφασίζουν κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, με πανελλαδικά μπλόκα σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών, στον Κάμπο ψάχνουν τον …μπροστάρη.

Χθες στη Λάρισα οι αγρότες αποφάσισαν στην συνάντηση της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κινητοποιήσεις ενώ θα διοργανωθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο και κατά την διάρκεια της διοργάνωσης της Agrotica, στην Θεσσαλονίκη, στις 3 Φεβρουαρίου.

Συναντήσεις

Στον Ηλειακό Κάμπο όμως τίθενται κάποια ερωτήματα: τι θα γίνει; Θα υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις; Ποιοι θα αποτελούν την συντονιστική επιτροπή;

Τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν συναντήσεις βετεράνων με επιτροπή πέντε-έξι  αγροτών από διάφορα χωριά του Κάμπου, αλλά από την συνάντηση δεν προέκυψε ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού από κανέναν νέο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον να αναλάβει μπροστάρης. Το πιθανότερο λοιπόν είναι οι αγρότες του Κάμπου να μην συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Οι αγροτοσυνδικαλιστές που κάποτε ηγούνταν κινητοποιήσεων και ξεσήκωναν τον αγροτικό κόσμο του Κάμπου, είναι σήμερα διατεθειμένοι να συμβουλεύσουν τους νέους που θα αναλάβουν τα ηνία του αγώνα αλλά όχι να ηγηθούν ίσως γιατί και η ηλικία δεν βοηθά.

Tα βασικά αιτήματα των αγροτών

Oι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους με βασικά αιτήματα όπως:

-Την αποζημίωση των αγροτικών προϊόντων από το εμπάργκο στη Ρωσία. Κατάργηση του φόρου στο κρασί.-Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.-Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.- Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ.

– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις κ.α.

Όλη η επικαιρότητα