Ηλεία

Κτηματολόγιο: Τελειώνει ο χρόνος για την Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Σπριντ για όσους δεν έχουν «κατοχυρώσει» την περιουσία τους –Δεκτές εκπρόθεσμες δηλώσεις κατόπιν «ραντεβού» και δόσεις

Ταχύτατα πρέπει να κινηθούν όσοι επιθυμούν να υποβάλουν δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο καθώς η προθεσμία για την Ηλεία λήγει στο τέλος του μήνα.

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέες παρατάσεις  οι ιδιοκτήτες πρέπει να τρέξουν για να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία αλλά και να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού από την αρχή του επόμενου έτους έχει προγραμματιστεί η ενεργοποίηση των προστίμων.

Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου «έστω και την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν από την εκπνοή των παρατάσεων η προσέλευση των ιδιοκτητών αρχίζει να μεγαλώνει»  αν και για το νομό μας η συμμετοχή ανέρχεται στο 36,39%.

Με βάση τις ίδιες πηγές  το Κτηματολόγιο επιτρέπει την πληρωμή του τέλους μέσω πιστωτικής κάρτας.

Σε κάθε περίπτωση για εκείνους που θα καθυστερήσουν να υποβάλουν δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους, αλλά συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησής της, δηλ. μεταβίβαση ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ δεν αποκλείονται οι δικαστικές περιπέτειες. Ταυτόχρονα, στις αρχές του έτους πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα κάτι που θα φέρει και αυξημένο κόστος.

Έρχονται
βαριές καμπάνες

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία», ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου ξεκαθαρίζει πως «καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί» και προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει σε ενεργοποίηση της απόφασης του 2008, η οποία προβλέπει πρόστιμα σε όλους όσοι δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους.

Για τα εντός σχεδίου ακίνητα κυμαίνεται από 70 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το είδος του ακινήτου (επιφάνεια οικοπέδου, δομημένο ή μη), και στα 50 ευρώ για βοηθητικούς χώρους. Η πρόταση που επεξεργάζεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβλέπει την αύξηση του προστίμου σε συνδυασμό με τους μήνες καθυστέρησης. Ο σχεδιασμός είναι να επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης.

Ωστόσο, μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες. Από εκεί και πέρα, θα… «σφίξουν τα λουριά» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των ενδιαφερομένων.

Ακίνητα
«αγνώστου ιδιοκτήτη»

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Για όσα οι  ιδιοκτήτες τους δεν τα δηλώσουν μέχρι και τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης θα χαρακτηριστούν ως ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» και πλέον όσοι από τους ιδιοκτήτες μετανιώσουν που δεν τα δήλωσαν θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση.

Σε κάθε περίπτωση, για εκείνους που θα καθυστερήσουν να υποβάλουν δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους, αλλά συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησής της, δηλαδή μεταβίβαση ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ δεν αποκλείονται οι δικαστικές περιπέτειες.

Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το πρόγραμμα του Κτηματολογίου. Ακίνητα που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά χωρίς αποδοχή κληρονομιάς, περιπτώσεις πολλών συνιδιοκτητών από τους οποίους ορισμένοι λείπουν στο εξωτερικό, καταπατήσεις από «κακούς γείτονες», είναι οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες για ιδιοκτησίες σε μικρά χωριά.

Όλη η επικαιρότητα