Αγροτικά

Κτηνοτροφία: Εμβολιασμοί και αποπαρασιτισμοί αιγοπροβάτων – Τι να προσέξετε

Ακολουθούν οδηγίες με συμβουλές προς τους κτηνοτρόφους για την καλύτερη φροντίδα των ζώων τους.
Ακούστε το άρθρο

Τα εμβόλια και η αποπαρασίτωση των ζώων σημαίνουν πρόληψη. Πολλοί παραγωγοί δεν εμβολιάζουν, ούτε αποπαρασιτώνουν τα αιγοπρόβατά τους γιατί τους φαίνεται ότι είναι μία ακριβή και πιθανά άχρηστη διαδικασία.

Ακολουθούν οδηγίες με συμβουλές προς τους κτηνοτρόφους για την καλύτερη φροντίδα των ζώων τους.

Εντεροτοξιναιμία (κοκκιναντεριά)

Δύο φορές το χρόνο, ανά εξάμηνο – η μία εκ των οποίων, ένα μήνα πριν τον τοκετό. Τότε συνιστάται, να γίνεται στην μάνα το σελήνιο (5ml, ενδομυϊκά) καθώς και από το στόμα, χρήση κάποιου πολυβιταμινούχου. Ο εμβολιασμός της μάνας σε συνδυασμό με το σελήνιο και τη χρήση πολυβιταμινούχου σκευάσματος συμβάλλουν στο να έχουμε καλύτερες γέννες και περισσότερο γάλα κατά τη γαλακτική περίοδο.

Λοιμώδης αγαλαξία (παρμάρα)

Μία φορά το χρόνο, δύο μήνες πριν τη γέννα ή ένα μήνα πριν την έναρξη του αρμέγματος. Στα ζώα που εμβολιάζονται πρώτη φορά στη ζωή τους, αναμνηστικός εμβολιασμός 28 μέρες μετά.

Αποβολές (χλαμύδια κ σαλμονέλλα) Πρόληψη
Εμβόλιο 30-40 μέρες πριν τις οχείες (μαρκάλα) και να είναι άνω των εφτά μηνών, εφάπαξ (μια φορά εφ όρου ζωής) – ή διαφορετικά, οξυτετρακυκλίνη ενδομυικά (στο ψαχνό) 1,5-2 μήνες πριν την γέννα (3-3,5 μήνες εγκυμοσύνη)

Παραφυματίωση (γίδια, κυρίως)

Μια φορά, κατσίκια 1 ως 3 μηνών, εφ όρου ζωής (καλύπτει ισόβια)

Αποπαρασιτώσεις

Ιβερμεκτίνη ,1ml ανά 50 κιλά, υποδόρια, τουλάχιστον 1 φορά/έτος. Συστήνεται, ιδιαίτερα αν τα ζώα βγαίνουν για βοσκή.

Aλμπενταζόλη υγρό 10% από το στόμα, 6 με 8ml ανά ζώο 2φορές/έτος. Καλύπτει όλα τα ενδοπαρασιτικά (ταινίες και σκουλήκια του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος)

ή

Aλμπενταζόλη (“πράσινο”) χάπι 1 με 1,5 χάπι ανά ζώο καλύπτει όλα τα ενδοπαρασιτικά αλλά απορροφάται πιό δύσκολα σε σχέση με το υγρό απο τον οργανισμό των ζώων.

Αμνοερίφια

1) Σελήνιο, 2 ml ενδομυικά (στο ψαχνό), από την πρώτη εβδομάδα.

2) Βιταμίνες (πολυβιταμινούχο), 2ml ενδομυϊκά.

3) Εμβόλιο για εντεροτοξιναιμία (κοκκιναντεριά), 1ml από την τρίτη εβδομάδα ζωής, και μετά από μία εβδομάδα 1ml πάλι, στην περίπτωση που οι μάνες είναι εμβολιάσμενες ένα μήνα πριν την γέννα. Αν ΟΧΙ, τότε εμβόλιο στα αμνοερίφια από την πρώτη εβδομάδα ζωής τους και μετά την μία εβδομάδα, ξανά.

Όλη η επικαιρότητα