Ηλεία

Kύκλωμα ναρκωτικών στην Ηλεία: Κατέπεσε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης – 18 άτομα στο εδώλιο

Κατέπεσε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που «βάρυνε» μια οικογένεια από την Ηλεία, η οποία είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2019 για διακίνηση ναρκωτικών σε ένα μεγάλο αριθμό τοξικομανών.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών κάθισαν 18 άτομα, το οποίο μετά από αρκετές συνεδριάσεις, προχθές αργά το απόγευμα, τους αθώωσε για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ωστόσο, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο αποφάσισε για τον βασικό κατηγορούμενο την μετατροπή της κατηγορίας σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση με το παράνομο περιουσιακό όφελος να ξεπερνά το ποσό των 75.000 ευρώ, ο οποίος στην δικογραφία αναφερόταν ως φερόμενος αρχηγός της οργάνωσης, και του επέβαλε συνολική ποινή καθείρξεως 9 ετών, αφότου του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής στη φυλακή.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της συμμετοχής σε συμμορία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε βαθμό πλημμελήμματος, αρκετοί θεωρήθηκαν τοξικομανείς και τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικές περιστάσεις.

Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 5 έτη έως 2 έτη φυλάκισης και όσοι ήσαν κρατούμενοι και έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους θα αποφυλακιστούν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων έκαναν λόγο για μια «διογκωμένη» από πλευράς των προανακριτικών αρχών υπόθεση, που είχε αποκαλυφθεί τον Μάρτιο του 2019 στην Ηλεία και εκφράστηκαν έντονες ενστάσεις για το πως ερμηνεύτηκαν οι συνομιλίες που καταγράφηκαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Υπενθυμίζουμε ότι οι 14 συλλήψεις είχαν γίνει σε Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Αττική και μεταξύ των συλληφθέντων ήταν εκτός από τον φερόμενο αρχηγό, συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού και άτομα του περίγυρού του, οι οποίοι μετά την δικαστική απόφαση βγαίνουν από τη φυλακή.

Στην κατοχή του πρώτου είχαν κατασχεθεί 125 περίπου κιλά κάνναβης (ήταν κρυμμένες σε δύσβατες αγροτοδασικές περιοχές της Ηλείας), 162 γραμμάρια κοκαΐνης, 114 γραμμάρια ηρωίνης, όπλα, ζυγαριές ακριβείας, κινητά, φυσίγγια κ.ά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Π. Κοραντζόπουλος: «Παρήχθη δίκαιο»

«Οι δικαιοδοτικοί παράγοντες είχαν να διαχειρισθούν μια δύσκολη υπόθεση με πολυπρόσωπο σύνολο κατηγορουμένων, ένα ογκώδες δικογραφικό υλικό και νομικά θέματα επί των οποίων η δικαστηριακή «παραγωγή» δεν έχει στέρεα τοποθετηθεί ακόμα. Παρήχθη δίκαιο, ευτυχής που συμμετείχα σε αυτήν την δίκη». δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης Παναγιώτης Κοραντζόπουλος.

Γ. Σακαρέλλου: «Απεδόθη στην κατηγορία η αρμόζουσα βαρύτητα»

“Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών απέδωσε στην κατηγορία την αρμόζουσα βαρύτητα και την επαναπροσδιόρισε στις σωστές της διαστάσεις, αρνούμενο να επιδείξει ανοχή στις σύγχρονες κατασταλτικές πρακτικές στο πεδίο παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών, διαφυλάσσοντας έτσι αρραγή τα δικαιοπρακτικά όρια της ποινικής δίκης.»

Ερμής Παπουτσής: «Νομικά στιβαρή απόφαση»

«Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων Ερμής Παπουτσής μας είπε: «η νομικά στιβαρή απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με την νομικά έωλη, όπως αποδείχτηκε, κατηγορία, αποτελεί για εμάς και για το κράτος δικαίου ασφαλές λιμάνι»

Χρ. Τσόλκας: «Κατέπεσε για άλλη μια φορά»

«Για άλλη μια φορά, κατέπεσε στα Δικαστήρια η συνήθης κατασκευή της εγκληματικής οργανώσεως. Το Δικαστήριο για άλλη μια φορά δεν δέχθηκε την ύπαρξη εγκληματικής οργανώσεως. Θα ήθελα να ελπίζω ότι μετά από σωρεία δικαστικών αποφάσεων οι προανακριτικές αρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν κατά κόρον την εγκληματική οργάνωση. Γνωρίζω, βέβαια, ότι δεν πρόκειται να το πράξουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών στην Ηλεία: Κέντρο ο Κάμπος, «ακτίνα» σε όλη την Ελλάδα – Σημαντική επιτυχία για την Ασφάλεια Ήλιδας

Πηγή: Εφ. Γνώμη

Όλη η επικαιρότητα