Categories: Ελλάδα

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Πελάτης το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στη Νίκαια

Share

Νέα στοιχεία έρχονται στο “φως” για το κύκλωμα επίορκων αστυνομικών που εμπλέκονται σε ελληνοποιήσεις. Η έρευνα ξεκίνησε την άνοιξη του 2021 από ανώνυμη καταγγελία – έγγραφο που καθοδήγησε τις έρευνες των «αδιάφθορων» της Αστυνομίας.

Οι πελάτες ήταν κακοποιοί με πλούσιο ποινικό παρελθόν. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα δύο αντρών αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι καταζητούνταν από την Ιντερπόλ και κατάφεραν να αποκτήσουν νέες ταυτότητες για να σβήσουν το παρελθόν τους.

Ο ένας από τους δύο Αλβανούς δολοφονήθηκε στις 16 Νοεμβρίου σε βενζινάδικο της οδού Θηβών στη Νίκαια. Ο 35χρονος απέκτησε το όνομα Στέργιος Μαζνεβίδης και έτσι δεν μπορούσε να εντοπιστεί σε τυχόν έλεγχο. Επαγγελματίες δολοφόνοι του έστησαν ενέδρα και τον πυροβόλησαν από απόσταση αναπνοής μέσα από αυτοκίνητο.

Τις 30.000 ευρώ άγγιζε η ταρίφα για την παράνομη έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου από το κύκλωμα, ενώ ο τζίρος της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε εδώ και οκτώ χρόνια εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια ευρώ!

Ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης θεωρείται ένας διοικητής αστυνομικού τμήματος, στο χρηματοκιβώτιο του οποίου εντοπίστηκαν 320.000 ευρώ. Στο πολυμελές δίκτυο των συνεργατών του φέρεται να ήταν 34 εν ενεργεία αστυνομικοί. Συνολικά συνελήφθησαν 20 άτομα, ανάμεσά τους 10 αστυνομικοί, ένας δικηγόρος και ένας υπάλληλος ληξιαρχείου.

Όσο πιο πλούσιο ήταν το ποινικό παρελθόν του πελάτη τόσο πιο μεγάλο ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για μία ταυτότητα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα κακοποιού που πλήρωσε 40.000 ευρώ.

Το πελατολόγιο του κυκλώματος ξεπερνάει τα 200 άτομα και ήταν κυρίως κακοποιοί που ήθελαν να αποκτήσουν νέα ταυτότητα. Στα πλαστά έγγραφα υπήρχαν ψευδή στοιχεία ανύπαρκτων ατόμων ή στοιχεία ομογενών που διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια.

«Ζήτησα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων η έρευνα να πάει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Μόνο έτσι οι πολίτες θα νιώσουν ότι η Αστυνομία λειτουργεί με διαφάνεια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι 20 συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα με τις κατηγορίες:

Εγκληματική οργάνωση

Δωροδοκία

Ψευδή βεβαίωση

Διευκόλυνση παράνομης εισόδου

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι ο αριθμός των εμπλεκόμενων αστυνομικών θα αυξηθεί όσο συνεχίζεται η έρευνα.

Πηγή: in.gr