Ελλάδα

Κυκλώματα καταπατητών έκαψαν πέρυσι τη Ζάκυνθο – Εξαφάνιζαν φυτείες χασίς στις φωτιές της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Με τη δράση κυκλωμάτων καταπατητών συνδέονται οι περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο. Αυτό αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Μετά το αρνητικό ρεκόρ με 167 δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκε το περυσινό καλοκαίρι, ο εισαγγελέας παρήγγειλε πριν από ένα μήνα νέα έρευνα, προκειμένου να αποκαλυφθεί σε όλο το εύρος του το δίκτυο των καταπατητών που λυμαίνεται το νησί. Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής και μάλιστα, τριμελές κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε στα μέσα Απριλίου τη Ζάκυνθο και είχε επαφές με αξιωματούχους της περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη του Δασαρχείου κ.ά.

Η τρίτη περιοχή που απασχόλησε έντονα τα ανακριτικά τμήματα της Πυροσβεστικής είναι ο Πύργος Ηλείας. Εκεί, οι πυρκαγιές αποδίδονται σε συμφέροντα κτηνοτρόφων κυρίως όμως καλλιεργητών χασίς. Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που ρωτήθηκαν σχετικά αποκάλυψαν ότι «όσες φορές το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πέταξε πάνω από την περιοχή σε αναζήτηση φυτειών κάνναβης αμέσως μετά ξέσπασαν φωτιές».

Για το περυσινό, πρωτοφανές μπαράζ εμπρησμών στη Ζάκυνθο (κάηκαν 30.000 στρέμματα δάσους) σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού δικογραφίες εις βάρος πέντε ατόμων. Για την ταυτοποίηση των κατηγορουμένων η ΔΑΕΕ προχώρησε σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και σε «σαρώσεις» στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αξιοποίησε βίντεο από κάμερες καταστημάτων που είχαν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών.

Ως ύποπτοι για τη μεγάλη πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου στη θέση Στρογγύλη στις Βολίμες εμφανίζονται τρία άτομα ηλικίας 30, 55 και 80 ετών. Αντίστοιχα, ως δράστης για τον εμπρησμό της 26ης Αυγούστου στην ίδια περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν 16.000 στρέμματα δάσους, ταυτοποιήθηκε ένας 31χρονος κάτοικος του νησιού. Εις βάρος τού υπόπτου πάντως δεν έχει ακόμα ασκηθεί δίωξη και μάλιστα πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ο εισαγγελέας του νησιού επέστρεψε τη δικογραφία στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ζητώντας από τα στελέχη της να προχωρήσουν σε νέες προανακριτικές ενέργειες.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ότι στο νησί δραστηριοποιείται κύκλωμα που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις ή δεν χαρακτηρίζει ως αναδασωτέες εκείνες που κάηκαν από τις φωτιές και γι’ αυτό η τοπική εισαγγελία παρήγγειλε προ μηνός από τη ΔΑΕΕ νέα έρευνα με σκοπό να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί του σχεδίου εμπρησμών. «Η παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στο νησί ευελπιστούμε να λειτουργήσει αποτρεπτικά εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου», σχολίασε στην «Καθημερινή» στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, αποκαλύπτοντας ότι τριμελές κλιμάκιο, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της ΔΑΕΕ μετέβη τον Απρίλιο στο νησί.

Για τις περυσινές πυρκαγιές στον Πύργο Ηλείας, το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής που εδρεύει στην Πάτρα σχημάτισε δικογραφίες για τις φωτιές στο οροπέδιο της Φολόης και στις περιοχές της Αρήνης και Σμίλα. Κατά πληροφορίες, τα περιστατικά σχετίζονταν με έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό φυτειών χασίς και την προσπάθεια των καλλιεργητών να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα