Ελλάδα

Κυκλώματα που ‘ξεπλένουν’ ‘μαύρο χρήμα’ χρησιμοποιούν ανέργους ως μεταφορείς χρημάτων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις για την καταστολή του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από 20 έως 24 Νοεμβρίου 2017 με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF) και συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες της Αυστραλίας, της Αυστρίας, της Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, σε συνεργασία με τη Eurojust και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), παρείχαν επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 766 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και συνελήφθησαν 159 άτομα. Επίσης, την επιχείρηση υποστήριξαν 257 τραπεζικά ιδρύματα και ιδιωτικοί φορείς.

Αξιοσημείωτα είναι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, που φτάνουν 31.000.000 ευρώ!

Πάνω από το 90% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, απάτες μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων δημοπρασιών και διακύβευση επιχειρησιακών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – business e-mail compromise-BEC) ενώ επιπρόσθετα, εντοπίστηκε η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin) στις συναλλαγές των κυβερνοεγκληματιών που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη διασταύρωση πληροφοριών και τη συλλογή αυτών για περεταίρω ανάλυση.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της κοινής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τις αρχές του έτους, εντόπισε 52 μεταφορείς παράνομου χρήματος, που δραστηριοποιούνταν-ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules). Για όλες τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Αρχές.

Πώς χρησιμοποιούν τα κυκλώματα τους ανέργους

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μεταφορείς παράνομου χρήματος το κάνουν εν γνώσει τους αυτό για να βγάλουν και εκείνοι κάποιο ποσοστό. Στις πιο πολλές περιπτώσεις όμως είναι απλά άνεργοι που τα κυκλώματα τους εξαπατούν με αγγελίες παροχής εργασίας που δημοσιεύουν σε ιστοσελίδες και εφημερίδες, τους προσελκύουν και τους υπόσχονται ότι δήθεν θα κάνουν κάποια διαδικτυακή εργασία για την οποία για παράδειγμα θα πληρώνονται ένα (α) ποσό, όμως στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα μπαίνει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό που θα έχουν την υποχρέωση να το μεταφέρουν σε άλλους λογαριασμούς που θα τους υποδείξουν.

Μην γνωρίζοντας τι στην πραγματικότητα κάνουν όσοι έπεσαν θύματά τέτοιων κυκλωμάτων, το πράττουν και μόλις αμφισβητηθεί η συναλλαγή ή εντοπίσει η τράπεζα ότι πρόκειται για «ξέπλυμα», υποχρεώνει τον μεταφορέα να επιστρέψει όλο το ποσό που διακινήθηκε αλλιώς θα διωχθεί με αυτή την κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση το κύκλωμα έχει κάνει την δουλειά του και ένας άνεργος βρίσκεται μετέωρος όχι μόνο νομικά αλλά και οικονομικά…

Δυστυχώς, ειδικά στις μέρες της κρίσης θύματα τέτοιων περιπτώσεων έχουν πέσει πολλοί άνεργοι.

Η αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την πρώτη συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη. Εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi – disciplinary Platform Against Criminal Threats) και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής.

Αποτελεί πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών Αρχών, Εισαγγελικών Αρχών και Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

– Τηλεφωνικά: 11188.

– Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE.

– Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα