Κυλικειάρχες σχολείων: «Είμαστε σε απόγνωση, να δοθεί λύση εδώ και τώρα»

Πως περιγραφεί το μεγάλο πρόβλημα που έχουν ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος που διατηρεί κυλικείο στην Κρέστενα Ηλείας

Μπορεί πλέον όλα τα σχολεία της Ηλείας να άνοιξαν τις πύλες τους, και να υποδέχτηκαν τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να κρατά κλειστά τα σχολικά κυλικεία, φέρνοντας σε απόγνωση τους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται.

Πλέον γίνεται λόγος από τους κυλικειάρχες για πρόβλημα επιβίωσης και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα έχουμε σύντομα κινητοποιήσεις από τον κλάδο.

Για την δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει περίπου 10.000 υπεύθυνοι κυλικείων σε όλη την Ηλεία μίλησε ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος που διατηρεί κυλικείο στην Κρέστενα Ηλείας:

«Απ’ ότι γνωρίζουμε άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς η κα. Κεραμέως για τα σχολικά κυλικεία δεν έδωσε εντολή να τα ανοίξουμε. Μας είχαν κλείσει με κρατική εντολή στις 5 Μάρτη, αλλά ακόμα δεν μας έχουν απαντήσει για ποιο λόγο μας έκλεισαν. Έχουν στείλει όλοι οι βουλευτές, ανεξαρτήτου κόμματος, επερωτήσεις στη Βουλή και η κα. Κεραμέως ακόμη δεν έχει απαντήσει για το λόγο που μας έκλεισαν. Είναι 10.000 τα σχολικά κυλικεία πανελλαδικά, οι συνάδελφοί μου όλοι έχουν οικογένειες και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα από ότι καταλαβαίνετε. Άνοιξαν τα σχολεία και πιστεύαμε σαν κυλικειάρχες πως θα δουλέψουμε και για οικονομικούς λόγους , αλλά και για ψυχολογικούς, αφού όπως καταλαβαίνετε με όλα τα παιδιά έχουμε δεθεί. Από αυτά τα παιδιά ζούμε καθημερινά. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Με λυπεί που ενώ θα έπρεπε αυτή την ώρα να είμαι στο πόστο μου σαν κυλικειάρχης, με την ποδιά μου, με τα γάντια μου, όπως κάνουμε πάντα, είμαστε κλειστοί και δεν ξέρουμε πλέον τι θα γίνει».

Ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έχουν γίνει από τον κλάδο για την επαναλειτουργία των κυλικείων:

«Ενέργειες έχουν κάνει τα σωματεία που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Στην Ηλεία δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο σωματείο, αλλά το Σεπτέμβρη θα πάρω την πρωτοβουλία να κάνω ένα σωματείο, έχω μιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν σχολικά κυλικεία, και θα φτιάξουμε σωματείο και στην Ηλεία. Εδώ υπάρχουν 200 Σχολικά κυλικεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Πρέπει κάτι να κάνουμε, γιατί αφού δεν δουλεύουμε τώρα, το Σεπτέμβρη τι θα απογίνουμε; Η πολιτεία ανοίγει τα πάντα, ανοίγει τα αεροδρόμια και δεν μπορούν να βοηθήσουν και εμάς; Από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία, τα παιδιά θα χρειαστούν ένα νερό έστω, όταν έξω θα έχει πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Ευχαριστώ τους γονείς που είναι δίπλα μας γιατί καταλαβαίνουν το έργο μας, αφού τα νιώθουμε όλα σαν παιδιά μας».

Ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος στάθηκε ακόμη και στην αγανάκτηση που νιώθουν οι υπεύθυνοι των κυλικείων γι’ αυτή την κατάσταση:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αγανακτήσει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ψάχνουμε τα κανάλια και τις εφημερίδες για το αυτονόητο, για να πούμε τα προβλήματά μας. Άνοιξε η εστίαση και πολλά πράγματα. Το σχολικό κυλικείο το οποίο είναι καθαρό δεν μας επιτρέπουν να το ανοίξουμε.  Έχουμε συνεχή έλεγχο από τη περιφέρεια και είμαστε πεντακάθαροι. Γιατί λοιπόν δεν ανοίγουμε; Επίσης κάτι που με προβληματίζει είναι ότι όταν κλείνει η πόρτα του σχολείου, πάνε τα delivery και πουλάνε ότι θέλουν οι μαθητές. Εκεί δηλαδή δεν υπάρχει κορωνοϊός;».

Πλέον, όπως τονίζει, οι κυλικειάρχες σε όλη την Ελλάδα έχουν πρόβλημα επιβίωσης:

«Μιλάμε πλέον οτι έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Εγώ έχω πάρει δανεικά από δύο φίλους για να περάσω τις μέρες αυτές. Παίρνεις ένα βοήθημα τα 800 ευρώ, αλλά και τα 534 που λένε τώρα το Μάιο. Αλλά μπορείς να ζήσεις με αυτά τα λεφτά; Εγώ έδωσα σε δύο, τρία παιδάκια κάποια πράγματα για να μην τα πετάξω και αυτό το έκανα από την καρδιά μου. Εμείς το Σεπτέμβρη τι θα απογίνουμε; Με τι λεφτά θα ξαναγεμίσουμε τα πράγματα που μας έληξαν; Να μας πουν για ποιο λόγο το κάνουν αυτό. Πιστεύω ότι οι λοιμωξιολόγοι θα μας έλεγαν τα απαιτούμενα μέτρα και μετά από διάλογο όλα θα γίνονταν. Θα ξεκινούσαμε και εμείς να δουλεύουμε όπως όλα τα μαγαζιά. Έχουμε καταστραφεί οικονομικά».

 

Και τέλος ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος αναφέρετε στις κινητοποιήσεις που θα υπάρξουν από τον Σεπτέμβριο αν δεν δοθεί λύση στο θέμα τους:

«Αν δεν γίνει κάτι τώρα, το Σεπτέμβρη θα μας βρουν αντιμέτωπους. Είμαστε συνολικά 10.000 και με τις οικογένειες μας φτάνουμε στις 40.000. Όταν δουλεύει ένα ανδρόγυνο στο κυλικείο και έχει και δύο παιδιά, πώς θα ζήσει αυτή η οικογένεια; Έχουμε πιεστεί πάρα πολύ και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε απογοήτευση. Το μέλλον μας είναι αβέβαιο…».