Καιρός

Kύμα καύσωνα χτυπάει ανελέητα την Ευρώπη και έρχεται στην Ελλάδα για …διακοπές- Οι αναμενόμενες θερμοκρασίες στην Πάτρα

Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η θερμοκρασία, η οποία, σήμερα, Σάββατο, θα φτάσει μέχρι και τους 38°C, κυρίως στα πεδινά. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται από καταιγίδες στα ορεινά της Β. Ελλάδας.
Τα 38αρια αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο, Κυριακή με σφοδρές καταιγίδες σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και μέσα στην εβδομάδα, με τον υδράργυρο την  Παρασκευή και το επόμενο Σάββατο να φτάνει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου!

Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να καταγραφούν τα πρώτα 40άρια. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του γνωστού μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, θα ισχύσουν τα εξής τα επόμενα 24ωρα στη χώρα μας…

* ΑΘΗΝΑ :
Πέμπτη : 34°C
Παρασκευή : 36°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 37-38°C

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
Πέμπτη : 33-34°C
Παρασκευή : 33-34°C
Σάββατο : 36°C
Κυριακή : 35-36°C

* ΠΑΤΡΑ :
Πέμπτη : 28-29°C
Παρασκευή : 30°C
Σάββατο : 31-32°C
Κυριακή : 32°C

* ΛΑΡΙΣΑ :
Πέμπτη : 35°C
Παρασκευή : 37°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 36-37°C

* ΗΡΑΚΛΕΙΟ :
Πέμπτη : 30°C
Παρασκευή : 32°C
Σάββατο : 32-33°C
Κυριακή : 32°C

Επίσης, αυτό που διαφαίνεται, είναι ότι από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει μια πολύ μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την επόμενη Πέμπτη 29 Ιουνίου και στη συνέχεια να μας επισκεφτούν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να μιλάμε για πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα.

Πάντως, αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία, μετά τα μισά της επόμενης εβδομάδας, ο υδράργυρος θα εκτοξευθεί ακόμη και πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου.

“ΛΙΩΝΕΙ” Η ΕΥΡΩΠΗ
Ο καύσωνας έχει ήδη χτυπήσει αλύπητα την Ευρώπη: Στην Ελβετία, χθες Παρασκευή, σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, με τις ελάχιστες να μην πέφτουν κάτω από τους 24 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είχε να συμβεί από το 1880!
Από την ίδια χρονιά (1880), είχαν να καταγραφούν στη Γαλλία θερμοκρασίες άνω των 36°C, τον μήνα Ιούνιο.
Ο καύσωνας που ξεκίνησε την Κυριακή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας και την περιοχή του Παρισιού με τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Ξηρασία σημειώνεται στην Ιταλία, με την κυβέρνηση να κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πάρμα και την Πιατσέντσα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία έχουν κοστίσει στους αγρότες της Ιταλίας 1 δισεκατομμύριο ευρώ!
Πρωτόγνωρες θερμοκρασίες, οι οποίες ξεπερνούσαν τους 35 βαθμούς, βίωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι της Γερμανίας, όμως οι βροχοπτώσεις και το χαλάζι που σημειώθηκαν την Παρασκευή «έριξαν» το θερμόμετρο!
Ο Ιούνιος στη Βρετανία είναι ο θερμότερος από το 1976: Η αφόρητη ζέστη στο τέλος της σχολικής περιόδου και η απαγόρευση της διεύθυνσης να φορέσουν σορτς, οδήγησε μαθητές στο Εξιτερ της Μ. Βρετανίας να φορέσουν… φούστες, προκειμένου να προστατευτούν από τον καύσωνα.

Όλη η επικαιρότητα