Ηλεία

Κυνήγι: Η Ρυθμιστική ικανοποίησε, η δαπάνη της άδειας προβλημάτισε – Τι δηλώνουν πρόεδροι Κυνηγετικών Συλλόγων στην Ηλεία

Η έκτακτη εισφορά των 5 ευρώ έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στις τάξεις των κυνηγών μας

Ελάχιστες είναι οι τροποποιήσεις που παρουσιάζει η νέα ρυθμιστική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο 2019 – 2020, που υπεγράφη με μικρή καθυστέρηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη μαζί με τον καθορισμό των συνδρομών των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου.

Από τη ρυθμιστική προκύπτει πως οι κυνηγοί έχουν δικαίωμα να πιάσουν όπλα στα χέρια τους σε διάστημα δύο εβδομάδων, με την επίσημη έναρξη να έχει ορισθεί για τις 20 Αυγούστου.

Όλο αυτό το διάστημα προηγήθηκαν σχετικές συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλλει οι Περιβαλλοντικοί Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι καθ’ ύλη αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες, έχουν διαχειριστικό χαρακτήρα και δεν θίγουν τον πυρήνα διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας. Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020.

Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση παρουσιάζει τρεις βασικές αλλαγές συγκριτικά με την περσινή. Αρχικά, υπάρχει οριζόντια αύξηση σε όλη τη χώρα όσον αφορά την κάρπωση του αγριόχοιρου, όπου πλέον αυτή θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, που έχει στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στην Ελλάδα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για τη χώρα μας. Επιπλέον, μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. Για το ζήτημα έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση κατά δύο τρυγόνια αποτελεί ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης. Τέλος, αυξάνεται η τιμή της άδειας κατά πέντε ευρώ, γεγονός που αναμένεται να φέρει σημαντικές αντιδράσεις στον κυνηγετικό πληθυσμό.

Δυσαρεστημένοι
σύλλογοι

Με συγκρατημένη χαρά έγινε αποδεκτή η νέα ρυθμιστική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο 2019-2020 από τους προέδρους των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ηλείας, αφού ορισμένες από τις τροποποιήσεις τους βρήκαν κάθετους. Η οριζόντια αύξηση πανελλαδικά στην κάρπωση του αγριόχοιρου έφερε χαμόγελα και ικανοποίηση, ενώ αντίθετα μικρή αντίδραση προκάλεσε το άκουσμα της μείωσης του ημερήσιου ορίου κάρπωσης τρυγονιού από 10 σε 8 και ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση η αύξηση της τιμής της άδειας κατά πέντε ευρώ, γεγονός που όπως υποστήριξαν αρκετοί εκ των προέδρων ίσως απομακρύνει τους κυνηγούς από τους συλλόγους αφού η περίοδος της οικονομικής κρίσης καλά κρατεί και καθένας κοιτά να εξοικονομήσει χρήματα για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις των προέδρων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ηλείας και το πώς υποδέχθηκαν τη νέα ρυθμιστική:

Γιάννης Αντωνόπουλος
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου

«Η ρυθμιστική απόφαση έφερε δυο αλλαγές συγκριτικά με πέρυσι όσον αφορά το κυνήγι. Υπάρχει αύξηση πανελλαδικά στην κάρπωση του αγριόχοιρου, όπου πλέον θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα. Να διευκρινιστεί όμως πως από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 20 Ιανουαρίου που ξεκινάει το κυνήγι του αγριόχοιρου, δεν αλλάζει τίποτα συγκριτικά με πέρυσι και θα συνεχίσει να πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Δεύτερη αλλαγή είναι η ημερήσια κάρπωση τρυγονιών που μειώθηκε στα 8 από 10 που ήταν αρχικά. Ωστόσο, τεράστιο πλήγμα αναμένεται να προκαλέσει η έγκριση της πρότασης της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για αύξηση κατά πέντε ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρα. Εν καιρώ οικονομικής κρίσης, αυτό αναμένεται να αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τους συλλόγους, μιας και οι κυνηγοί όπως κάθε πολίτης μπορεί να κάνουν αυτό που αγαπούν αλλά έχουν και οικογένειες να συντηρήσουν, οπότε καταφεύγουν σε άλλες λύσεις».

Θανάσης Μούσχος
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Η νέα ρυθμιστική  δε διαφέρει πολύ  από την περσινή. Οι διαφορές είναι  μια μείωση που υπέστη το τρυγόνι και από 10 ανά ημερήσια έξοδο μειώθηκε σε 8, καθώς και ο αριθμός των θηρευμένων αγριόχοιρων ανά ημερήσια έξοδο και ανά ομάδα έγινε απεριόριστο από 10. Το υπουργείο επέβαλλε αύξηση στο συνολικό κόστος των αδειών κυνηγίου κατά 5 ευρώ σε όλες τις άδειες, χρήματα που θα εισπράξει η Κ.Σ.Ε και η αύξηση αυτή σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων. Απευθυνόμενος στους φίλους κυνηγούς θέλω να πω ότι  έφτασε η ώρα της έκδοσης άδειας θήρας, το αντάμωμα όπως λέγανε οι παλαιοί κυνηγοί. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας έχει μεγάλη και πλούσια ιστορία που πρέπει να την σεβαστούμε. Ο σεβασμός να είναι από όλες τις πλευρές. Σα διοίκηση θέλουμε να λέτε τα παράπονά σας για να διορθώσουμε τα λάθη. Προσπαθούμε τα μέγιστα, όμως τίποτα δε γίνεται χωρίς τη συμβολή σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως ο σύλλογος είστε εσείς και σας ανήκει. Η λέξη κυνηγός είναι συνδεδεμένη με το δάσος και την φύση που το απολαμβάνουμε εμείς οι κυνηγοί ζώντας μέσα σε αυτό ξεχνώντας τα προβλήματά μας. Σας παρακαλούμε βοηθήστε τον σύλλογο, θεωρώντας άδεια στον σύλλογο μας, για να καταφέρουμε όλοι μαζί αυτό που πρέπει για το άθλημα κυνήγι».

Γιώργος Βέρροιος
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών

«Σχετικά με τη νέα ρυθμιστική, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν βασικές διαφορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, αν εξαιρέσουμε την μείωση του αριθμού κάρπωσης του τρυγονιού σε οχτώ συνολικά από δέκα και αφετέρου την χωρίς όριο πλέον δυνατότητα θήρευσης αριθμού αγριόχοιρων. Σίγουρα, ο υπερπληθυσμός του συγκεκριμένου θηράματος έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, όπως και ο αυξανόμενος κίνδυνος μετάδοσης της πανώλης των χοίρων, που έχει ήδη εμφανιστεί στη γειτονική Βουλγαρία. Ελπίζουμε φέτος ο καιρός να είναι σύμμαχός μας, αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων κυνηγών έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο αποδημητικό θήραμα και οι χειμωνιάτικες κακοκαιρίες ευνοούν την παρουσία του στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σεβαστούμε βέβαια τον αριθμό κάρπωσης θηραμάτων, τόσο στα ενδημικά, όσο και στο αποδημητικά είδη. Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους κυνηγούς ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας, την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα ατυχήματος κατά την ενασχόλησή μας με την αγαπημένη μας δραστηριότητα. Θα ευχηθώ, λοιπόν, σε όλους τους συναδέλφους καλές και ασφαλείς κυνηγετικές με αρκετές καρπώσεις!»

Δημοσθένης Κατσίκας
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας

«Η φετινή ρυθμιστική παρότι δεν έχει τεράστιες διαφορές συγκριτικά με την περσινή, φέρνει ανάμεικτα συναισθήματα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική, όμως παρά την κάρπωση του αγριόχοιρου που όπως ειπώθηκε δε θα έχει περιορισμό, αυτό το μέτρο θεωρώ είναι δύσκολο και αναποτελεσματικό όσον αφορά τη μείωσή του. Δεν υπάρχει καθόλου πρόβλεψη για τα τσακάλια και τις καταστροφές που προκαλούν, όντας μαζί με τους αγριόχοιρους η σημαντικότερη πληγή για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα αναμένεται να αποτελέσει η έκτακτη εισφορά που αποφάσισε η Συνομοσπονδία και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική. Θα μπορούσε να επιτευχθεί εξοικονόμηση από άλλες δραστηριότητες και να καλύψουν αυτά που θέλουν. Ο κόσμος με αυτό το μέτρο αναμένεται να αντιδράσει και μπορεί ακόμα και να αποχωρήσει από τους συλλόγους, μια εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για όλους. Οι κυνηγοί θα πρέπει να συσπειρωθούν στις κυνηγετικές οργανώσεις».

Γιώργος Ασημακόπουλος
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Κρεστένων

«Βάσει όσων αναφέρει η ρυθμιστική, υπάρχουν κάποια καλά και κάποια άσχημα στοιχεία. Η ρύθμιση για τον αγριόχοιρο επιτρέπει την κάρπωσή του χωρίς περιορισμό, ενώ η μείωση στην κάρπωση του τρυγονιού είναι ελάχιστη αλλά εξίσου σημαντική, αφού από τα 10 μειώνεται στα 8. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να προκαλέσει η έκτακτη εισφορά των 5 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι κυνηγοί προκειμένου να βγάλουν τις άδειές τους, εισφορά την οποία έθεσε η Κ.Σ.Ε. Η οικονομική αυτή επιβάρυνση φοβάμαι πως θα απομακρύνει έναν αριθμό κυνηγών από τους συλλόγους, οδηγώντας μας κυριολεκτικά και μεταφορικά στο «γκρεμό»».

Αργύρης Χρονόπουλος
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως

«Η νέα ρυθμιστική φέρνει ικανοποίηση στις τάξεις των κυνηγών μας όσον αφορά το θηρεύσιμα είδη. Οι τροποποιήσεις συγκριτικά με την περσινή είναι ελάχιστες, δείγμα που αποδεικνύει πως πάνω κάτω βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο. Είδαμε αύξηση στην κάρπωση του αγριόχοιρου, η οποία θα γίνεται πλέον χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο και μια μικρή μείωση στην κάρπωση των τρυγονιών, όπου πλέον θα είναι 8 αντί για 10. Τα μεγαλύτερα παράπονα όμως συγκεντρώνει το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς των 5 ευρώ που έθεσε η Κ.Σ.Ε., ζήτημα το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε τεράστιο πρόβλημα το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ρεπορτάζ: Αντώνης Φώτης / Παναγιώτης Πεντάζος

Όλη η επικαιρότητα