Μεσσηνία

Κυπαρισσία: Από το ΕΣΠΑ με 2εκ. ευρώ η αποκατάσταση του κτιρίου της ΕΤΕ

Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΤΟΜΑ ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Ε.Τ.Ε στη Κυπαρισσία μετά την απόφαση για δημοπράτηση με την μέθοδο μελέτης-κατασκευής από ευρωπαικούς πόρους με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με Δελτίο τύπου.

Η αποκατάσταση του κτιρίου ώστε να λειτουργεί ως Πολιτιστικό κέντρο ή Νέο Δημαρχείο ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ καθώς ανοίγει από 1/4 το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για έργα μνημείων με αρχιτεκτονική σημασία μέσω του ΕΣΠΑ. Η δημοπράτηση θα γίνει από το ΥΠ.ΠΟ σε συνεργασία με την Διαχειριστική επιτροπή της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε.

Το ιστορικό αυτό κτίριο, αγοράστηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας επί δημαρχοντίας Ηλία Τσίγγανου, για να δημιουργηθεί, επιτέλους, κάποτε στην Κυπαρισσία, πολιτιστικό κέντρο, με δάνειο που αποπλήρωσαν οι δημότες της Κυπαρισσίας (με την επιβολή πολιτιστικού τέλους, το οποίο εισπράττεται ακόμη και σήμερα) καθώς και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, τότε, επί Σταύρου Μπένου και υπάρχει έτοιμη προμελέτη και κτιριολογική μελέτη του Γιώργου Διαμάντη! Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο Κυπαρισσίας, ομόφωνα, πριν το 2007 είχε πάρει απόφαση για σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να υλοποιηθεί το έργο με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή και μάλιστα η διοίκηση του Τ.Π.Δ. εγγράφως είχε ενημερώσει το δήμο για ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης.

ΑΞΙΟΠΟΙΕΊΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Ε.ΜΠ.

Η μελέτη του αρμόδιου φορέα στηρίζεται στην βραβευμένη Διπλωματική εργασία με θέμα «Σχέση νέου και παλιού: Νέο Δημαρχείο Κυπαρισσίας», με την πρόταση για δημιουργία νέου Δημαρχείου σε συνδιάλογο με την επανάχρηση του παλαιού νεοκλασικού κελύφους της πρώην Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κυπαρισσία, την οποία εκπόνησαν οι απόφοιτες Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., Γεωργία Κανελλοπούλου και Ελεάνα Κρεμμυδά, με επιβλέποντες καθηγητές τον Κωνσταντίνο Καραδήμα και την Έλενα Κωνσταντινίδου! «Στόχος είναι η επανένταξή του τόσο στο σύγχρονο τρόπο ζωής των κατοίκων της πόλης και του Δήμου, όσο και στο ιδιαίτερο φυσικό ορεινό και παραθαλάσσιο τοπίο, στα οποία βρίσκεται ενδιάμεσα», όπως επεσήμανε μιλώντας για τη διπλωματική τους εργασία η Γεωργία Κανελλοπούλου η οποία κατάγεται από την Κυπαρισσία και αυτός ήταν και ένας επιπλέον λόγος να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Μέχρι σήμερα όμως δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ καθώς είναι ολοκληρωμένες και το κυριότερο χωρίς να κοστίσουν χιλιάδες ευρώ στο Δήμο, επιβαρύνοντας τους δημότες.

ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ…

Η μελέτη προβλέπει την αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού κομψοτεχνήματος, προσαρμοζόμενη στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πόλης και του Δήμου, σε συνδυασμό με το φυσικό ορεινό και παραθαλάσσιο περιβάλλον. Η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ουσιαστική καταγραφή των χρήσεων γης, πρασίνου, αστικό περιβάλλον, πρόσβαση και άλλοι παράμετροι. Το θέμα πάντως αποκτά ενδιαφέρον καθώς το κτίριο αγοράστηκε με χρήματα των δημοτών μέσα από το Πολιτιστικό τέλος επι Καποδιστριακού Δήμου, ενώ πρόσφατα προβλέφθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα κονδύλι μόνο για την αμοιβή τεχνικού συμβούλου. Πάντως το αρμόδιο υπουργείο με την διαχειριστική αρχή ανοίγει το δρόμο για εργασίες εντός του καλοκαιριού στο κτίριο που έχει υποστεί τεράστιες φθορές από το χρόνο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Όλη η επικαιρότητα