Μεσσηνία

Κυπαρισσία: Άριστη ημερίδα για την Γευσιγνωσία με σκοπό την ανάδειξη της υπεροχής του λαδιού

Ακούστε το άρθρο

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για τις τεχνικές Γευσιγνωσίας που αφροά το χρυσάφι της Μεσσηνίας, που διεξήχθη στην Κυπαρισσία, για το ελαιόλαδο που αποτελεί μια κύρια πηγή τόνωσης του πρωτογενούς τομέα στο τόπο μας. Την ημερίδα στο Αμφιθέατρο Αλέκος Παπαδόπουλος παρακολούθησαν εκτός από γευσιγνώστες, ελαιτοριβείς, παραγωγοί και κοινό.

Εισηγητής ήταν ο κ.Νίκος Κουτσούκος χημικός ο οποίος ανέπτυξε τους στόχους της ημερίδας ενώ τοποθετήσεις έγιναν από τον κ. Γεώργιο Κουτέλα γευσιγνώστη, επιχειρηματία, κ. Αριστείδη Παπανικολάου γεωπόνο από το τμήμα της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, την κα Βελούδω Βελισσάρη γευσιγνώστρια, τεχνολόγος γεωπόνος καθώς και τον Διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο.

Η κα Βελισσάρη ανέλυσε διεξοδικά την οργανοληπτική ανάλυση του ελαιολάδου κατά την διάρκεια έκθλιψης στο ελαιοτριβείο μαζί με σημαντικά στοιχεία που αφορούν τις κατηγορίες γεύσης του προιόντος όπως το κρασώδες, καθώς και τους εχθρούς της ελιάς όπως είναι ο δάκος και το γλοιοσπόριο για το οποίο έχει γίνει αρκετός λόγος.
Ο κ. Κουτέλας απαρίθμησε την διαδικασία που ακολουθούν με βάση διεθνείς πρακτικές οι ομάδες γευσιγνωσίας που έχουν συγκροτηθεί στο Νομό Μεσσηνίας, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα για την διάκριση των ειδών ελαιολάδου και την ταξινόμησή τους ανά κατηγορία.

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στην υπεροχή του Μεσσηνιακού ελαιολάδου με τις βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στο τόπο μας κάνοντας αναφορά στην αποθήκευση των ελαιοσάκων καθώς η Τριφυλία στο τομέα αυτό βρίσκεται πολύ καλά, επισημαίνοντας ότι η καλύτερη λύση για μεταφορά και αποθήκευση αποτελούν οι ανοξείδωτες καρότσες των γεωργικών ελκυστήρων σε κλούβες εδικά προορισμένες για τον καρπό ώστε να παραχθεί το καλύτερο ελαιόλαδο. Επίσης έκανε αναφορά στα διεθνή βραβεία που συγκεντρώνουν παραγωγοί του Νομού, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ο κ. Παρασκευόπουλος αποκάλυψε μεταξύ άλλων τα προβλήματα για το ελαιόλαδο στο Νομό. Το πρώτο θέμα είναι η ανίχνευση ορυκτέλειων σε ελαιόκαρπο απο διαπιστευμένο εργαστήριο σε ποσοστό 60% μεγαλύτερη απο το κανονικό, με κύριο ύποπτο να θεωρείται μέχρι να τεκμηριωθεί η ανάλυση αυτή, ότι ευθύνονται τα πάνινα σακκιά από το εξωτερικό που ραφινάρονται πιθανώς με ορυκτέλαιο.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η επιλογή δειγμάτων από ομάδες γευσιγνωσίας να γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς υπάρχουν διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά οι περιοχές παραγωγής όπως είναι ο μέσος όρος λαδιών από Τερψιθέα και τους Χριστιάνους καθώς τελικά συμπεράσματα δεν είναι εφικτά αν δεν υπάρχει ποικιλία δειγμάτων.
Το τρίτο θέμα είναι ότι υπάρχει αρνητική κριτική από άλλες περιοχές για την υπεροχή του Μεσσηνιακού ελαιολάδου το οποίο με βάση επιστημονικές μετρήσεις είναι άριστο. Ωστσό χαρακτήρισε σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι δημιουργούνται εντυπώσεις από δημοσιεύσεις αλλά και ημιμαθείς που δεν έχουν τεμκηριωμένα στοιχεία για την περιεκτικότητα των ελαιολάδων μας. Τέλος υπογράμμισε την σημασσία του ΠΟΠ Ελαιολάδου για το Νομό καθώς κινδυνέυει σε περίπτωση που λάβει πανελλαδική αναγωνρισιμότητα να χάσει στο τέλος την ταυτότητά του…

Όλη η επικαιρότητα