Μεσσηνία Πολιτισμός

Κυπαρισσία: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Ακούστε το άρθρο

ΤΑ εγκαίνια της ανακαινισμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα του Επαγγελματικού Λυκείου Κυπαρισσίας από το Δήμο Τριφυλίας παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη. Αλγεινή εντύπωση που αγγίζει τα όρια της γκάφας αποτέλεσε η απουσία αναφοράς της Δημοτικής αρχής τόσο για την ιστορία, την διαδρομή, την προσφορά δωρητών της Βιβλιοθήκης από τον πνευματικό κόσμο της ιστορικής πόλης που αποτελούσε πάγιο αίτημα τους για 7 χρόνια τουλάχιστον.

ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι η αίθουσα της βιβλιοθήκης αποτελεί πολιτισμό, φωτισμό, δύναμη, αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου που είναι η φιλαγνωσία με το βιβλίο που είναι περιφρονητέο για να προσθέσει ότι η προκοπή με την γνώση της δύναμης όπως αναφέρει ευαγγελική προκοπή αποτελεί το μήνυμα για όλους μας, εκτιμώντας ότι τέτοια έργα προάγουν τον τόπο μας σηματοδοτώντας τον πολιτισμό μας, ευχόμενος η μόρφωση που έχουμε από κάθε άλλη φορά ανάγκη να είναι κοντά μας ενώ ευχαρίστησε τους μαθητές που ήταν παρών στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας ανέφερε απευθυνόμενους στους μαθητές ότι το μόνο γεγονός που δεν θα σας ακυρώσει και δεν θα σας εγκαταλείψει πότε είναι η απόκτηση της γνώσης με την προυπόθεση ότι μπορεί να την έχει ο καθένας χωρίς να την στερεί από κάποιον άλλον καθώς αυτή η εποχή έχει αφήσει πολλές εκκρεμότητες. Υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα της βιβλιοθήκης είναι να απαιτεί συνεχή εμπλουτισμό, επισκεψιμότητα, ζωντάνια λέγοντας ότι μπορεί να γίνει χώρος συνάντησης, δημιουργίας, σκέψεων, ονείρων καθώς η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη.

Αμέσως μετά κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων παρουσία Δημάρχου και Μητροπολίτη, ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Μερκούρης, Π. Τσίγγανος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γ. Φιλντίσης, ο διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας Δημήτρης Δράκος που φιλοξενείται η βιβλιοθήκη, του ΓΕΛ Κυπαρισσίας κ. Αντωνόπουλος, των Δημοτικών σχολείων, ο Πρόεδρος των Ιστορικών συγγραφέων Ελλάδος κ. Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αβδάλας, φορείς και πλήθος μαθητών.

Η ΛΕΙΨΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η Δημοτική βιβλιοθήκη είχε ιδρυθεί από την εποχή του Δήμου Κυπαρισσίας με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου κ. Τσάκου, τον εμπλουτισμό της έκανε ο πρώην Δήμαρχος Ηλίας Τσίγγανος με την δωρεά Κυπαρίσσιων. Η Δημοτική αρχή λησμόνησε ότι ήταν Νομικό πρόσωπο των τότε Δήμων, λησμόνησε να αναφερθεί στο τελευταίο Δ.Σ. της Δημοτικής βιβλιοθήκης (που ήταν οι κ. Δημ. Στρατικόπουλος, Θαν. Πετρόπουλος και ως πολίτης ο εκπαιδευτικός Τέλης Γκιουλής), αλλά κυρίως ξέχασε τόσο τους δωρητές, τα ποσά που διατέθηκαν για την επέκτασή της καθώς τα βιβλία ήταν σε χαρτόκουτα από το 2012 περίπου, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στην σύλληψη της ιδέας από τους ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών που για χρόνια πίεζαν στην δημιουργία της. Φυσικά το μεγάλο ατόπημα ήταν ότι ποτέ δεν αξιοποιήθηκε το κτίριο της Ε.Τ.Ε. που μένει εγκαταλειμμένο.

Όλη η επικαιρότητα