Κύπρος

Κυπριακή ΑΟΖ: Εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον «Πορθητή»

Ακούστε το άρθρο

Τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» (σ.σ. Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύει ζητά το «Ράδιο Κύπρος» με το μήνυμά του, προειδοποιώντας παράλληλα για σύλληψη όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του μέσω της κυπριακής ΑΟΖ μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Το μήνυμα του «Ράδιο Κύπρος», που είναι η συχνότητα μέσω της οποίας δίνονται πληροφορίες και οδηγίες προς ναυτιλομένους, δημοσιοποίησε το ΚΥΠΕ.

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους.

«Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», καταλήγει το μήνυμα.

Ανησυχία από την Ε.Ε. – Η ανακοίνωση της Μογκερίνι

Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική πολιτικήΦεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία, εκ μέρους της Ε.Ε.

Υπενθυμίζοντας ότι, τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κ. Μογκερίνι κάλεσε την Άγκυρα:

Επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

ΥΠΕΞ: Σταματήστε άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έστειλε ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα στη γείτονα. 

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», ανέφερε με ανακοίνωσή του.

Αίγυπτος: Μείνετε έξω από την ΑΟΖ της Κύπρου

Ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτηρίζει και το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζει δραστηριότητες της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα