Κύπρος

Κύπρος: Καθαίρεσαν τον ιερέα που κακοποιούσε την Έλενα Φραντζή

Την καθαίρεση του ιερέα που για χρόνια κακοποιούσε την Έλενα Φραντζή, η οποία τελικά δεν άντεξε τον πόνο και έβαλε τέλος στη ζωή της μην έχοντας βρει δικαίωση για όσο είχε καταγγείλει ήδη απ’ την ηλικία των 10 ετών, αποφάσισε σήμερα ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος της Κυπριακής Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Ιεράς Συνόδου ότι κατέθεσε υπόμνημα διαμαρτυρίας για την αντικανονική δημοσίευση των πρακτικών της Ιεράς Συνόδου υποστηρίζοντας ότι έγινε μέσα από τη Σύνοδο και είχε ως στόχο να πληγεί το πρόσωπό του.

«Εγώ είχα δηλώσει για τον συγκεκριμένο κληρικό θα πρέπει να μελετήσουμε τους ιερούς κανόνες για να δούμε τι πρέπει να γίνει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μία αρνητική εικόνα για το πρόσωπό μου».

Όπως ανέφερε, «σήμερα συνήλθε το πενταμελές συνοδικό δικαστήριο, και πήρε την απόφαση της καθαίρεσης».

Για τον ιερέα στην Πάφο, π. Νικόλαο Χρίστου, εκ Παχυάμμου, που κατηγορείται για μοιχεία θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία η οποία προβλέπει ανάκριση και σύνταξη κατηγορητηρίου το οποίο ακολούθως θα υποβληθεί στο πενταμελές συνοδικό δικαστήριο. Τα σχετικά πορίσματα της Ανακριτικής Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Απριλίου.

Ο εφιάλτης που κατέληξε σε θάνατο

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, όταν η γιαγιά της Έλενας δολοφονήθηκε από τον παππού της μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στον ψυχικό τους κόσμο. Αργότερα, ένα από τα παιδιά της οικογένειας, απέκτησε μία κόρη, tην Έλενα.

Από μικρή ηλικία η Έλενα δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Ο θετός της πατέρας, ιερέας σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών η Έλενα κατήγγειλε το περιστατικό στο Γραφείο Ευημερίας, ωστόσο κανείς δεν την πίστεψε. Ο φάκελός της μάλιστα χάθηκε!

Το μαρτύριο της νεαρής κοπέλας συνεχίστηκε για μερικά χρόνια ακόμη, όταν στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να μιλήσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα.

Το δικαστήριο με απόφασή του, καταδίκασε τον ιερέα σε μόλις δύο χρόνια φυλάκιση, απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού, ενώ η θετή της μητέρα δεν κατηγορήθηκε. Το διάστημα εκείνο, την Έλενα παρακολουθούσε ψυχολόγος, ενώ η νεαρή κοπέλα σπούδαζε κοινωνική λειτουργός.

Με τη λήξη της ποινής του ο ιερέας επέστρεψε στα καθήκοντά του, κάτι που προκάλεσε τον συγκλονισμό της Έλενας, η οποία παράτησε τις σπουδές της. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η νεαρή κοπέλα ζούσε με επίδομα που λάμβανε από το κράτος, όμως πλέον, τα ψυχικά της τραύματα από τις κακουχίες που είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια, ήταν περισσότερο από εμφανή. Την περασμένη Παρασκευή 23 Μαρτίου η Έλενα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στη λεωφόρο Τσερίου.

Δείτε ακόμη:

Αυτοκτονία Έλενας Φραντζή: Λύνουν τη σιωπή τους Ιερέας και Πρεσβυτέρα [ΒΙΝΤΕΟ]

Πηγή: news247, philenews

Όλη η επικαιρότητα