Κύπρος

Κύπρος προς Άιντε: Η Τουρκία οδήγησε στο αδιέξοδο του Κραν Μοντανά

Ακούστε το άρθρο

Ο λόγος που δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα στη διάσκεψη για την Κύπρο «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα», σημείωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ τη συνέντευξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε.

«Η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων, της ύπαρξης παρεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο και της θέσης της Άγκυρας για μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί ήταν οι αιτίες που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά».

Ο κύπριος εκπρόσωπος επισήμανε την υιοθέτηση της θέσης της Λευκωσίας και της Αθήνας από τον κ . Άιντε σε σχέση με το ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό που να προβλέπει εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο από την όποια τρίτη χώρα.

«Την ίδια στιγμή, κάποιες αναφορές του κ. Άιντε στη συνέντευξή του και ειδικότερα για τα διαδραματισθέντα στο δείπνο της 6ης Ιουλίου και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν αυτό που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημόσια έχει επισημάνει, ότι δυστυχώς ο κ. Άιντε σε πολλές των περιπτώσεων πίστευε ότι συμβαίνει αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβαθμίζει ουσιαστικές διαφωνίες που προέκυπταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολίασε στις δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όπως για εμάς, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι ώρα περισυλλογής, αποτίμησης και ανασυγκρότησης, ορθό και λογικό είναι «να αποτελέσει και ώρα αυτοκριτικής και για τον ίδιον τον κ. Άιντε, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία προσδοκιών και συνέτεινε στην προετοιμασία ή απουσία επαρκούς προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού» κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωση του τονίζει ότι η κοινή θέσης Λευκωσίας και Αθηνών στο θέμα της ασφάλειας και Εγγυήσεων συνοψίζεται σε:

  • Κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας από την πρώτη μέρα της λύσης
  • Κανένα επεμβατικό δικαίωμα στην Κύπρο από τρίτο κράτος από την πρώτη μέρα της λύσης
  • Χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Σχολιάζοντας επικρίσεις μερίδας της αντιπολίτευσης ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι, λόγω έλλειψης επιχειρημάτων και εναλλακτικών συγκεκριμένων προτάσεων, «με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων και τη δημιουργία εντυπώσεων, ορισμένοι οδηγούνται αβασάνιστα σε ερμηνείες και δηλώσεις, που δύναται να ενισχύουν την τουρκική επιχειρηματολογία». Καταλήγοντας αναφέρει: «Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, βάζοντας το καλό του τόπου πάνω από τις πρόσκαιρες προεκλογικές επιδιώξεις και την εσωτερική κατανάλωση».

Όλη η επικαιρότητα