Κόσμος

Κύπρος: Σοκ προκαλεί ο ξυλοδαρμός κρατουμένου στην Πόλη Χρυσοχούς (VIDEO)

sok_prokalei_o_xylodarmos_kratoymenoy_stin_poli_hrysohoys.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο δύο αστυνομικοί ξυλοκοπούν άγρια έναν νεαρό κρατούμενο, ο οποίος είχε τραυματίσει με μαχαίρι έναν συνάδελφό τους, συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα την Κύπρο. Το περιστατικό είχε συμβεί τον Φεβρουάριο του 2014, στα αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς και το δεκάλεπτο βίντεο δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο θα κατηγορηθούν για διάπραξη ποινικών αδικημάτων οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στον ξυλοδαρμό και ο φάκελος θα σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για να διαβιβαστεί στην εισαγγελία της Αστυνομίας για να προχωρήσει σε ποινική δίωξη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέας Σπυριδάκης.


Σημειώνοντας πως αυτό χρειάζεται να γίνει για να καταστεί δυνατόν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο αστυνομικοί, ο κ. Σπυριδάκης πρόσθεσε πως «αυτό θα μπορούσε να γίνει από την αρχή από την Αρχή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή την ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά δεν έγινε», αποδίδοντας το γεγονός αυτό σε «αμέλεια» χωρίς ωστόσο να βλέπει κάτι το «ηθελημένο».

Επικαλούμενος ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι οι δύο αστυνομικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός Κύπρου. “Έχουν δοθεί οδηγίες στον ποινικό ανακριτή να κατηγορήσει σήμερα τους αστυνομικούς για διάπραξη ποινικών αδικημάτων και να λάβει συμπληρωματικές καταθέσεις από τους ίδιους προκειμένου να προχωρήσει η ποινική διαδικασία”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι “ο ποινικός ανακριτής της υπόθεσης στην έκθεση που υπέβαλε στην Αρχή διαπίστωνε τη διάπραξη ποινικού αδικήματος και εισηγείτο την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων αστυνομικών και την πειθαρχική δίωξη πέντε άλλων”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπυριδάκης παραδέχτηκε ότι “φαίνεται ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση” στη διερεύνηση του περιστατικού από την Ανεξάρτητη Αρχή, αποδίδοντας την στο τεράστιο σε όγκο μαρτυρικό υλικό που είχε να μελετήσει η Αρχή σε σχέση με την υπόθεση αυτή αλλά και στο μεγάλο αριθμό των υποθέσεων που έχει ενώπιον της η Αρχή και οι οποίες ξεπερνούν τις 250. “Είναι αυτό που είπε και ο Γενικός Εισαγγελέας χθες ότι δυστυχώς είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες” πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι “ετοιμάζεται το κατηγορητήριο και θα σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διατύπωση των κατηγοριών για τα συγκεκριμένα αδικήματα και στη ποινική δίωξη των αστυνομικών. Θα σταλεί και στην εισαγγελία της Αστυνομίας για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί”.

Ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι το συγκεκριμένο βίντεο βρέθηκε στα χέρια της Αρχής μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τον ποινικό ανακριτή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παρόμοια βίντεο και για άλλες περιπτώσεις κακοποίησης “όχι όμως αυτής της έντασης”.

“Είναι μια πολύ δυσάρεστη και τραγική υπόθεση που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και την κυπριακή κοινωνία”, είπε.

«Δεν απειλείτο η ζωή των αστυνομικών»

Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συνδέσμου Αστυνομίας ότι ο παραπονούμενος είχε προηγουμένως μαχαιρώσει αστυνομικό, ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι “ο κρατούμενος ήταν στο έδαφος και τον χτυπούσαν ανελέητα” και πως “δεν απειλέιτο η ζωή των δύο αστυνομικών” χαρακτηρίζοντας τη δήλωση ως “εκτός τόπου και χρόνου”.

Διερωτήθηκε ταυτόχρονα εάν ο ξυλοδαρμός και η κακοποίηση του πολίτη μέχρι θανάτου ήταν μια εκδικητική πράξη και μια πράξη αντιποίνων, καλώντας τον Πρόεδρο του Συνδέσμου να υπερασπιστεί τα μέλη του “αλλά εκεί που θα πρέπει να πει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη να το πράττει”.

Κληρίδης: Αποδεκτό ως τεκμήριο το βίντεο ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς

Το βίντεο με τον ξυλοδαρμό πολίτη σε αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς από δύο αστυνομικούς γίνεται αποδεκτό από το δικαστήριο ως τεκμήριο, μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σχολιάζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο φάκελος της υπόθεσης με το πόρισμα της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας διαβιβάστηκε στη Γενική Εισαγγελία στις 19 Μαΐου του 2015, σημειώνοντας ότι το πόρισμα, ομολογουμένως, διαπίστωνε τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και εισηγείτο την ποινική δίωξη των δύο αστυνομικών.

Στις 26 Ιουνίου, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, και αφού μελετήθηκε το περιεχόμενο του πορίσματος, ακολούθως δόθηκαν οδηγίες για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των αστυνομικών, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως το θύμα του ξυλοδαρμού είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο σε 18 μήνες φυλακή με αναστολή για επίθεση και τραυματισμό αστυνομικού.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, το βίντεο θα κατατεθεί ως τεκμήριο στο δικαστήριο το οποίο γίνεται αποδεκτό μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας με αφορμή την υπόθεση του ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών στη Λευκωσία το 2005 από αστυνομικούς.

Το βίντεο έχει ήδη γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο στην ποινική υπόθεση εναντίον του θύματος ως κατηγορουμένου, κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα