Κύπρος

Κύπρος: Θάνατος βρέφους στην Πάφο – Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον πατέρα

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσήχθησαν σήμερα οι γονείς του τρίμηνου βρέφους που έχασε την μάχη για τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες. Το Δικαστήριο διέταξε την εξαήμερη κράτηση των δυο γονιών που έχουν ακόμη δύο παιδιά, ηλικίας 2 και 3 ετών.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου ανέφερε πως δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης δηλαδή αν τα δύο πρόσωπα είναι ένοχα ή αθώα, αλλά αν δικαιολογείται το αίτημα της Αστυνομίας για την προσωποκράτησης τους προς διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Σε γραπτή του κατάθεση ο εξεταστής της υπόθεσης υπαστυνόμος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Μιχάλης Νικολάου ανέφερε πως η σύλληψη των γονιών του βρέφους, με καταγωγή από την Ρουμανία, αμφότεροι ηλικίας 29 ετών, έγινε μετά το πόρισμα των ιατροδικαστών που διενήργησαν νεκροτομή επί της σορού του βρέφους.

Μεταξύ άλλων οι ιατροδικαστές ανέφεραν ότι ο θάνατος προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση, προσθέτοντας πως η βαρύτητα της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη το βρέφος δεν είναι συμβατή με πτώση από καναπέ ύψους 70 εκατοστών. Τέτοια κάκωση, σημείωσαν οι ιατροδικαστές, προκαλείται από πτώση από μεγαλύτερο ύψος.

Επιπρόσθετα οι ανακριτικές αρχές, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, εξασφάλισαν μαρτυρία από φιλικό πρόσωπο του περιβάλλοντος του νεαρού ζευγαριού ότι οι γονείς του τρίμηνου βρέφους ήταν νευρικοί, άφηναν τα παιδάκια τους πεινασμένα και λερωμένα και ο πατέρας μάλιστα κατανάλωνε αλκοόλ. Εναντίον τους έγινε καταγγελία στις 16 του περασμένου Μαϊου και ενημερώθηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους.

Όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, ο πατέρας του βρέφους στην κατάθεση του δεν παραδέχτηκε ότι προκάλεσε το θάνατο του παιδιού του και ανέφερε στην Αστυνομία ότι στις 17.2.2018 βρισκόταν στο σπίτι όταν σε κάποια στιγμή άκουσε θόρυβο. Στην συνέχεια μεταβαίνοντας στο υπνοδωμάτιο εντόπισε το βρέφος να βρίσκεται στο πάτωμα μελανιασμένο και με ελαφρώς φουσκωμένο μέτωπο.

Το παιδάκι μετά την πτώση του έκανε δύο φορές εμετούς και την 3η μέρα της πτώσης του έβγαζε γάλα από την μύτη του, με αποτέλεσμα ο πατέρας του όπως ανέφερε ο ίδιος, άρχισε να φωνάζει όταν το είδε σε τέτοια κατάσταση, και στη συνέχεια γείτονας ομοεθνής του και κουμπάρος του που τον άκουσε τον μετέφερε στο νοσοκομείο με το παιδί του.

Εξάλλου στην κατάθεση της η μητέρα του τρίμηνου βρέφους ανέφερε στις ανακριτικές αρχές ότι αρχικά το παιδί τους δεν το μετέφεραν στο νοσοκομείο επειδή ήταν ήσυχο, έπαιζε με τα αδέρφια του και ξυπνούσε κατά την διάρκεια της νύχτας μόνο όταν πεινούσε.

Η σύζυγος του στην κατάθεση της επιβεβαίωσε ότι το μωρό έπεσε από τον καναπέ στις 17 Φεβρουαρίου και ενώ η ίδια απουσίαζε στην εργασία της. Όταν ζήτησε από τον σύζυγο της να μεταφέρουν το μωρό στο νοσοκομείο αυτός αρνήθηκε, γιατί φοβόταν ότι θα τους αφαιρούσαν την κηδεμονία των παιδιών, όπως είπε.

Η 29χρονη στην κατάθεσή της ανέφερε ακόμη ότι ο σύντροφος της, εδώ και έξι χρόνια που διαμένουν στην επαρχία Πάφου, ήταν βίαιος, επιθετικός, και νευρικός, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ταρακουνούσε το τρίμηνο βρέφος και το πετούσε με βία στην κούνια του. Ανέφερε ακόμη πως σε κάποιες φορές δεν ήθελε το βρέφος γιατί αυτό τον ενοχλούσε όταν έπαιζε παιχνίδια στη τηλεόραση.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε πως το ανακριτικό έργο βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Μέχρι στιγμής ανέφερε έχουν ληφθεί 9 καταθέσεις ενώ υπολείπονται άλλες 40 καταθέσεις που πρέπει να ληφθούν από το φιλικό, οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων και το επαγγελματικό περιβάλλον της γυναίκας, αφού ο σύντροφός της δεν εργάζονταν.

Στο αίτημα της 8ήμερης κράτησης της Αστυνομίας έφερε ένσταση ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους , δικηγόρος Σάββας Ζαννούπας. Το Δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα προκειμένου να ανακοινώσει τις ημέρες προσωποκράτησης του ζεύγους. Ακολούθως ανακοίνωσε την εξαήμερη προσωποκράτηση τους.

Σημειώνεται πως τα άλλα δύο παιδιά του ζεύγους τα ανέλαβαν λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας.

Τους ισχυρισμούς που έδωσαν οι γονείς του τρίμηνου βρέφους για τον θάνατό του

Η Αστυνομία διερευνά τους ισχυρισμούς που έδωσαν οι γονείς του τρίμηνου βρέφους για το θάνατο του, σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου Νίκο Τσαπή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπή, όταν η Αστυνομία Πάφου συμπληρώσει τις εξετάσεις σχετικά με το θάνατο του τρίμηνου βρέφους και ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο ο φάκελος θα παρουσιαστεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για περαιτέρω οδηγίες .

Ο κ. Τσαπής δήλωσε πως τα δύο πρόσωπα που συνελήφθηκαν σχετικά με το θάνατο του βρέφους παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου και εναντίον τους εκδόθηκε διάταγμα προσωποκράτησης για περίοδο 6 ημερών.

Η Αστυνομία διερευνά υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Οι δύο ύποπτοι ηλικίας 29 ετών συνέχισε, “ έχουν ανακριθεί, έχουν προβάλει κάποιους ισχυρισμούς τους οποίους διερευνά η Αστυνομία”.
Πρόσθεσε μάλιστα πως οι δύο ιατροδικαστές που διενήργησαν την νενομισμένη νεκροψία αποφάνθηκαν ότι τα αίτια θανάτου του βρέφους είναι βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Ο κ. Τσαπής ανέφερε πως “ με βάση αυτή την μαρτυρία η Αστυνομία συμπληρώνει τις εξετάσεις της και όταν ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο αναμένει το φάκελο να παρουσιαστεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για περαιτέρω οδηγίες”.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως οι δύο ύποπτοι έχουν δώσει ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνούνται από την Αστυνομία.

Πηγή: newsit.com.cy

Όλη η επικαιρότητα