Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή: Από 1η Ιανουαρίου 2023 καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι συντάξεις

«Από 1η Ιανουαρίου του 2023 καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι συντάξεις, μετά από 12 χρόνια» προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακούστε το άρθρο

«Από 1η Ιανουαρίου του 2023 καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι συντάξεις, μετά από 12 χρόνια» προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που γίνεται ύστερα από αίτημα του, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

«Κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας γιατί όλες αφορούν τον πολίτη» υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ είχε σημειώσει πως προκάλεσε τη σημερινή συζήτηση διότι αύριο συμπληρώνονται 3 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και είναι μία ευκαιρία απολογισμού και προγραμματισμού. 

Σημειώνεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρια χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.

«Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα, ανήκει στα κράτη με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη, από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν τον δανεισμό της στο ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας πλέον την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας» σημείωσε ενώ χαρακτήρισε «Εθνική επιτυχία» τα όσα έχει πετύχει η Ελλάδα κυρίως όπως ανέφερε «γιατί τα παραπάνω δεν ήταν ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολα γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις. Όμως όλες αυτές οι περιπτώσεις έγιναν με τον τρόπο τους ευκαιρίες…».

«Ο κυβερνητικός προγραμματισμός αφορά τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο. Αυτούς αφορούν και τα παράλληλα μέτρα που λαμβάνονται στο οικονομικό επίπεδο, πχ αύξηση αφορολόγητου, μείωσε ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφορών, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε επαγγελματίες και τα έκτακτα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους» πρόσθεσε ακόμη και υπογράμμισε πως «στόχος μας από το 2019 να αναταχθεί γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις, πολλές δουλειές και καλύτερους μισθούς».

«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός

Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης, τΕΤΆΡΤΗ 6 ιΟΥΛΊΟΥ 2022.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σημαίνει ότι μετά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και φθάνουν τα 676 ευρώ το χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα.

Παραδείγματα:

  • Για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα
  • Για εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα
  • Για εισόδημα 16.000 ευρώ η 1.333 ευρώ το μήνα η ελάφρυνση ανέρχεται σε 88 ευρώ το χρόνο η 7,33 ευρώ το μήνα
  • Για εισόδημα 17.000 ευρώ η 1.466 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 110 ευρώ το χρόνο η 9,1 ευρώ το μήνα
  • Για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος είναι 132 ευρώ η 11 ευρώ το μήνα
  • Για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος είναι 176 ευρώ το χρόνο η 14,6 ευρώ το μήνα

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα