WEB tv Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης για Πατρών – Πύργου: Βέβαιος ότι ολόκληρος ο δρόμος θα παραδοθεί στις αρχές του 25′

Το εργοτάξιο όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες για την εθνική οδό Πάτρα - Πύργος και το φράγμα Πείρου - Παραπείρου επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακούστε το άρθρο

Το εργοτάξιο όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες για την εθνική οδό Πάτρα – Πύργος και το φράγμα Πείρου – Παραπείρου επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αχαΐα, ενώ νωρίτερα παρέστη στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του σιδηροδρομικού άξονα Ροδοδάφνη – Ρίο, που ουσιαστικά διασφαλίζει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του Ρίου, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειών για την ανάπτυξη νέας, ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης ανάμεσα στην Αθήνα και στο λιμάνι της Πάτρας.

«Πραγματικά θεωρώ ότι είναι ένα έργο το οποίο θα αλλάξει την όψη όλης της Δυτικής Ελλάδας, θα καταστήσει την Πάτρα πραγματική πύλη εισόδου για όλη τη χώρα και θα επιτρέψει βέβαια και την ασφαλή επικοινωνία της Πάτρας με την Αθήνα, αλλά και τη δυνατότητα ουσιαστικά το δίκτυο αυτό να χρησιμοποιηθεί ως ένας εν δυνάμει προαστιακός σιδηρόδρομος, να καλύψει όλες τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης, στη σήραγγα «Παναγοπούλας».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στο φράγμα Πείρου – Παραπείρου, που αποτελεί σημαντικό έργο για την ύδρευση της Πάτρας με πόσιμο νερό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη λειτουργία του φίλτρου άμμου, για διαδικασίες καθαρισμού του νερού. Τρίτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το εργοτάξιο του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, στο σημείο όπου κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος κόμβος, της Αχαγιάς.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομό Αχαΐας, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών κι ότι αυτή τη στιγμή, με βάση την πρόοδο που έχει γίνει, το πρώτο σκέλος του αυτοκινητόδρομου αναμένεται να παραδοθεί τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τον σχεδιασμό που έχει γίνει, ο οποίος προβλέπει την κατασκευή νέου, σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου μήκους περίπου 75 χιλιομέτρων προς τον Πύργο, εκ των οποίων τα 62 χλμ. θα γίνουν με βάση νέα χάραξη, αλλά και για παρεμβάσεις που θα γίνουν για την οδική ασφάλεια. «Βρήκαμε μία κατακερματισμένη εργολαβία, ένα έργο ουσιαστικά στα πρόθυρα της ευρωπαϊκής απένταξης, ένα έργο το οποίο εντάχθηκε σε ραδιουργίες της προηγούμενης κυβέρνησης, με διαπλεκόμενους εργολάβους. Κι όμως, με πολύ συστηματική δουλειά, με προσωπική ανάμειξη στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, το έργο αυτό υλοποιείται.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομό Αχαΐας, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στο κομμάτι αυτό το οποίο επισκέφθηκα μόλις τώρα -το οποίο αφορά περισσότερο εσάς, το πρώτο κομμάτι του δρόμου- είμαστε τρεις μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Και είμαστε πια βέβαιοι ότι όλος ο δρόμος θα παραδοθεί στις αρχές του 2025, ώστε να κλείσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή για την ευρύτερη περιοχή σας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε με κατοίκους στην Κάτω Αχαΐα.

«Μία απλή σύγκριση»

Συνομιλώντας με τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι πάντα να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και να αγωνίζεται για τη στήριξη της κοινωνίας και την πρόοδο.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομό Αχαΐας, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Συχνά συνομιλώ με ομολόγους μου Πρωθυπουργούς, Προέδρους άλλων χωρών και μου διηγούνται τις περιπέτειές τους στα πλαίσια πολυκομματικών κυβερνήσεων που αναγκάζονται να σχηματίσουν. Για εμάς, η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας και μεγάλων δυσκολιών για τη χώρα. Θέλουμε τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη στη δεύτερη κάλπη, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και να οδηγούμε το σκάφος της χώρας με ασφάλεια μέσα σε αυτά τα ταραγμένα νερά στα οποία πορευόμαστε. Όμως η πρώτη δοκιμασία είναι η πρώτη εθνική κάλπη», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την αναχώρησή του από την Κάτω Αχαΐα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομό Αχαΐας, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συζήτηση με πολίτες νωρίτερα στο Ρίο

Nωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συζήτηση με πολίτες στο Αίγιο, που ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στην Αχαΐα.

Αναφερόμενος σε μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, στα ενεργειακά, στη δημιουργία του κοινωνικού κράτους και στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ειδικά κατά τη διάρκεια των επάλληλων και αλλεπάλληλων κρίσεων της τελευταίας τριετίας, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Τίποτα από αυτά που πετύχαμε μην τα θεωρείτε δεδομένα. Μια λάθος επιλογή, μπορεί να τα πάει όλα πίσω. Και επειδή οι εκλογές αυτές έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα δεν θέλω να μπλέκετε πρώτη και δεύτερη κάλπη. Μία είναι η κάλπη, εθνική κάλπη είναι και θα πάμε στην πρώτη Κυριακή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει τελικά εγγύηση σταθερότητας. Και η σταθερότητα σήμερα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, είναι προϋπόθεση για την πρόοδο της χώρας».

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομό Αχαΐας, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης.

«Θα βρεθεί τρόπος για το Φράγμα Πηνειού»

«Το αίτημα είναι δίκαιο και θα βρούμε τον τρόπο για να το ικανοποιήσουμε». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά που μόλις έχει θέσει το αίτημα άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ένα ακόμα ζήτημα που είχε θέσει στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι θα υλοποιηθεί το αίτημα για τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου με το αεροδρόμιο του Αράξου.

Μελέτη σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με την Αρχαία Ολυμπία

Στο εργοτάξιο της Πατρών- Πύργου στην Κάτω Αχαΐα, όπου κατασκευάζεται ένας από τους 8 κόμβους της Πατρών βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Με πολύ συστηματική εργασία και με προσωπική συμμετοχή στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, το έργο αυτό υλοποιείται. Στο τμήμα που μόλις επισκέφτηκα, η πρόοδος των κατασκευών είναι τρεις μήνες πριν από το χρονοδιάγραμμα. Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι ολόκληρος ο αυτοκινητόδρομος θα παραδοθεί στις αρχές του 2025, ώστε αυτή η μεγάλη πληγή για την ευρύτερη περιοχή να μπορέσει επιτέλους να κλείσει».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας, αναφέρθηκε στην εντολή που πήρε πρόσφατα η εταιρεία να εκπονήσει μελέτες σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με σημαντικές υποδομές της περιοχής, όπως το αεροδρόμιο του Αράξου και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Αρχαία Ολυμπία.

Όλη η επικαιρότητα