Ηλεία Περιβάλλον Πολιτική

Κυρώθηκε το 84,4% των δασικών χαρτών της Ηλείας – Ποιες αδικίες διορθώνονται

Ακούστε το άρθρο

Τη μερική κύρωση δασικών χαρτών και για την Ηλεία ανακοίνωσε χθες επίσημα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι είναι μια ημέρα-ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς επιλύει ένα πρόβλημα δεκαετιών. Σχετικά με τον νομό μας κυρώθηκε το 84,4% των αναρτημένων εκτάσεων, δηλαδή εκτάσεων για τις οποίες δεν είχαν υποβληθεί αιτήσεις εξαγορών η αντιρρήσεων, όπως αναφέρει το υπουργείο σχετικά. Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, βαίνουν προς κύρωση 873.213 μη δασικά στρέμματα (ΑΑ, ΠΑ), 930.864 δασικά στρέμματα (εκτός ΑΑ, ΠΑ). Σύμφωνα με τους υπολογισμόυς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναμένεται να κυρωθούν περίπου 1.804.076 από τη συνολική έκταση των αναρτημένων, που είναι 2.137.578 στρέμματα. Μέχρι στιγμής, έχει μείνει έκταση 399.155 στρεμμάτων εκτός ανάρτησης, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν 8.542 αντιρρήσεις.

Μάλιστα ο κ. Φάμελος έκανε ειδική αναφορά στην Ηλεία, λέγοντας ότι το 13,02% της έκτασης του νομού Ηλείας είναι η κατηγορία που ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ «Άλλη χρήση». «Δηλαδή, πιθανά οι περισσότεροι την καταλαβαίνουν ως αγροτική. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εδώ και δέκα χρόνια υπήρχε μια σοβαρότατη υστέρηση και αδικία στην περιοχή της Ηλείας αγρότες καλλιεργούσαν νομίμως και πιθανά αμφισβητούνταν και η επιδότησή τους μέσα σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραμμα ως αναδασωτέες, αλλά κανείς δεν είχε εφαρμόσει ένα προς ένα στα αγροτεμάχια την εξέταση αν πριν την πυρκαγιά ήταν νόμιμα αγροτική ή όχι η έκταση. Και εξετάστηκαν τώρα και λύθηκαν τώρα ζητήματα ακόμη και από τις πυρκαγιές του ’17 της Ηλείας», είπε ο κ. Φάμελος και πρόσθεσε ότι στην Ηλεία ένα  ποσοστό της έκτασης σχεδόν 2% είναι στην κατηγορία «Εξαγορά ή αλλαγή χρήσης», δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη είτε ιδιωτικού χαρακτήρα είτε δημόσιου χαρακτήρα δασική έκταση εν γένει.

«Έπρεπε να μπουν στη διαδικασία της αλλαγής χρήσης και της εξαγοράς με τις 100 δόσεις κι όλα αυτά που είπαμε. Δηλαδή σε ένα ποσοστό 2% της έκτασης που στο αγροτικό εισόδημα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο, αν φανταστείτε ότι μέσο όρο μόνο το 33% είναι το αγροτικό το μη δασικό, να καταλάβετε ότι το 2% του συνόλου ήταν πολύ μεγαλύτερο ως ποσοστό, ήταν υπό αμφισβήτηση η αγροτική καλλιέργεια και οι επιδοτήσεις» σημείωσε ο κ. Φάμελος.

Όλη η επικαιρότητα