Ελλάδα Κόσμος

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κάνουν έκκληση για τερματισμό της βίας στη Νικαράγουα

Ακούστε το άρθρο
Η κυβέρνηση και οργανώσεις της αντιπολίτευσης απηύθυναν την Παρασκευή κοινή έκκληση να τερματιστεί η βία στη Νικαράγουα, έπειτα από τις ταραχές των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι, κατά τη διάρκεια του διαλόγου τον οποίο συντόνισε η ιερά σύνοδος της καθολικής ιεραρχίας της χώρας, η οποία διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η ιερά σύνοδος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν επίσης να προσκληθούν ανεξάρτητοι παρατηρητές μιας οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να διεξαγάγουν έρευνα για τη βία.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής θα συστήσει μια «επιτροπή επαλήθευσης και ασφάλειας η οποία θα λάβει τη συνδρομή της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών), του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Καθολική Εκκλησία μάρτυρα και μεσολαβητή», δήλωσε ο επικεφαλής της ιεράς συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος Λεοπόλδο Μπρένες.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα απέρριπτε τη διενέργεια έρευνας από διεθνείς παρατηρητές για τα βίαια επεισόδια, ενώ οι διαδηλωτές που έχουν εξεγερθεί εναντίον του αρνούνταν να διαλύσουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει σε πολλούς οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας αυτών των αρνήσεων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την Παρασκευή, χιλιάδες πολίτες επέστρεψαν στις δουλειές τους έπειτα από την 24ωρη γενική απεργία που παρέλυσε τη χώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της αντιπολίτευσης να αναγκάσει την κυβέρνηση του Ορτέγα να αναδιπλωθεί.

Πάντως η κυβέρνηση δεν έδωσε απάντηση στο αίτημα της ιεράς συνόδου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος επανέλαβε μολαταύτα πως η κυβέρνησή του είναι δεσμευμένη στη δημοκρατία.

Οι κινητοποιήσεις εναντίον του 72χρονου άλλοτε ηγέτη της επανάστασης των Σαντινίστας, που άρχισαν με αφορμή ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, πήραν χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του. Ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, με τέσσερις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους την Πέμπτη, ανάμεσά τους έναν 15χρονο, από τις σφαίρες μονάδων καταστολής ταραχών και ομάδων φιλοκυβερνητικών ενόπλων εναντίον οδοφραγμάτων, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH).

Η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή αναθεώρησε τον απολογισμό των επεισοδίων σε 170 νεκρούς και 1.300 και πλέον τραυματίες. Η κυβέρνηση Ορτέγα κάνει επισήμως λόγο για περίπου σαράντα νεκρούς.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα