Πολιτική

Κυβέρνηση: Με το βλέμμα στις 20 Αυγούστου

Ακούστε το άρθρο

Οικονομία, οικονομία, οικονομία. Το Μαξίμου επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις εξελίξεις περί την οικονομία θεωρώντας ότι η έξοδος από το Μνημόνιο θα συνοδευτεί με αισθητή αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία.

Στην κυβέρνηση γίνεται μία στοχευμένη προσπάθεια να ξεπεραστεί το θέμα που δημιουργήθηκε στα μέσα της εβδομάδας από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και να μετατοπιστεί η συζήτηση στα ζητήματα της οικονομίας συσχετισμένα με πρωτοβουλίες υπέρ των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην Βουλή ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το δώρο που -όπως είπε- του έκανε, προκαλώντας την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν: “Ο Αλέξης Τσίπρας έχει το μυαλό του αποκλειστικά στραμμένο στην 20η Αυγούστου και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και οι διορθωτικές παρεμβάσεις υπέρ των πιο αδύναμων”.

Στο μεταξύ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ όπου μέσω ενός δεκαήμερου road show σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη θα επιδιώξει να πείσει επενδυτές για την επαναφορά της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία και για την αγορά ελληνικών ομολόγων όταν η χώρα αποφασίσει την επόμενη έξοδό της στις αγορές. Επί της ουσίας ανάλογη προσπάθεια έγινε από τον πρωθυπουργό όταν μίλησε σε εκδήλωση με εκπροσώπους επιχειρήσεων στο Σίτι του Λονδίνου.

Το Μαξίμου προετοιμάζεται ήδη για την πρωθυπουργική ομιλία στην ΔΕΘ όπου και θα γίνουν εξαγγελίες για μέτρα που θα ανακουφίσουν τους ασθενέστερους και αυτά σχετίζονται με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και φοροελαφρύνσεις. Συγχρόνως με υπουργική απόφαση θα γίνει η αύξηση στον κατώτατο μισθό ενώ θα υπάρξει και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτι που θα προκαλέσει και αυξήσεις στους μισθούς.

Όσο για τις συντάξεις και τις προβλεπόμενες περικοπές τους από 1/1/19 αυτό το θέμα όπως όλα δείχνουν απασχολεί εντόνως τον πρωθυπουργό που δεν κρύβει πλέον ότι υπάρχει στα σκαριά κυβερνητικός σχεδιασμός για την διαχείρισή του. Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ στην Βουλή είναι ενδεικτικά αφού τον κάλεσε να μην βιάζεται καθώς θα αναγκαστεί να πιει το πικρό ποτήρι (για τις συντάξεις) γουλιά γουλιά.

Στο Μαξίμου εμφανίζονται απόλυτα πεπεισμένοι πως ο Κ. Μητσοτάκης έθιξε το ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις στις συναντήσεις του με Μέρκελ και Σολτς ζητώντας από την Γερμανία να μην συναινέσει σε ενδεχόμενο αίτημα ακύρωσης του μέτρου από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανοίγει τα χαρτιά του απολύτως ως προς το θέμα αν και πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι μάλλον έχουν γίνει κάποιες πρώτες νύξεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους για την εφαρμογή του. Αναμένονται οι απαντήσεις.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα