Αρθρογραφία

«L’État, c’est moi» (Το κράτος είμαι εγώ) – Λουδοβίκος ο 14ος

*Γράφει ο δικηγόρος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πύργου «Μπορούμε», Στάθης Καννής
Ακούστε το άρθρο

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτύου μετά από πάρα πολύ καιρό,αποδειχθήκε για μια ακόμη φορά ότι ο κ.δήμαρχος έχει υπερβεί τα εσκαμμένα.Χαρακτήρισε επανειλημμένα το Δημοτικό Συμβούλιο «καφενείο», την Αντιπολίτευση «μπουλούκι», μίλησε απαξιωτικά στον Πρόεδρο του ΔΣ πολλάκις,του ζήτησε να παραιτηθεί,τον αποκάλεσε έκπτωτο κι επανέλαβε προς το πρόσωπό μου τις γνωστές ύβρεις. Το θέμα που πυροδότησε την έκρηξη του κ.δημάρχου είχε να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων του δήμου.

Ο κ.δήμαρχος στην προηγούμενη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου με πρόσχημα την εφημερία στο νοσοκομείο Πύργου, απείχε όπως και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, κατ’ εντολήν του προφανώς. Αντίθετα ήμασταν παρόντες όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης σε μια συζήτηση κόσμια και χωρίς αντιπαραθέσεις με γνώμονα το συμφέρον του δήμου και των δημοτών.Εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας όσον αφορά στην παραχώρηση των δημοτικών τελών σε ιδιώτη προκειμένου αυτός να αναλάβει την διαχείριση του ηλεκτροφωτισμού του δήμου για 12 χρόνια.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ στην αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού και της μείωσης του κόστους. Έχουμε κάνει την πρόταση αυτή από το 2020. Τον τρόπο εξετάζουμε και ζητάμε πλήρη στοιχεία και αιτιολογήσεις για το τι πρέπει να γίνει. Αν δηλαδή συμφέρει τον δήμο να προχωρήσει στο έργο αυτό με ιδιώτη ή μπορεί να το κάνει ο ίδιος με άλλο τρόπο (δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ίδιους πόρους). Ήδη, 100 Δήμοι για να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας έχουν ζητήσει δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση ο κ.δήμαρχος μαινόμενος κατά πάντων και συνεπικουρούμενος από τον αντιδήμαρχο κ.Αργυρόπουλο ήθελε να τινάξει στον αέρα το ΔΣ. Φώναζε συνέχεια πως η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι παράνομη, η συνεδρίαση είναι παράνομη, το ΔΣ είναι παράνομο.

Το πρόβλημα πια δεν είναι μόνο ποιά απόφαση θα παρθεί για τον ηλεκτροφωτισμό. Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Ο κ. δήμαρχος θεωρεί εαυτόν αλάθητο. Αν μπορούσε να καταργήσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να αποφασίζει μόνος του θα το έκανε ευχαρίστως. Όποιος έχει την υπομονή να παρακολουθήσει στο youtube και στην διεύθυνση ΚΑΝΑΛΙ ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ την συνεδρίαση, πιθανόν να αντιληφθεί τι καθεστώς επικρατεί εδώ και τρία χρόνια στην αίθουσα του ΔΣ.

Κύριε δήμαρχε,το πρόβλημα ξεκινά εκ των έσω όσο κι αν θέλετε να εκτοξεύετε ύβρεις προς την αντιπολίτευση. Χθες ηττηθήκατε στις ψηφοφορίες με 16-8 κι αυτό το γνωρίζατε ότι θα συμβεί. Έχετε χάσει ηγετικά στελέχη σας, βρήκατε απέναντί σας τον πρόεδρο του ΔΣ ο οποίος διατήρησε την ψυχραιμία του καθόλη την διάρκεια του συμβουλίου, είστε με την πλάτη στον τοίχο για πολλά θέματα και το ξέρετε πολύ καλά αυτό. Γι’ αυτό κι απείχατε από την προηγούμενη συνεδρίαση,γι’αυτό και στην χθεσινή ανακαλύψατε παντού εχθρούς.

Μας αποκαλέσατε «δυνάμεις του σκότους»….Συνεχώς κατηγορείτε όλους όσοι έχουν αντίθετη άποψη, όσοι δεν συμφωνούν με τα λόγια και τις πράξεις σας. Δεν είμαστε εχθροί της πόλης κ. Αντωνακόπουλε. Είμαστε δημότες της, ενεργοί πολίτες, εκλεγμένοι από 4.500 ανθρώπους αν δεν το θυμάστε και προσπαθούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι να κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί για τον τόπο μας.

Αν είχατε το θάρρος να πείτε σε κάποια πράγματα ότι μπορεί να έχετε κάνει και λάθος,ίσως τότε να είχαν προχωρήσει πολλά θέματα πολύ πιο γρήγορα προς όφελος των δημοτών. Αμφισβητήσαμε το έργο του 1.400.000 με τον τρόπο που θέλατε να το εκτελέσετε.Και μιλώντας απαξιωτικά για τις τοπικές εταιρίες ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν ένα τόσο μεγάλο έργο, με μια και μοναδική ικανή την αθηναϊκή, που τελικά τα μηχανήματα των τοπικών χρησιμοποιεί…Θεωρήσαμε κι ακόμη το υπερασπιζόμαστε πως θα έπρεπε να προχωρήσει με κανονικό διαγωνισμό και την ανάλογη έκπτωση κι όχι με απευθείας ανάθεση κι ελάχιστη έκπτωση.Αν δεν είχατε επιμείνει τόσο πολύ για τους δικούς σας λόγους,το έργο θα είχε εκτελεστεί σήμερα και δεν θα κατηγορούσατε εμάς για την καθυστέρηση.

Αν είχατε προσέξει καλύτερα το έργο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας,ίσως σήμερα να μην ήταν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη σε αυτή την άθλια κατάσταση.Βιαστήκατε να επιδείξετε έργο και το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να γκρεμίσετε όλο τον χώρο του μνημείου.Κι ήρθε το πρόβλημα με τον εργολάβο και τώρα είμαστε όμηροι όλοι σε αυτή την κατάσταση.

Κι αν για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού είχατε προχωρήσει από την πρώτη χρονιά τάχιστα και δεν ασχολείστε με άλλα πράγματα ήσσονος σημασίας,σήμερα πιθανόν να είχαμε σε όλο τον δήμο περισσότερο φως και οικονομία.Αντίθετα,κι ενώ είχατε την μελέτη από το δίκτυο του δήμου στα χέρια σας εδώ και πολύ καιρό,φτάσατε στον τελευταίο χρόνο της θητείας σας για να το προχωρήσετε.

Είναι πολλά τα θέματα κ.δήμαρχε για να τα αναφέρουμε όλα. Θα μιλήσουμε γι΄ αυτά σύντομα. Πριν λίγο καιρό γράψαμε πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» από τον Άμλετ δανεισμένη η φράση. Χθες καταλάβαμε πως τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό, τι είχαμε υποψιαστεί μερικούς μήνες μόλις από την ανάληψη των καθηκόντων σας.

Υπηρετούμε αυτό που αποφάσισε ο δημοκρατικός κόσμος,την αντιπολίτευση στον δήμο και την υποχρέωση να ελέγχουμε,να ρωτάμε και να μαθαίνουμε όπως και να συμφωνούμε εκεί που πρέπει. Από δω και πέρα και διανύοντας τον τελευταίο χρόνο της θητείας σας, ο κόσμος, οι δημότες του Πύργου και των δημοτικών διαμερισμάτων θα κρίνουν κι εσάς κι εμάς. Κι ενώ εμείς είμαστε ως παράταξη ενωμένη κι υπεύθυνη,καλό θα ήταν να δείτε τα του οίκου σας. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Και δεν φταίει η αντιπολίτευση γι’αυτό να ξέρετε…Καλό θα ήταν να διαβάσετε την ιστορία του Λουδοβίκου 14ου  της Γαλλίας,του επονομαζόμενου και βασιλια ‘Ηλιου….είναι διδακτική!

Όλη η επικαιρότητα