Ηλεία Πολιτική

Λ. Βαρουξής: «Αυτονόητες και οφειλόμενες στα ΑμΕΑ αλλαγές»

Τοποθέτηση του Υπεύθυνου Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης κρίσεων της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Βαρουξή
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη χώρα μας ένα στα είκοσι άτομα έχει κάποια αναπηρία. Μιλάμε δηλαδή για ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν πρέπει να λείπουν από την παραγωγική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας. Γιατί μια κοινωνία για να αναπτυχθεί χρειάζεται την δυναμική συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της.

Η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζει τα ΑΜΕΑ ως παθητικούς δέκτες υπηρεσιών επιδοματικής πολιτικής και με συνέπεια και σταθερότητα βρίσκεται στο πλευρό τους δίνοντας έμφαση σε πολιτικές που τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς, να μετακινούνται, να εργάζονται, να σπουδάζουν. Να μετέχουν δηλαδή σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής ισότιμα. Στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και θεσπίζονται μέτρα που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους όπως τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία και αντικαθιστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν για χρόνια τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Μέχρι πρότινος τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ήταν συνυφασμένα με την αγανάκτηση, τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων πιστοποίησης.

Πλέον, όλες οι διαδικασίες για την πιστοποίησή τους θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, με τον ασφαλισμένο να υποχρεούται να επισκεφθεί μόνο μία φορά τα ΚΕΠΑ, προκειμένου να εξεταστεί. Επίσης με την ενιαία ιατρική γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας διευκολύνεται κάθε διαδικασία λήψης παροχής που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία, ενώ η Εθνική Πύλη Αναπηρίας θα λειτουργήσει ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Μεταρρυθμίσεις όπως αυτή πραγματικά αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών για τους πολίτες με αναπηρίες είναι μια ακόμα προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας που έγινε πράξη. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα, ώστε οι άνθρωποι – που επί δεκαετίες αντιμετωπίζονταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας – να πάρουν την θέση που αξίζουν στην κοινωνία μας. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για να μπει ένα τέλος σε παθογένειες δεκαετιών.

Όλη η επικαιρότητα