Λ. Βαρουξής: «Χρειάζεται διεκδίκηση, χρειάζεται και ρεαλισμός»

Share

Η Ηλεία είναι ο μοναδικός νομός της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων που δεν θα έχει ΑΕΙ. Ίσως ο μοναδικός νομός και η μόνη πρωτεύουσα νομού της χώρας , που είναι εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος Γεγονός! Η Ηλεία, η Γη της Φλόγας, ο νομός που έχει την προίκα της Αρχαίας Ολυμπίας, της κοιτίδας των Ολυμπιακών αγώνων, της μήτρας του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, δεν υπάρχει στον Πανεπιστημιακό χάρτη.

Η «Μουσειολογία» ένα τμήμα που δικαιωματικά μας ανήκει, χάθηκε. Γεγονός! Η Ηλεία, ο νομός με τον κατ’ εξοχήν αγροτικό χαρακτήρα, έχασε και την Γεωπονία. Γεγονός! Άδικο; Φυσικά! Δεν πιστεύω πως υπάρχει Ηλείος που να αισθάνεται καλά με αυτά τα «γεγονότα». Όπως επίσης δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει πως και γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Που δεν έχει αναλογιστεί τα λάθη που κάναμε στις διεκδικήσεις μας. Που δεν γνωρίζει τις δικές μας παραλείψεις. Που δεν έχει κάνει την αυτοκριτική του. Κατά το παρελθόν, όπου έβριθαν τα κατόπιν ενεργειών μου, , γέμισε η χώρα με πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, μεταξύ αυτών και της Ηλείας. Τμήματα που εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε πως δεν είχαν καμία προοπτική να κρατηθούν στη ζωή, να πατήσουν στα πόδια τους. Τμήματα ,που δεν είχαν καθηγητές, δεν είχαν κατάλληλες εγκαταστάσεις που δεν προσέφεραν επαγγελματική αποκατάσταση. Κι ως εκ τούτου δεν ήταν ελκυστικά για τους υποψήφιους φοιτητές. (Θα μου πείτε δεν ήταν τα μόνα στην χώρα. Θα συμφωνήσω μαζί σας). Η πρακτική της εσπευσμένης ίδρυσης ενός νέου τμήματος, χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών είναι το βασικότερο πρόβλημα, το μεγαλύτερο σφάλμα, ωστόσο είναι ένα άλλο κεφάλαιο που δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Αντί να κάνουμε «μνημόσυνο» για τα …περασμένα «μεγαλεία», ας διδαχτούμε από τα λάθη κι ας σχεδιάσουμε το μέλλον της Ηλείας και την είσοδό της στον Πανεπιστημιακό χάρτη, αυτή τη φορά με γερές βάσεις και με προοπτική. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της αποκέντρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε ακαδημαϊκές μονάδες στην Ηλεία, που θα λειτουργούν ως πόλοι γνώσης και καινοτομίας και θα φέρνουν μια συνολική αναζωογόνηση στην περιοχή, διαμορφώνοντας μια δυναμική όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτιστική. Πιστεύω πως οφείλουμε μεθοδικά να δημιουργήσουμε τις υποδομές (εργαστήρια, εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη, φοιτητική εστία και εξασφάλιση της σίτισης) ώστε να διεκδικήσουμε κάτι που δικαιωματικά θα μας ανήκει, γιατί θα μπορούμε, όχι απλά να το φιλοξενήσουμε , αλλά να το εξελίξουμε και να το αναβαθμίσουμε. Ταιριάζει απόλυτα στο περιβάλλον της Ολυμπίας η ίδρυση μεταπτυχιακών τμημάτων σε θέματα αθλητισμού , πολιτισμού και φιλοσοφίας.

Μιας μεταπτυχιακής σχολής που να έχει παγκόσμια εμβέλεια, που θα ξεπεράσει και τα πανεπιστήμια, που θα απευθύνεται στο σύνολο των φοιτητών του κόσμου (δηλ. μεταπτυχιακή φιλοσοφία, φιλολογία, αρχαιολογία, αθλητική τεχνολογία, ψηφιοποίηση στον αθλητισμό, λειτουργία των μουσείων). Επίσης η δημιουργία στον νομό μας ενός κέντρου καινοτομίας στις αγροτικές καλλιέργειες (πχ. για βιοκαλλιέργειες , βιοκαύσιμα, γεωπονία και άλλες ενεργειακές καινοτομίες) . Και όπως προείπα, συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, ώστε να παρέχεται εκπαίδευση και εκμάθηση στους τομείς της γεωργίας και στον τουρισμό. Όλα αυτά πιστεύω ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και έχουμε κάθε δικαίωμα να τα διεκδικήσουμε.