Λ. Βαρουξής: Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα

Share

Με αφορμή την «Βραδιά των Άσσων» που διοργάνωσε η εφ. «Πατρίς», σκεφτόμουν το πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προαγωγή του αθλητισμού στον τόπο μας και πόσο αξίζουν την έμπρακτη στήριξή μας.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι πως τα μέλη των αθλητικών σωματείων του τόπου μας βιώνουν καθημερινά την αγωνία για το αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της δικής τους καθημερινότητας. Κάποιοι αγωνίζονται ακόμα και για τα αυτονόητα. Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε αυτόν τον τομέα. Πιστεύω πως δεν υπάρχει αθλητικό σωματείο και σύλλογος που να μην έχει πληγεί οικονομικά με άμεσο αντίκτυπο σε κάθε του δραστηριότητα. Η αλήθεια είναι πως η αθλητική μεταρρύθμιση στην χώρα μας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς έχει αλλάξει το τοπίο στον τομέα του αθλητισμού προς όφελος της αθλητικής οικογένειας, στηρίζοντας έμπρακτα και ουσιαστικά τους αθλητές και τις αθλήτριες. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του αθλητικού οικοδομήματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον αθλητισμό, που θα αφορά τις εγκαταστάσεις, τα αθλητικά προγράμματα και τα σωματεία, ενώ οι αθλητικοί οργανισμοί από την πλευρά τους θα πρέπει να επιδιώξουν τις συνεργασίες, τις χορηγίες και τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά και επενδυτικά προγράμματα, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά. Τα παιδιά, όλα τα παιδιά, είναι το μέλλον και σε αυτά οφείλουμε να επενδύσουμε. Άλλωστε όπως είπε ο αναβιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων Pierre de Coubertin: «αξία έχει η συμμετοχή, όχι η νίκη». Και ο αθλητισμός είναι το καλύτερο μέσο κοινωνικοποίησης και ένταξης, καθώς διαμορφώνει προσωπικότητες και χαρακτήρες, ενώ παράλληλα διδάσκει την ομαδικότητα και τον υγιή συναγωνισμό. Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, άσχετα με το αν διακρίνονται ή όχι, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση, σε αντίθεση με τα λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται τα τελευταία χρόνια. Ακράδαντα πιστεύω ότι ο νομός μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον τομέα τα επόμενα χρόνια με την «εξαγωγή» αθλητικών ταλέντων. Για αυτό είναι χρέος όλων μας να στηρίζουμε τον αθλητισμό και τους αθλητές μας εμπράκτως.