Αρθρογραφία Ηλεία Πολιτική

Λ. Βαρουξής: Πολιτική ουσίας με πρωταγωνιστές τους νέους

Γράφει ο Λευτέρης Βαρουξής
Ακούστε το άρθρο

Η γενιά μου και οι πιο νέοι σε ηλικία, παλέψαμε και παλεύουμε με αλλεπάλληλες κρίσεις. Μνημόνια, πανδημία και τώρα ενεργειακή κρίση.

Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση που βιώνει ο τόπος μας την τελευταία δεκαετία. Σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, καθώς μπήκαν σε μία αγορά εργασίας η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της.

Γι αυτό και θεωρώ κομβικό ζήτημα τη στήριξή τους.

Από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ακούσαμε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαγγέλλει ένα στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ με έμφαση στους νέους έως 39 ετών και τα νέα ζευγάρια.

Ένα πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, ώστε να διευκολύνονται στην απόφασή τους να κάνουν οικογένεια και να μη την μεταθέτουν λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας (είτε για καταβολή ενοικίων είτε για αγορά πρώτης κατοικίας).

Πριν από λίγο καιρό, διάβασα μια έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών που μένουν μαζί με τους γονείς τους. Μάλιστα, το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό ιδιαίτερα στις ηλικίες 25-34, αγγίζοντας το 67,2%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη! Όχι πως δεν το γνώριζα, καθώς έχω πολλούς γνωστούς και φίλους που αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους. Όταν όμως το βλέπεις γραμμένο επίσημα και διαπιστώνεις την έκταση του φαινομένου, είναι σοκαριστικό.

Πλέον, το αυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας ή τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά. Πλήττει και ζευγάρια των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα για να δικαιούνται κοινωνική κατοικία, αφετέρου όμως, αρκετά χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς.

Επιτρέψτε μου να επικαλεστώ και πάλι την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας τον περασμένο Μάιο, το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Η συγκρότηση και εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου για τη στεγαστική πολιτική των νέων ζευγαριών είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας και της καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος, το έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή κι όπως ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό, το 2023 θα ξεκινήσει να υλοποιείται η νέα στεγαστική πολιτική της, για την στήριξη των νέων ζευγαριών.

Στο πλαίσιο αυτό, μέτρα όπως η κατασκευή νέων κατοικιών σε ιδιόκτητα ή νέα οικόπεδα και η διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε εργαζομένους και ανέργους, η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, η χορήγηση αντίστοιχων δανείων για την επισκευή α΄ κατοικίας, η επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών θα αποβούν ιδιαίτερα επωφελή για τη στέγαση των νέων ζευγαριών.

Αποδεικνύεται με πράξεις πως η στήριξη της κυβέρνησης είναι δεδομένη και συνεχής. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες γίνονται πράξη. Η Κυβέρνηση νομοθετεί βάσει συγκεκριμένων πολιτικών, θεσπίζοντας τα κατάλληλα εργαλεία και εφόδια για πραγματική και ρεαλιστική στήριξη των νέων.

Οι νέοι είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας και αποτελούν την πιο ασφαλή επένδυση για το μέλλον.

Οι νέοι είναι το μέλλον. Είναι όμως και δυναμικό τμήμα του κοινωνικού παρόντος.

Αυτό το παρόν, το φτιάχνουμε μαζί

Οι νέοι δικαιούνται κίνητρα και ευκαιρίες. Και, πάνω απ’ όλα, δικαιούνται να νιώσουν ένα αίσθημα ασφάλειας.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση ενεργεί για αυτούς πολυεπίπεδα δίνοντας τους ουσιαστικά κίνητρα να μείνουν στη χώρα μας και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους.

Και γιατί όχι και να επαναπατριστούν και τα παιδιά που μετανάστευσαν προς αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης. (Οι μνήμες από την μεγάλη και μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό είναι ακόμη νωπές).

Αυτό δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους νέους. Είναι και όρος επιβίωσης και ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Όλη η επικαιρότητα