Ηλεία Πολιτική

Λ. Βαρουξής: Τον νου μας στην πρόληψη, τα κτίρια σκοτώνουν, όχι οι σεισμοί

Γράφει ο Λευτέρης Βαρουξής
Ακούστε το άρθρο

Γράφει ο Λευτέρης Βαρουξής*

Δύσκολη μέρα για τον Πύργο η σημερινή, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ημέρα που μία αλληλουχία έξι σεισμών σημάδεψαν την περιοχή.

Ήταν 26 Μαρτίου 1993, στις 14:10, όταν έξι σεισμικές δονήσεις κλόνισαν την περιοχή του Πύργου. Το εστιακό βάθος δεν υπερέβαινε τα 20 χιλιόμετρα και ο απολογισμός ήταν σοκαριστικός. Πιστεύω πως όσοι το ζήσαμε είναι αδύνατο να ξεχάσουμε. Η σεισμική δραστηριότητα άφησε πίσω της μία νεκρή, 16 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το νοσοκομείο, τα σχολεία και οι εκκλησίες όπως και δεκάδες νεοκλασικά κτίσματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των κτιρίων του Πύργου, υπέστησαν ζημιές με άμεσο οικονομικό κόστος στα 60 δισ. δραχμές (περίπου 18 εκατ. ευρώ!). Οι πρόσφατοι σεισμοί στην γείτονα χώρα μας τα θύμισαν όλα αυτά και μας… ταρακούνησαν. Ζούμε σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή, την οποία ο Εγκέλαδος επισκέπτεται αρκετά συχνά και αρκετά έως πολύ βίαια. Όποιο κτίριο κατασκευάστηκε μετά το έτος 1996 μπορούμε με σχετική σιγουριά να πούμε πως είναι ασφαλές, – πάντα όμως εντός λογικών πλαισίων σεισμικής έντασης – ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι εντός αυτού και γενικά έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα σε έναν νέο σεισμό.

Όσο πιο πίσω πάμε κατασκευαστικά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν αστοχίες, που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή και σε όλεθρο! Το ευτύχημα είναι ότι πλέον φαίνεται πως μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Προσωπικά έχω έρθει σε επαφή με αρμόδιους επιστήμονες και ειδικά με έμπειρους μηχανικούς και όλοι συμφωνούν στο εξής: ο προσεισμικός έλεγχος και η προληπτική αντισεισμική θωράκιση είναι το προαπαιτούμενο για την ασφάλεια των κατασκευών μας και είναι ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισης των σεισμικών φαινομένων. Γιατί ως γνωστόν δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, αλλά τα κτίρια στα οποία ζούμε και εργαζόμαστε!

Με λίγα λόγια η πρόληψη πάντα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους! Τα νέα που ήρθαν από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι θετικά, αφού ξεκινά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων. Στο επίκεντρο των ελέγχων τίθενται τα δημόσια κτήρια, με προτεραιότητα στα σχολεία και στα νοσοκομεία, με τον πρωτοβάθμιο έλεγχο να είναι υποχρεωτικός, ενώ – εφόσον απαιτηθεί – θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στην αγωνία και στον φόβο των γονιών σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, την ασφάλεια των παιδιών και του συνόλου της σχολικής κοινότητας. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να ξεκινήσει και για τα παλαιότερα ιδιωτικά κτίρια, παρέχοντας ίσως οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να προβούν σε αντισεισμική ενίσχυση των κατοικιών τους. Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι συμφωνούμε: «Προσέχουμε, για να έχουμε (την ασφάλεια μας)».

* Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος

Όλη η επικαιρότητα