Ηλεία

Λάμπης Γιαννόπουλος: Ο αρχαιότερος επαγγελματίας της Αμαλιάδας δεν φεύγει από το μαγαζάκι του…

Ακούστε το άρθρο

Είναι ο αρχαιότερος επαγγελματίας στην Αμαλιάδα και ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί δεν εγκαταλείπει το κενό πλέον κατάστημά του, περίπου 10 τμ, στο κέντρο της πόλης και θα τον συναντήσετε εκεί καθημερινά, ακόμη και απογεύματα, μπροστά στην πόρτα να αναπολεί με φόντο την γαζωτική μηχανή ηλικίας 52 ετών.

Στην Αμαλιάδα, στην οδό Φιλικής Εταιρείας 1, ο χρόνος σταματά, στο μικρό μαγαζάκι , με την ξεθωριασμένη επιγραφή «Επιδιορθώσεις υποδημάτων Λάμπης Γιαννόπουλος».

Το 1965 ο κ Λάμπης μεταφέρει το μαγαζί του από το  ισόγειο της οικίας Μπελογιάννη στην οδό Καλαβρύτων, απέναντι στην οδό  Φιλικής  Εταιρείας. Το μαγαζί όχι μόνο υπάρχει μέχρι σήμερα, αλλά ο 89χρονος κ. Λάμπης το ανοίγει καθημερινά γιατί όπως λέει στην «Πατρίς»,  «θέλω να βρίσκομαι στην αγορά να επικοινωνώ με τους ανθρώπους».

Ο κ. Λάμπης είναι ένας ηλικιωμένος γεμάτος ζωντάνια. Πήρε σύνταξη από το ΤΕΒΕ αλλά δεν κάθισε σπίτι του μαζί με την κατά 13 χρόνια νεότερή του σύζυγο. Δεν μπορούσε να φύγει από το μαγαζί του που είναι στο ίδιο σημείο από το 1965. «Είμαι 52 χρόνια στο ίδιο σημείο, σε αυτό το μαγαζάκι. Το ανοίγω κάθε πρωί γιατί θέλω να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Μου δίνει ζωή. Είμαι ο αρχαιότερος επαγγελματίας στην Αμαλιάδα, να μου σου πω της Πελοποννήσου να το γράψεις», μου λέει με χαμόγελο ο συμπαθέστατος κ. Λάμπης που θυμήθηκε ότι και πέρυσι είχα ασχοληθεί δημοσιογραφικά μαζί του.

Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα (καταγωγή από τα Καλάβρυτα)  το 1929. Το 1949 άνοιξε το μαγαζί του στο ισόγειο της οικίας Μπελογιάννη. «Την γνώριζα την οικογένεια Μπελογιάννη, την αδελφή του και τον ίδιο τον Νίκο» μας λέει ο κ. Λάμπης και μας δείχνει φωτογραφία από το μαγαζί του εκείνη την εποχή. «Δεν θα ξεχάσω , το 1940 που ήμουν 11 ετών, να ακούω και να βλέπω τα Γερμανικά αεροπλάνα, νομίζω 8 που πέρασαν πάνω από την Αμαλιάδα πετώντας προς  Πάτρα για να την βομβαρδίσουν…», μας λέει και τονίζει ότι έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες.

All-focus

Στο μαγαζάκι της οδού Φιλικής Εταιρείας 1, τίποτα δεν έχει αλλάξει: η πόρτα του μαγαζιού, οι προθήκες (στις οποίες έχει φωτογραφίες), η μηχανή. Όταν περνάς το κατώφλι του καταστήματος , περνάς και στον περασμένο αιώνα. Ο κ. Λάμπης έχει δύο λαμπρά παιδιά τον κ. Δημήτρη, (εργάζεται στο νοσοκομείο Αμαλιάδος) και την κ. Αντωνία (εργάζεται στον Δήμο  Ήλιδας), για τα οποία μιλά με καμάρι.

Όλη η επικαιρότητα